Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wracając do tematu, "chodzi z mną" już od kilkunastu dni D5000 i nie moge przestać o nim mysleć . Tylko teraz tyle się złego o nim naczytałem, że strach łokrutny mnie ogarnął . Poważniej, to nie wie ktoś przypadkiem jaki procent tych aparatów jest wadliwy? ...
Nie wiem się jaki procent jest uszkodzony, ale po reklamach na ulicach Warszawy sądzę, że są nowe dostawy uszkodzonych.
Fotojoker i abfoto eklamują się , ze przy zakupie D5000 dostajesz gratis coolpix l20
Mam prośbę, czy ma ktoś może instrukcję w pdf do D5000 z możliwością drukowania?
Byłbym wdzięczny za dosłanie, bo na stronie nikona można tylko ściągnąć zabezpieczoną hasłem przed kopiowaniem i drukowaniem (wysłałem zapytanie do Biura Obsługi Nikona, to mi odpowiedzieli, że to z uwagi na prawa autorskie). W zamian mogę oddać instrukcję książkową w j. czeskim - taką dostałem od sprzedawcy.
dzięki
wojth@wp.pl
Dzień dobry.Mam pytanko.Co jako fachowcy i doświadczeni fotografowie sądzicie o funkcji korekcji wad obiektywów w korpusie .Czy wpływa to na jakość zdjęć?Nie mam zbyt wiele czasu ani ochoty na spędzanie godzin przy wywoływaniu RAWów więc fotografował będę głównie JPGami.Moje oczekiwania wobec fotografii to jak najwierniejsze oddanie rzeczywistości-bez upiększeń.Pytam bo jest taki fajny,ostry i niedrogi obiektyw nikkor 18-105vr.Czego się obawiam to dużych zniekształceń geometrycznych.5-procentową beczkę jeszcze mogę przeżyć ale 2-procentową poduchę ? Wiem ,że ortodoksi fotografują tylko w RAWach ale ja poświęcę trochę jakości dla wygody i zaoszczędzenia czasu a lustrzanki takie jak nikon d5000 bądź d90(wkrótce kupię którąś z nich) oferują korekcje dystorsji i aberacji chromatycznej.Czy są jakieś skutki uboczne-tak jak odszumianie powoduje rozmycie obrazu i utratę szczegółów.Jeśli tak to wybiorę 18-55vr.
MarcinF, D5000 powinien poradzić sobie całkiem dobrze z korekcją aberracji i dystorsji obiektywu 18-105VR. Pamiętaj że funkcja korekcji dystorsji nie działa ze wszystkimi obiektywami
Mogę powiedzieć tylko tyle żebyś wziął ze sobą kartę SD, udał się do jakiegoś sklepu i strzelił kilka przykładowych zdjęć z włączoną korekcją. Zobaczysz jak się zmienia jakość i czy Ci to odpowiada.
Myślę, że ich nie dostrzeżesz. Ale pamiętaj że to nie jest tak że po korekcji będzie idealnie. To tak jak z odszumianiem - nie usuwa wszystkiego ale zmniejsza jego intensywność. Niestety aparat to nie stacja robocza więc nie ma zaimplementowanych zaawansowanych algorytmów - lepsze efekty uzyskasz stosują np Photoshopa (i niekoniecznie RAWa )
koledzy słuchajcie może to bedzie banalne pytanie ale ostatnio w sklepie sprawdzałem 2 lustra d5000 , 550d jestem już prawie zdecydowany na d5000 ale bardzo nie spodobało mi sie że w d5000 obraz przez wizjer jest strasznie ciemny w porównaniu z 550d czy da się to zmienić w ustawieniach ?
Szokal, w Nikonie musi być naładowana bateria, żeby wizjer miał normalną jasność roboczą. Bez zasilania jest przyciemniony z przyczyn technicznych. Innymi słowy – nie przejmuj się tym.
Koledzy i Kolezanki, mam problem, napalilem sie na tego Nikona d5000, ale nie wiem czy obiektywy o takiej ogniskowej jak podalem: "Nikkor DX 18-55mm ED II (bez VR)" " Nikkor 18-55mm VR" czy Redukcja drgan jest tu potrzebna? Jestem zupelnym laikiem, jedynie konsultowalem sie z moim nauczycielem na ten temat ale nie zdarzylem sie wszystkiego dowiedziec. Prosil bym o wyrozumiala odpowiedz... Szukalem informacji na temat roznic ale nie znalazlem..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10