Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 23 Sie, 2009 Obiektyw TYPOWO i TYLKO do macro
Na stanie:
- Tamron 17-50 mm f/2.8 SP Di II XR LD ASL IF
- Canon 85 mm f/1.8 EF USM
- Canon 70-200 mm f/4.0L EF USM
Wszystko w/w wybrane po analizie Waszych recenzji oraz forum.
Obecnie poszukuje obiektywu, który nadaje się WYŁĄCZNIE i TYLKO do robienia makro (żadnych 2w1 - makro i wąska portretówka). I powiem szczerze, że nie potrafiłem sobie wybrać niczego ani po zapoznaniu się z testami ani a forum. Temat kompletnie mi obcy. Jedyna rzecz na, której mi zależy to efekt taki by u muchy było widać nawet oczy. Dlatego nie ma dla mnie znaczenia czy od obiektu mam stać 2metry czy 10cm. W końcu polecając obiektyw domniemam, że będą to robić osoby, które mają już z obiektywem lub tematem doświadczenie praktyczne i wiedzą, że lepiej polecić taki czy taki stojąc dalej lub taki i taki będą bliżej.
Obiektyw będzie podpinany pod 400D i 450D.
Budżet do 2.500 (jeżeli jest opcja, lekkiego dorzucenia 100-200zł) jak najbardziej wchodzę w to.
wstępnie lekko napalony na: Tamron SP AF 60mm F/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 - już jest dostępny w przyzwoitej cenie jednak interesują mnie nie zdjęcia producenta przykładowe tylko "zwykłych użytkowników" pstrykaczy.
Odpadają: Canon EF 50mm f/2.5 macro - złe opinie na temat prędkości działania AF
Jestem amatorem w temacie stąd przepraszam, jeżeli popełniłem jakąś gafę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i konstruktywną krytykę.
Ostatnio zmieniony przez dretan Nie 23 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Na podstawie paru reklamowych zdjęć ktoś inny ma ci wybrać obiektyw który ci pasuje?
E....
Coś tu jest nie tak.
Na sieci sa cąłe galerie makro i zdjęcia różnymi obiektywami, tego poszukaj i to bierz pod uwagę ,a nie reklamówki.
dretan, na takich zdjęciach różnicy między tymi obiektywami nie zobaczysz.
Co zamierzasz robić ze swoimi fotkami makro-oglądać na ekranie komputera,robić odbitki,wrzucać w necie,publikować w pismach?
- Tamron AF SP 90 f/2.8 Di Macro
- canon 100 f/2.8 Maco
- Sigma 105 f/2.8 EX DG Macro
- Tokina 100 mm f/2.8 AT-X PRO D FC Makro
chyba że z używanych by się trafiła SIGMA 150 mm f/2.8 EX DG MACRO.
Jak chcesz mieć większą frajdę z macro to dokup sobie do któregoś z tych czterech obiektywów pierścienie pośrednie.
Ja osobiście ostrzę sobie zęby na C100 f/2.8.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 23 Sie, 2009
brr, włos mi się jeży na głowie, jak coś takiego czytam, od razu się irytuje. Przecież dobrze wiesz, jaka jest oferta wszystkich producentów obiektywów, wiesz również, że z skalą 1:1 ciężko zrobić takie zdjęcie, a jak nie wiesz, to może najpierw poczytaj, zanim zaczniesz zadawać pytania, bo tylko wtedy zaczniesz rozumieć odpowiedź.
Wybór powinien być dla Ciebie oczywisty - 100/2.8 + komplet pierścieni pośrednich + raynox dcr250 na szybkie okazje.
A do tego cztery budziki nastawione na 4:00, 4:15, 4:30 i 5:00, coby Cię codziennie zrywać z łóżka rano. Kilka dobrych blend, porządna lampa na szynie najlepiej i wyczucie przy obróbce.
Wybór powinien być dla Ciebie oczywisty - 100/2.8 + komplet pierścieni pośrednich + raynox dcr250 na szybkie okazje.
A do tego cztery budziki
kasiakaaz napisał/a:
Panowie, bo zaraz dostaniemy warna!
Czemu od razu warna Co prawda dretan pytał o obiektyw, ale prawdą jest, że do takich fotek za 2500pln, to tak jak napisał mavierk: canon 100/2,8 macro sam nie wystarczy i trzeba go uzupełnić o: raynox DCR-250 lub pierścienie pośrednie/wydaje mi się, ze łatwiej jest zacząć z raynoxem/+budzik/zgadzam się z kasiakaaz, że wystarczy jeden /.
Mogę zarekomendować Sigmę 150 f/2.8. Jakaś taka mało popularna a jest: 1. świetna optycznie, 2. jasna (chociaż w macro to akurat lata ), 3. ogniskowa nie powoduje zgniatania owadów soczewką, 4. uchwyt statywowy.
Niestety na obecną chwilę z cenami trochę przegięcie No i ja swoją musiałem tuningować w Gdyni...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10