Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat + Raynox makro do 1200
Autor Wiadomość
kreescher 
Początkujący

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009   Aparat + Raynox makro do 1200

Witajcie,
tak jak w temacie zamierzam kupić aparat do współpracy z rynoxem (250, będę kupować), aparat nie musi być nowy, dlatego przejżałem ceny na allegro i oto co mi wyszło:

model-cena nowego/cena na allegro

sx10 is - 1300 / 1100
fz18 - 1300 / 750
fz28 - 1200 / 1000
fz30 - ____ / 600-800
fz50 - 1600 / 900
s9500 - ____ / 500-700
s9600 - ____ / 700-1000
sp550 - 1500 / 700
sp590 - 1300 / 1200-1300
s3 is - ____ / 600
dsc-h20 - 900 / 900

Jak zawsze zależy na jakości zdjęć (jakiś dobry kompromis między optyką (małe abberacje) i matrycą (przyzwoite szumy do 400), nie musi ważyć 1kg, no i stosunkowo mała awaryjność (prawdopodobnie kupie używkę), uchylane ekrany i dobre filmy są bardzo miłe.

Jakieś propozycje? Co na pewno odrzucić a co rozważyć? Ważny jest stosunek jakości/ceny!
Są jeszcze inne modele dsc-h(7/10/50) ale ich nie sprawdzałem.

Reklama

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009   Re:Aparat + Raynox makro do 1200

Witam!
Przeczytaj najpierw posty na form to się dowiesz co wybrać i inne materiały w internecie.
Każdy ma zalety i wady, i zależy co kto lubi i jakie sa jego preferencje. Ostatnio było bardzo dużo o ww aparatach i rynoxach na forum.
kreescher napisał:
Cytat:
Jakieś propozycje? Co na pewno odrzucić a co rozważyć?

Pytanie postawione bardzo tendencyjne.
kreescher napisał:
Cytat:
(prawdopodobnie kupie używkę)

Bardzo duże ryzyko.
Pozdrawiam

freeqwow 
Początkujący

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009   

Widzę że masz ten sam dylemat co ja:p
Ja chyba skuszę się na fz28. Z tych aparatów co wymieniłeś wydaje mi się najodpowiedniejszy. Napisałeś że chciałbyś żeby aparat miał uchylany ekran. Fz28 niestety nie ma ale da się bez tego żyć. Porównywałem dziś z dziewczyną kilka aparatów, miedzy innymi fz28, sony h50, sony h20, i kilka fuji. Najbardziej przypadł mi do gustu Panasonic, spytałem dziewczynę który jej się najbardziej podoba (z kobiecego punktu widzenia) wybrała także panasonica mimo ze nie ma obrotowego, uchylanego wyświetlacza. Testowałem też zooma w fz28 i miło mnie zaskoczył:] Polecam!

kreescher 
Początkujący

A konkretnie jakie fuji?
s9500,s9600 są to bardzo udane konstrukcje i to o nich początkowo myślałem. Na oklaski na pewno zasługuje ich matryca (da się wyżyć z szumami nawet 400/800), jednak abberacje (ten fiolet na kontrastach) strasznie wkurza, tym bardziej że będę często focił przyrodę, las. Z fz'tów myślę jeszcze nad 18 i 50 ale zaraz będę robił dokładną selekcję i chyba 50 odpadnie. Za to 38 chciało by się mieć, szkoda że taki drogi. Ciekawe czy 28 jeszcze staniej kiedy wejdzie 38.

Poza tym co wymieniłem nadal głowie się nad sx 10 is i s3 is... (s3 można za 600 zyta mieć)

freeqwow 
Początkujący

Właśnie liczę ze 28 stanieje bo mam zamiar sobie go kupić:D A jeśli chodzi o fuji to chyba były s2000hd i jeszcze jakiś ale nie pamiętam. Jakoś nie mam przekonania do fuji. Czytałem że s9600 jest dobry, idealny do makro ale tylko do makro. W innych sytuacjach sobie tak dobrze nie radzi. Chodzi mi jeszcze po głowie Nikon p90. P80 miał dużo dobrych opinii i świetnie nadawał się do makro jak i innych dziedzin a p90 to praktycznie to samo z kilkoma poprawionymi cechami i obrotowym wyświetlaczem:D

kreescher 
Początkujący

Czytałem 3 recenzje (1 pol i 2 ang) o p90 i p80. Wszystko hiper super, tylko jakość zdjęć kiepska. U mnie odpada :]

[ Dodano: Pią 21 Sie, 2009 03:11 ]
Czy do canonów sx10 is oraz sx1 is można zamontować raynoxa?
Szukałem i otrzymałem różne odpowiedzi.

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Pią 21 Sie, 2009   

kreescher napisał/a:
Z fz'tów myślę jeszcze nad 18 i 50 ale zaraz będę robił dokładną selekcję i chyba 50 odpadnie.

