Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałbym mieć zoom standardowy, zoom tele, prawdziwy obiektyw makro, do tego Canona 85 mm F/1.8 do portretów, coś wyjątkowo szerokokątnego (najlepiej zaczynającego się od 10 mm), a na deser stałka super-tele.
Czyli generalnie zestaw do fotografii przyrody i jedną portretówkę
Dorobienie się takiego zestawu zajmie mi niestety ładnych kilka(naście) lat
Jakkolwiek takie plany brzmią pewnie śmiesznie w moich postach, to chcę żeby system dawał mi możliwość rozwoju w każdym kierunku, o jakim mogę w fotografii pomyśleć.
Śmiem twierdzić, że nie ma systemu, który nie spełniłby tych wymagań.
P.S. No, może warunek, by do portretów mieć Canona 85mm f/1.8, będzie najłatwiej do zrealizowania w systemie Canona...
No, może warunek, by do portretów mieć Canona 85mm f/1.8, będzie najłatwiej do zrealizowania w systemie Canona...
No właśnie. Czytam to forum od miesięcy, co prawda zwykle pod kątem systemu Canona, bo sam go używam, ale czytam też z ciekawości wątki/posty dotyczące innych systemów i jakoś nie trafiłem na zbyt wiele dyskusji na temat dobrych stałek na system Nikona. Są jakieś takie "legendarne" szkła, jak canonowskie 85/1.8, ale ze stajni Nikona? Tylko nie pytam o jakieś historyczne szkła z lat 70-tych, ale o coś w miarę aktualnego. Wiem, że jest 50/1.4 porządne, ale co z innymi?
Co prawda nie mam Nikona, ale wiem, że ich 85/1.4 jest znacznie bardziej legendarna, niż 85/1.8 Canona. Podobno miedzy 50-tkami 1.8 i 1.4 różnicy aż takiej nie ma, ale za 85 warto dopłacić. Ale to wiadomość z drugiej ręki. Z drugiej strony jeden użytkownik 85/1.4 ślini się do dzisiaj na widok mojego 77/1.8...
Problem jest taki z samsungkiem że ciężko go gdzieś znaleźć w sklepach. Ani fotojoker, ani saturn, mediamarkt, rtv agd i inni go nie mają. Udało mi się znaleźć pentaxa w saturnie. strasznie ciężkie bydle:)
Poza tym uważąm że olek ma poważny błąd. Byłem dzisiaj w fotojokerze spytać się o wywoływanie zdjęc olka i koleś mnie zastrzelił odpowiedzią. Otóz zdjęcia w standardowym formacie 10x15 będą z pasami. Ewentualnie można kadrować zdjęcie aby je dać na 10x15 ale wtedy tracimy jego kawałek. Nie zdawałem sobie sprawy że format 4:3 olympusa oznacz właśnie coś takiego.
Panowie, czy jest z tego jakieś inne wyjście? Możę olek ma tryb 3:2 jak inni?
zdjęcia w formacie 13x18 lub 15x21 - 13/18 idealnie prawie pasuje do 4/3 i są na nie albumy
Drugim krokiem po kupieniu lustrzanki 4/3 powinno być zaprzestanie myślenia w kategorii 10x15- ja za 13x18 płace 70 gr.. a różnica wielkości w stosunku do 10x15 jest bardzo duża...
Drugim krokiem po kupieniu lustrzanki 4/3 powinno być zaprzestanie myślenia w kategorii 10x15- ja za 13x18 płace 70 gr.. a różnica wielkości w stosunku do 10x15 jest bardzo duża...
Ale albumy są większe i cięższe i przez to źle się je ogląda, a cała magia systemu 4:3 w miniaturyzacji. No i jak to pogodzić, skoro albumy już miniaturowe nie są? Mnie się już oczy otworzyły - 4:3 to system przegrany.
Ale albumy są większe i cięższe i przez to źle się je ogląda, a cała magia systemu 4:3 w miniaturyzacji. No i jak to pogodzić, skoro albumy już miniaturowe nie są? Mnie się już oczy otworzyły - 4:3 to system przegrany.
Co Ty taki zawzięty jesteś? Dla większości "nowych" fotografów format 4:3 jest oczywistością, bo tego ich nauczyły kompakty. Format 13x18 czy 15x21 to podstawowy format ślubny czy komunijny i albumy do niego były, są i będą.
Ciekawe co powiesz jak Pentax przejdzie na 4:3
Mnie jest wygodnie z Canonem, bo przy moim prywatnym typie fotografii format 3:2 jest lepszy. Tylko ja jak już zdjęcia wywołuję to jest to najczęściej wielkość 20x30 cm lub 30x45. Niemniej te zdjęcia które idą "do ludzi" często zmuszony jestem przycinać na format zbliżony do 4:3 i z całą pewnością nie jest to format przegrany.
MM, 4:3 jest przegrany, Olympus jest przegrany i Panasonic też. Pentax też jest przegrany, tylko jeszcze o tym nie wiem, bo nikt mi nie otworzył oczu. Podejrzewam jednak, że może być przegrany, bo jest na literę P, jak przegrany... albo jak Panasonic...
A ja mam w DU..IE wojny systemowe. Wkurza mnie tylko ignoracja tych, ktorzy zyja z wydruku fotek. Przeciez w zasadzie wszyscy posiadacze malpek robia fotki 4:3. Czasem maja mozliwosc przestawienia w menu aparatu na inny format, ale nie zmienia to faktu, ze sa olewani. Mnie takze irytuje, ze fotki 4:3 sa z marginesami, dlatego ja drukuje swoje zdjecia sam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11