Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam serdecznie
jak sie domyslam tego typu pytania to prawdziwa plada i do tego "nudne"
jednak... za jakis czas (2-3 miesiace) musze kupic aparat fotograficzny mojej zonie. pytanie brzmi
jaki aparat wybrac i jaki dodatkowy obiektyw ?
dane:
- kwota calosci 3 - 3,5 (max 4 ale to musi byc uzasadnione)
- uwielbia fotografowac nature, krajobrazy, odrobine makro i przede wszystkim "scenki" z udzialem ludzi...
- do tej pory bawi sie jakims FZ30 jezeli dobrze pamietam (kompakt)
- nie stac mnie na "proby" wiec jak juz wdepniemy w jedna marke chce przy niej pozostac bo szkla sa drogie...
wiec jezeli mozna prosic o porade ...
przeczytalem wlasnie test Pentaxa K10D i jego konkurenta Samsunga...
czy to bedzie dobry wybor ?
K10D plus Sigma 17-70. W sumie jest wszystko czego amatorowi potrzeba. 17 mm czyli szeroki kąt do krajobrazów, całkiem udane makro przy 50-70 mm, nada się do portretów.
Jak jest trochę ciemniej, za to korpus ma stabilizację. Wadą jest fatalna wbudowana lampa błyskowa, a kasy na zewnętrzną brak.
W sumie całkiem udanym zestawem będzie 400D plus ta sama Sigma. Tutaj masz więcej wyboru przy rozbudowie systemu, bo Canon oferuje znacznie więcej niż Pentax.
Polecam 400D i Sigmę 17-70. Zestaw wart swojej ceny. Niskie szumy, niezła optyka.
Przestawiałem się z Lumixa DMC-FZ5, nawet trochę podobnego do FZ30. Zobaczysz różnicę, zwłaszcza że to, czego najbardziej masz dosyć to pewnie szumy (FZ30 ma wysokie). Canon 400D szumi naprawdę bardzo mało.
W sumie całkiem udanym zestawem będzie 400D plus ta sama Sigma. Tutaj masz więcej wyboru przy rozbudowie systemu, bo Canon oferuje znacznie więcej niż Pentax.
Polecam 400D i Sigmę 17-70. Zestaw wart swojej ceny. Niskie szumy, niezła optyka.
Przestawiałem się z Lumixa DMC-FZ5, nawet trochę podobnego do FZ30. Zobaczysz różnicę, zwłaszcza że to, czego najbardziej masz dosyć to pewnie szumy (FZ30 ma wysokie). Canon 400D szumi naprawdę bardzo mało.
a co z wspominanymi problemami Sigmy 17-70 przy ostrzeniu we współpracy z Canonem?
pdf100 [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Lis, 2007
ja bym wział k10d + sigma 70-300 Apo...
pdf100 [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Lis, 2007
pozatym co wy się z tymi canonami śpieszycie,
sprzęt ma być DLA AMATORA więc ja nie widze problemu
w patrzeniu na inne aparaty jak canony,
mniejsza z tym,
ja bym się zastanawiał nad
-PENTAX K10D
-PENTAX K100D
-PENTAX K100D SUPER (ale na obiektywy sdm raczej cię stać nie będzie)
-NIKON D40/D40X (mały i poręczny, kobiety to lubią)
-NIKON D70/D70s
-NIKON D50
-CANON 20D/30D
-CANON 350D
-CANON 400D
to jest to nad czym ja bym się
zastanawiał,
mówcie co chcecie ale ja bym wybrał K10D/K100D
(raczej k100d dla kobiety) i nic mojego zdania nie zmieni...
jednak jutro skocze do Jessopsa
i je "wymacam" a potem napisze wrażenia...
a co z wspominanymi problemami Sigmy 17-70 przy ostrzeniu we współpracy z Canonem?
No to co za problem. To niech do Canona doloży Tamrona 17-50/2.8 lub 28-75/2.8
Żaden problem, nawet jak komuś zależy na Sigmie. Nie z każdą są problemy, a jak nawet są to można oddać do kalibracji. Szkoda, że nie wszędzie i troszkę zachodu może to kosztować
Gdybym wiedział że tydzień po zakupie sigmy mógłbym lekką ręką dołożyć stówkę lub dwie do Tamrona, zdecydowałbym się na niego. Niestety, niespodziewane, jednorazowe stypendium dostałem dopiero po zakupie aparatu z obiektywem.