A dlaczego odrzucasz najlepszy z wymienionych. Najdroższy, ale wart swojej ceny.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

kreescher napisał/a:
jednak abberacje (ten fiolet na kontrastach) strasznie wkurza,
musisz wziąć pod uwagę, że w wszystkich soniaczach jest jeszcze gorzej :)

Weźcie Fuji s9600, albo poszukajcie tańszego, z większą matrycą i moim zdaniem fajniejszego Fuji s6500 :)

kreescher 
Początkujący

Teraz to już jakikolwiek aparat kupie to i tak dobry będzie. A ograniczyłem się (nic dziwnego bo wszędzie polecane i jednak nie bez pokrycia) fz 18/28/50 i s6500/9500/9600

Albo dobra optyka z bajerami i bardziej do zabawy, albo dobra matryca bardziej do fotografowania. ja tak to widze.

Teraz już będę siedzieć na porównaniach zdjęć np
http://pl.pixel-peeper.com/

PS. Odpadł fz50 bo w wielu testach dostawał kiepskie oceny za zdjęcia. Bardziej szumi niż... fz18 i 28 podobno.

freeqwow 
Początkujący

Jak podejmiesz ostateczną decyzję, napisz jaki model wybrałeś i dlaczego:]

kreescher 
Początkujący

Będe polować na allegro. Wybór uzależniam od ceny. Ostatecznie panas fz50 bardziej mnie przekonuje niż s6500fd/9600, ale nie jest to różnica warta więcej niż 50 złoty.

Te wyżej to duże byki, osobiście wolałbym coś mniejszego i fz28 byłby idealny jak bym tylko jeszcze znalazł porównania noisa z fz50 czy którymś fuji. Jeśli ktoś ma takie porównanie bardzo proszę o linka!

PS
To jest zaprawdę dziwne, Jak oglądam poszczególne zdjęcia w ISO 800 czy to fz50, czy s9600, czy fz28 to różnica wcale nie jest wielka. Czasem naprawdę trudno zauważyć różnicę. Jedyne co się rzuca w oczy to że fz28 bardziej szumi w ciemnych rejonach (dużo bardziej, szumy można zobaczyć nawet na iso 100)

[ Dodano: Pią 21 Sie, 2009 21:09 ]
Freeqwow
To ci się może sprzydać:
http://www.pbase.com/godd...ete-unprocessed

porównania różnych UZ.

W 95% w porównaniu fz28 i fz 50 nie było różnicy w jakości (jak dla mnie). Na końcu jest zdjęcie 400iso i szumią tak samojak dla mnie.
http://www.pbase.com/goddy/image/116263039
http://www.pbase.com/goddy/image/116263044

W porównaniu fz18 i fz28 też nie ma dużej różnicy. Ale generalnie mówi się że 28 mniej szumi.

h.s.
Rozmowny

Decyzja zależy również od tego, jaki ma być efekt końcowy zdjęć. Jeśli to mają być pocztówki, to obojętne który model wybierzesz, spełni Twoje oczekiwania. Różnica jest i to olbrzymia w obsłudze. O ile w większości hybryd sterowanie zoomem i ostrością odbywa się dżojstikam, to w FZ50 i S9600//6500 odbywa się to płynnie obrotem pierścieni na obiektywach, mają również większe matryce, a więc generują mniejsze szumy /testy na mojej stronie/. A różnica między tymi fujikami a panasem to: stabilizacja nawet do 8EV, obrotowy we wszystkie strony ekranik i zamykany, lepszy obiektyw, lepsze wykonanie. Wybór należy do Ciebie, czy wolisz /i czy potrzebujesz/ porządny aparat, czy bardziej zabawkowy. Unikał bym jednak zakupu używek, możesz trafić na bubel z którym właściciel nie miał siły już walczyć.

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Porównanie parametrów DMC-FZ28 i DMC-FZ50
FZ28vFZ50
Za bardzo przejmujesz się szumami. W dużym względzie jakość zależy od umiejętności fotografa. Nigdy nie znajdziesz dwóch takich samych zdjęć wykonanych z różnych aparatów.
Jak duże będziesz drukował zdjęcia (przy formacie 13x15cm itp. nie sądzę żebyś wychwycił szumy), chyba że ma być to wielkości plakatu?

kreescher 
Początkujący

Zdzichoo no właśnie podałem 2 takie same zdjęcia wcześniej. A za sobą mam już wiele godzin i dziesiątki stron porównań. I dochodze do wniosku że jeśli nie widać (ja nie widze gołym okiem na cropie) zbyt dużych różnic w jakości zdjęć, to warto popatrzeć na użyteczne bajery (długi zoom,lepsze filmy,mniejszy ciężar). Co prawda mam nadzieję nauczyć się pracy na rawach, robienia HDRów itd ale myśle że aparaty fz18/28 do tego starczą bo mają w manualu też wszystko. Pierścienie są fajne ale jeśli powodują że aparat waży o 80%...

I pytanie jak to możliwe że obiektyw 18x fz28 na końcu jest jaśniejszy niż 10x s9600 !?!

W fz28 najbardziej bolą szumy na ciemnych miejscach i brak uchylanego LCD.
O szumy się martwie bo przy makro czasem można coś skadrować.

pitez 
Nowy

Wysłany: Sob 22 Sie, 2009   

kreescher napisał/a:
Pierścienie są fajne ale jeśli powodują że aparat waży o 80%...

A niekoniecznie, bo np.Olympus sp-570 który ma regulację pierścieniem, waży mniej więcej tyle samo co fz28.

Odpowiedz do tematu