Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 Jaki obiektyw do makro (Sony alfa 350)?
Witam. Ponieważ kompletnie nie orientuję się w tej dziedzinie, nie chcę przeszukiwać forum i samodzielnie wyciągać wniosków. Proszę zatem o poradę.
Zamierzam max 2000 zł przeznaczyć na zakup prezentu dla osoby lubującej się w fotografowaniu makro: obiektywu makro do lustrzanki cyfrowej Sony alfa 350, etui oraz statywu. Jaki obiektyw zmieści się w tym przedziale i będzie pasował do body tego aparatu?
Zastanawiałem się nad:
Obiektyw Tamron 90mm f/2.8 Di SP Macro 1:1 - Minolta/Sony
Jakie są wasze typy? Co wybrać? Myślę, że max na sam obiektyw to jakieś 1600-1700 zł. Jak ktoś będzie mocno chciał pomóc, to może również polecić statyw i etui, tak aby pasowały do kompletu i oczywiście nie przekroczyły łącznie limitu absolutnego - 2000 zł Z góry dzięki za poradę.
Cena w tej chwili jest nizsza niz 2000 PLN (na skapiec.pl cena zaczyna sie od 1839zl).
No i wyglada gustownie, aparat nabiera z nim uroku
teraz doczytalem zeby laczna cena z etui i statywem nie przekraczala 2000... No coz, moim zdaniem lepiej kupic jeden porzadny obiektyw, niz wydac na kilka tanszych sprzetow. Jesli wlasciciel tej Alphy korzysta jedynie z kitowego obiektywu, to przekona sie co to znaczy dobry obiektyw!
rev83, o jakie etui Ci chodzi? Na obiektyw, czy o torbę na statyw? Bo jeżeli na obiektyw, to jest ono dodawane do Tamrona wymienionego wyżej przez Ciebie wraz z osłoną przeciwsłoneczną już w cenie i jest solidne oraz dobrze wykonane. A szkiełko jest zacne i fajne. Mam je i jestem z niego zadowolona. Mnie udało się je kupić na Allegro za 1400 zł - nówka. Też używam go aktualnie z a 350 i sprawdza się dobrze. Do portretów też jak znalazł. Wprawdzie nie jestem "miszczem" fotografii (cały czas się uczę), ale mnie pracuje się z tym szkłem bardzo dobrze i mogę je polecić
[ Dodano: Pon 24 Sie, 2009 18:27 ]
ray napisał/a:
No i wyglada gustownie, aparat nabiera z nim uroku
ray, zapewniam Cię, że Tami również jest wielce gustowny, zwłaszcza jeśli ktoś lubi niebieski kolor, bo ma delikatny szafirowo-niebieski pasek oraz gustowną fakturę pierścienia ostrzenia... A aparat, to dopiero nabiera z nim uroku
ray, 50 Sony/Minolta to dobry obiektyw, wierzę tobie że masz z niego wiele radochy, jednak coś w okolicach 100 mm do makro jest o wiele bardziej praktyczne.
Za kasiakaaz polecam Tamrona 90, choć Sigma 105 o której pisał już ghost, też zacna, tę posiadam i jestem zadowolony.
rev83, kupować sprzęt w prezencie dla kogoś to bardzo ryzykowne, trzeba dobrze znać taką osobę, trafić w jej preferencję, może lepiej dać obietnicę sfinansowania zakupów foto, niech kupi sama co chce, mniej romantyczne ale bardziej praktyczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10