Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw startowy profi (do 15k)
Autor Wiadomość
Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009   Zestaw startowy profi (do 15k)

Tematyka ślub, portret, reportaż i stock.

Na początku listopada będę miał zastrzyk większej gotówki. Kwota około 10-15 tysięcy będzie dla mnie dostępna i chcę ją zainwestować w sprzęt, aby się zwrócił.
Plan obejmuje kupno C50D + 24-70 L, 580 EX dla C50D, 430EX dla obecnego C450D.
Pytanie co do 450D jako standardowe szkło? Co jeszcze do 50D? Zależy mi na szkłach pod FF, bo ta migracja będzie kwestią czasu :)

Inna opcja to 5D mk2, ale to wtedy mniej słoików by było ... no i ten AF, o którym głośno wszędzie ...

A może coś w Nikonie by się dało skręcić w podobnym składzie?

Czekam na opinie i komentarze :)

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009   

Uniwersalny zestaw do wszystkiego to Nikon D700 i Nikkor 24-70/2.8. Do tego lampa. Jak kasy zabraknie to pożyczyć a tego C450 sprzedać...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Obecnie posiadasz Canona 450D + Sigma 18-50/2,8. Skoro tak, to proponuję jako drugi aparat kupić również Canona, a tego zostawić w spokoju jako zapasowy. Uzyskasz bynajmniej kompatybilność softu DPP, boody, lamp.
Jeżeli myślisz poważnie o szybkim rozwoju, to daruj sobie 50D i nie patrząc na opinie niektórych, których na niego nie stać, kup od razu 5D Mk II. Ci, którzy mają te aparaty nie tracą czasu na forach (choć bywają wyjątki), tylko robią zdjęcia i na nich zarabiają. Szkło startowe 24-70L wydaje się odpowiednie. Musisz tylko zamówić z wyprzedzeniem bo trochę się na niego czeka.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

D700 to świetny aparat, ale pomysł B o g d a n a, z zapasowym korpusem i głównym 5DII podoba mi się jeszcze bardziej.
Porządna lampa to niestety konieczność. 580EXII powinna być na początku listy zakupów (1600 PLN), do tego 5DII+24-70L (13600 PLN) i po budżecie.
A pierwsze wolne środki przeznaczyłbym na 85/1.8...

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Ok, dajmy na to ten 5D. Opłaca mi się w takim wypadku szukać taniej dobrego egzemplarza używanego? Czy lepiej kupić nowy?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Sejthan napisał/a:
Ok, dajmy na to ten 5D. Opłaca mi się w takim wypadku szukać taniej dobrego egzemplarza używanego? Czy lepiej kupić nowy?
Lepiej kupić nowy 5D Mk II. Używane są tańsze od nowych jedynie o 5 - 8 %, więc nie warto ryzykować.

mavierk 
never knows best

MM napisał/a:
Nikon D700 i Nikkor 24-70/2.8. Do tego lampa.
chyba nic więcej napisać nie trzeba ;) . Ewentualnie 5d mk2 + wybrana Sigma 24-70/2.8.. ale po co się tyle stresować, skoro można od razu mieć dobry sprzęcik.

Zmiana systemu w Twoim przypadku nie jest głupim pomysłem, zwłaszcza, że systemu jako takiego nie masz :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mavierk napisał/a:
Zmiana systemu w Twoim przypadku nie jest głupim pomysłem, zwłaszcza, że systemu jako takiego nie masz
Według mnie, mając całkiem dobry korpus 450D, nie słuchałbym Twojej rady.

Naprawdę uważasz, że gdyby Sajthan miał razem:
1 x Nikon D700
1 x Canon 450D
1 x S18-50 z mocowaniem do Canona
1 x S24-70 z mocowaniem do Nikona
to będzie to "system" :?:

mavierk 
never knows best

nie, uważam, że tak, jak wspomniał MM, gdyby Sejthan miał:
1x Nikon d700
1 x N 24-70/2.8

to byłoby to wygodniejszym zestawem od:

1 x 450d (praktycznie nie używane)
1 x 5dmk2 (praktycznie tylko używane)
1 x S 24-70/2.8 (wybierane z piętnastu tysięcy szkieł)
1 x S18-50 - jak 2.8 to spoko, jak 3,5-5,6 to.. ee.. lol ^^

krisv740
[Usunięty]

ja chyba tez szedłbym torem MM i mavierk... :cool:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mavierk napisał/a:
1 x S 24-70/2.8 (wybierane z piętnastu tysięcy szkieł)

mavierk napisał/a:
Ewentualnie 5d mk2 + wybrana Sigma 24-70/2.8..

Przecież to Ty "wybrałeś" Sigmę 24-70, bo wcześniej i sam Sejthan pisał o 24-70L Canona.

alsimair 
Rozmowny

Olympus E-30 + 14-54 II + 50-200 SWD + FL-50R i już :) Za cały zestaw jakieś 12,5 tysiąca.
Jeśli nie zależy Ci na tele:
E-3 + 12-60 SWD + FL-50R łącznie za niecałe 10 kafli.

No i jak już wejdziesz w Olka to znika problem martwienia się małym obrazkiem :P

mavierk 
never knows best

B o g d a n napisał/a:
Przecież to Ty "wybrałeś" Sigmę 24-70, bo wcześniej i sam Sejthan pisał o 24-70L Canona.
owszem, pisałem, gdyż uważam Sigmę za fajniejsze szkło, chociaż z problemami z wybraniem porządnie ostrzącej sztuki :) No ale do Zeissa czy Nikkora to już się nie umywa, dlatego ta S tylko do Cwanona :P

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 25 Sie, 2009   

Jak i tak przewidujesz migracje do FF, to ja bym sie wstrzymal z 50D.
Za 5-10tys (budzet - cena 50D) kup szkla i lampe (nie bardzo czuje po co ta druga, 430EX), 5tys. wloz na ksiazeczke PKO/SKO i dozbieraj do marka 5tego (jak planujesz wydac jedorazowo na sprzet 15tys, to raczej powinno byc szybko). Chyba ze 450D jest juz tak zajezdzone ze musisz kupic nowe body, albo potrzebna Ci "goraca rezerwa"?
Przesiadka na Nikona ma sens tylko jak zamierzasz sprzedac Canona, ale wtedy pozbawiasz sie rezerwowego body, a wyglada ze Ci potrzebne.

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Wysłany: Wto 25 Sie, 2009   

Nie tyle potrzebne, co z ekonomiczną lampą może pracować w rękach kumpla jako drugi aparat za małe pieniądze.

Najbardziej kuszący jest D700, szczególnie, że już go można dostać za 14k, a kiedy będę kupował pewnie jeszcze potanieje. Pytanie do nikoniarzy jakie są ciekawe szkła nikona, które warto kupić rozwijając system?

Odpowiedz do tematu