Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Planuję przesiadkę z martwego już Panasonica FZ30. Sporo miałem już do czynienia z dSLR'ami, czas na własnego.
Przeznaczenie: poza ogólnym użyciem fotografia makro i trochę motoryzacji
Pierwsza myśl: zacząć spokojnie (amatorskie 500D) i rozbudowywać `szklarnię`, by później mieć dobry `grunt` pod nowe body - bo to co teraz kupię i tak kiedyś padnie -.-
Jako pierwsze szkiełko chciałbym Sigmę 17-70.
Druga myśl: Cena podobna, lepsze parametry... 40D. Ale na tą chwilę nie stać mnie na 40stkę i Sigmę - a szkoda sensu przecież podpiąć do niego KITa.
Pomyślałem, że mogę przecierpieć na 40D i kicie pół roku i kupić sobie sigmę ale czy jest sens?
Co mnie boli w 40stce to kiepski wyświetlacz, mniejszy zakres ISO... i troszeczkę brak bajerów typu wykrywanie uśmiechu, LV(do makro), czy bzdurne filmy HD.
Zestawienie tych dwóch aparatów może wygląda beznadziejnie, ale jakoś tak ciężko mi wybrać Pomóżcie więc!
Patrząc na skąpiec.pl, różnica w cenie miedzy body to 300 zł. Według mnie podstawa to pobawienie się chwilke w sklepie obiema puszkami. Ja osobiście bym był za kupieniem czegoś tańszego+lepszy obiektyw, choć z drugiej strony za 300 zł to nie poszalejesz.
Misek, pracowałem jako opiekun stoiska Canona na targach foto w Łodzi i później 2 miesiące w Fotojokerze jako promotor Canona, namacałem się wystarczająco i marzy mi się 5D Mark II
40D ma słynne kółko nawigacyjne, za to w 500D można fajnie "z palca" skakać po wszystkich właściwościach na ekranie. ...No i jeśli 40stka to muszę się przestawić na górny wyświetlacz, czego szczerze przyznam się trochę boję
Ale w C40D też można mieć wyświetlane ustawień na dużym LCD
Wystarczy 2x wcisnąć guzik "info"
Chyba że to jakaś inna funkcjalność o której piszesz
Sobiech,
Na górnym wyświetlaczu to hmm obsługujesz tak naprawdę 1 przycisk "ISO/korekcja EV flash`a). Tryb AF/praca migawki/ustawienie WB może być ustawiana w "wolnym czasie".
skłaniam się do zaproponowania canon 40d, plus kit, w późniejszym czasie (ale jak najszybciej) sigma 17-70 (która i mi wpadła w gust ale spłacam za dużo kredytów aby pozwolić sobie na jeszcze jeden).
Wyświetlanie, masz informację zarówno na górnym wyświetlaczu, jak i standardowo w wizjerze (tak jak zawsze) oraz naciskasz przycisk Info raz (bo można to w menu ustawić) i masz identyczne informacje jak w 500D.
40D z kitem i możesz rozbudować szklarnię w miarę upływu czasu. Do 5D body zmieniać nie będziesz musiał, a szkła na FF (które kupisz prędzej czy później) będą miały dobrą podstawę.
Heh, z tym 5D słowo 'marzenie' ma kluczowe znaczenie.
Na 50D mnie po prostu nie stać, wszystko w swoim czasie
A że w 40stce można całe informacje na wyświetlaczu(nie wizjerze) nie wiedziałem - dzięki za info.
Co do różnicy jakości zdjęcia faktycznie 500D ma przewagę nad 40stką? Na MP mi nie zależy, a do tej pory myślałem że dwu cyfrówki Canona mają większy zakres tonalny i ogólnie lepszą plastykę foty.
PS. Jak się spisuje AF w obu body? Jakieś doświadczenia mi sprzedacie?
Sobiech, Zdaje się, że 500D dzieli matrycę z 50D, tak samo jak 40D z 400D. Procesor obrazu też ma nowszy. Na logikę rzecz biorąc jakość obrazu powinna być więc lepsza w 'czinkeczento'
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
Przy obecnym poziomie rozwoju tej funkcji "LV do makro" tylko pusty marketingowy slogan. Chyba że to "makro" stosunkowo dużych statycznych obiektów, a nie np. portrety owadów.
W dodatku chyba żaden Canon nie ma odchylanego wyświetlacza, a tu chyba tkwi główny koncept wspomagania kadrowania poprzez LV z żabiej perspektywy.
Na 50D mnie po prostu nie stać, wszystko w swoim czasie
Jeśli przyjemności chcesz stopniować to może zastanów się nad 450D, a za jakiś czas kupisz następcę 50D. 500D to fajny aparacik, ale drogi. Blisko mu do 40D ceną, ale pod pewnymi względami ten drugi mu ustepuje. Trochę dalej ma do 50D z ceną, ale za to bliżej stanem zaawansowania niektórych, nowych rozwiązań technicznych. 50D przewyższa go pod względem komfortu fotografowania i pewnym możliwościom, których w tym pierwszym nie przewidziano. Tak w skrócie wygląda "drabinka" do analizy 450D : 500D : 40D : 50D).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10