Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 23 Sie, 2009
Obiektywy CANON LENS FD z 40D
Autor Wiadomość
marczi 
Nowy

Wysłany: Nie 23 Sie, 2009   Obiektywy CANON LENS FD z 40D

rozważam zakup cyfrówki. Biorę pod uwagę 40 lub 50D Canona. Od lat robię zdjęcia F-1 i kwestie cyfrowej fotografii to dla mnie wielka niewiadoma. Proszę o podpowiedź, czy wykorzystam moje obiektywy CANON LENS FD z w/w aparatami? Czy 50D posiada znaczące zalety względem 40D warte dodatkowego tysiąca złotych?
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 23 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 23 Sie, 2009   

marczi napisał/a:
Proszę o podpowiedź, czy wykożystam moje obiektywy CANON LENS FD z w/w aparatami?

Jeśli uda ci się kupić FD-EOS Lens Converter to będzie to możliwe.
marczi napisał/a:
Czy 50D posiada znaczące zalety względem 40D warte dodatkowego tysiąca złotych?

Posiada:
* matryca 15 megapikseli (10 megapikseli w 40D),
* procesor obrazu Digic 4 (Digic 3 w 40D),
* 3 calowy LCD z 920 tys. punktów (3 calowy LCD z 230 tys. punktów),
* ustawianie ostrości w oparciu o detekcję kontrastu w Live View plus wykrywanie twarzy (brak w 40D),
* automatyczna korekcja winietowania dla 26 obiektywów (brak w 40D),
* maks. 12.800 ISO (3200 w 40D).
A obecnie ta różnica wynosi ok.800pln.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

fd ostrzy na nieskończoność tylko z soczewką. nie warto.

krisv740
[Usunięty]

ghost napisał/a:
fd ostrzy na nieskończoność tylko z soczewką. nie warto

nie stawiałbym takich wyroków zbyt stanowczo... :twisted:

w zależności od zakupionego konwertera -od 260pln do 260 usd - warto się zastanowić. kwestia to posiadanie dobrych szkieł z FD.
jeśli masz dobre , jasne z FD to czemu nie - fd chyba sprzedawać nie zamierzasz?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

nie wiem.. jednak nie widziałem jeszcze przejściówki z soczewką która dawała by sensowne efekty z jasnymi szkłami. zwykle do f/4-5.6 jest masakra.

marczi 
Nowy

dzięki za dotychczasowe sugestje. posiadane przeze mnie FD to 50mm 1:1,4; 24mm 1:2,8; 85mm 1:1,8; 135mm 1:2,8. Nie zamierzam się rozstawać ani z F-1 ani z obiektywami. Chcę kupić powiedzmy 50D z jednym obiektywem do szybkich zdjęć np. ef-s 17-85mm ( tu też poproszę o podpowiedź). ponieważ preferuję stałoogniskowe dlatego z uwagi na portfel zależy mi na możliwości zastosowania już posiadanych. w sklepie powiedziano, że stosowanie moich szkieł może uszkodzić cyfrówkę :?:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009   

Cytat:
Czy 50D posiada znaczące zalety względem 40D warte dodatkowego tysiąca złotych?

Jak się ma ten tysiąc (czy osiemset) złotych to warto. I wcale nie dla lepszego procesora, korekcji winietowania, czy lepszemu LV, microadjustowi, tylko - moim zdaniem - dla większej rozdzielczości matrycy (lepsze możliwości cropowania), lepszemu zakresowi ISO (a to się potrafi bardzo przydać) no i bonusikowo ten lepszy wyświetlacz. Wyższa gęstość matrycy musi być jednak okupiona lepszym obiektywem, tj. takim który "da radę" z rozdzielczością.

ef-s 17-85 :arrow: no jeśli tu jest priorytetem szybkość AFu, to tak. Jest to budżetowy szybki obiektyw. Warto poznać dokładnie jego wady, bo przy odrobinie wprawy można ich unikać na co dzień (na pewno warto sobie odpuścić 17 mm).
Nie wiem czy nie wolałbym sobie sprawić 18-55 IS a zaoszczędzone pieniądze zainwestować w 50d.

Co do obiektywów FD, to jest to całkiem fajna kolekcja stałek, żal się pozbywać. Na pewno jeśli inwestować w konwerter, to już w coś na prawdę porządnego.

krisv740
[Usunięty]

ghost napisał/a:

nie wiem.. jednak nie widziałem jeszcze przejściówki z soczewką która dawała by sensowne efekty z jasnymi szkłami. zwykle do f/4-5.6 jest masakra.

i masz rację....!
bo potrzebna jest dobra przejściówka , ale o o podniesieniu jakości szkła i tak nie ma co myśleć...
prosta kwestia wyboru posiadacza - albo ma dobre szkła i chce je używać , albo sprzedaje wszystko co mial i wchodzi w zupełni enowy system.

przy uzyciu dobrej /a więc i drogiej/ jakość nie jest aż tak zła /adaptery canon/.

AM 
Maniak

Szkla mozna przerobic na EOS, na body aps-c nie powinno byc z nimi zadnego problemu.
Ale narzedzi troche potrzeba, pare bagnetow i czasu oraz cierpliwosci.

Odpowiedz do tematu