Bierz Tamka, lepsze światło. To bardzo potrzebna rzecz. No chyba, że koniecznie zależy Ci na dodatkowych milimetrach i udawanym makro i wiesz, że nie będziesz robił fotek w słabym oświetleniu.
Ostatnio wszedłem z moim zestawem na hale sportowe fotografując wieczorny mecz amatorskiej ligi siatkówki. To był taki cios w brzuch...
Ostatnio zmieniony przez Monastor Czw 08 Lis, 2007, w całości zmieniany 1 raz
Żaden problem, nawet jak komuś zależy na Sigmie. Nie z każdą są problemy, a jak nawet są to można oddać do kalibracji. Szkoda, że nie wszędzie i troszkę zachodu może to kosztować
no właśnie, czytałem o tej kalibracji, ktoś to sprawdził w praktyce? faktycznie potrafią to dobrze wykalibrować?
vdr, skoro oferują taką usługę to zapewne potrafią. Ponoć nie ingerują w body, więc nie powinno też być problemów z innymi obiektywami w razie czego. Moja Sigma na szczęście nie wymaga kalibracji więc sam nie korzystałem z tej opcji.
Nie boję się kupować Sigm. Canon ma w swoim asortymencie najlepsze moim zdaniem aparaty, a Sigma mnóstwo przyzwoitych i tanich szkieł.
Jak tylko sklep się upora z dostawcą, powinienem dostać swój drugi obiektyw, a zarazem drugą Sigmę. Tym razem 100-300 F/4 HSM. Nie spodziewam się problemów, a jeśli, odpukać, będą to po prostu dam do kalibracji.
PS
Doczytaj edytowaną część mojego ostatniego posta. Mogłeś ją przegapić
Tamron może się okazać lepszym rozwiązaniem. Przynajmniej dopóki nie będzie konieczności skorzystania z serwisu.
vdr, skoro oferują taką usługę to zapewne potrafią. Ponoć nie ingerują w body, więc nie powinno też być problemów z innymi obiektywami w razie czego. Moja Sigma na szczęście nie wymaga kalibracji więc sam nie korzystałem z tej opcji.
Nie boję się kupować Sigm. Canon ma w swoim asortymencie najlepsze moim zdaniem aparaty, a Sigma mnóstwo przyzwoitych i tanich szkieł.
Jak tylko sklep się upora z dostawcą, powinienem dostać swój drugi obiektyw, a zarazem drugą Sigmę. Tym razem 100-300 F/4 HSM. Nie spodziewam się problemów, a jeśli, odpukać, będą to po prostu dam do kalibracji.
PS
Doczytaj edytowaną część mojego ostatniego posta. Mogłeś ją przegapić
Tamron może się okazać lepszym rozwiązaniem. Przynajmniej dopóki nie będzie konieczności skorzystania z serwisu.
No chyba, że koniecznie zależy Ci na dodatkowych milimetrach i udawanym makro i wiesz, że nie będziesz robił fotek w słabym oświetleniu.
Za to "udawane" makro zacznę chyba kąsać. Jeśli dla Ciebie prawdziwe makro zaczyna się od 1:1 to proponuję w ogóle nie rozmawiać o obiektywach, które kosztują mniej niż 1000$ oraz o puszkach za mniej niż 3000$ bo przecież te tańsze nie są normalne.
Sigma 17-70 jest obiektywem, który pozwala na świetne zabawy z makro dla amatora i całkiem normalne zarobkowe makro w pewnym zakresie jakości i pewnym zakresie powiększenia. Owszem nie jest to 1:1 ani nic wyżej, ale możliwość przytknięcia obiektywu do przedmiotu naprawdę pozwala na fajne kreatywne ujęcia, ze względu na niecodzienną perspektywę.
Monastor napisał/a:
Ostatnio wszedłem z moim zestawem na hale sportowe fotografując wieczorny mecz amatorskiej ligi siatkówki. To był taki cios w brzuch...
Też miałem taką niespodziankę z Sigmą 70-300/4-5.6, ale tego nie da się łatwo zmienić, bo przecież nawet mój nowy nabytek ze światłem f/4 niewiele skróci czas ekspozycji. A teleobiektywy ze światłem 2.8 to już stanowczo dla bogatego amatora...
Na pocieszenie powiem, że bardzo fajne zdjęcia zamrożonego ruchu i wody udało mi się zrobić latem na basenie, kiedy słoneczko nieźle dawało. W takich warunkach Sigma 70-300 pokazała co można z niej wycisnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10