Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 25 Sie, 2009
Body
Autor Wiadomość
kisiel1992
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009   

Alfy nie chcę, ponieważ jest to zabawka... Wszyscy odradzają. Powód: fotografia ptaków... Wejdź sobie na ZTP i zobacz :D

Reklama

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

kisiel1992 napisał/a:
PASM, czyli to, co się samemu ustawia. mam to w kodaku.
I się nie unoszę xD

To zacznij z tego korzystać to będziesz wiedział co było na liście definicji, którą nazwałeś czarną magią. Sam myślałem nad kodakiem, którego masz obecnie, ale wiedziałem za dużo żeby zostać na kompakcie :)

I zasadnicza sprawa, to, że lustro jest do robienia zdjęć w znaczeniu, że planujesz czas, organizujesz spotkanie czy plener, albo jedziesz w wybrane miejsce by robić zdjęcia. Tak jak krisv740 napisał, 13kg mieć zawsze przy sobie nie będziesz, a nawet mój skromny 450D zajmuje w torbie cały plecak (jak mi się nie chce go nosić na ramieniu).
Kompakt natomiast do nauki jak znalazł bo jak ustawiasz czas i przysłonę w manualu to od razu widzisz prognozowany wynik. Zostaje Ci też kilka tysięcy, żeby pojechać i porobić zdjęcia w egzotycznych miejscach, albo na przykład kupić zaawansowanego kompakta jak koledzy pisali i zapisać się na jakiś kurs fotografii.

Ja bym tak zrobił i Ci to polecam. Więcej na tym zyskasz niż na kupnie drogiego aparatu. To ty robisz zdjęcia, a nie sprzęt jakim się posługujesz. Zapamiętaj :)

kozidron
[Usunięty]

kisiel1992, ty widzę nie kumasz, tylko ja mam inne podejście niż koledzy. Ja ci doradzam najlepszą puszkę + szkło na jakie cię stać.....podaj widełki finansowe.
Ja ci mówię, że ci zapału nie wystarczy już teraz ci go brakuje bo korzystasz tylko z google a nawet się nie wysilisz, żeby doczytać o podstawach.

Ile czasu masz tego kodaka, zastanowiłeś się chociaż przez chwile po co jest przysłona, o co chodzi z tym iso, trybami pomiaru czy światło siłą obiektywu.....?

garreth 
Maniak
Nikonier-analogowiec

kisiel1992 napisał/a:
Alfy nie chcę, ponieważ jest to zabawka...

:zalamany:
to ja Ci życzę z całego serca, żebyś dostał zabawkowe A700 z jeszcze bardziej zabawkowym 70-400G SSM

Monastor 
Optyczny

kisiel1992, możliwości takiej zabawki też byś nie wykorzystał. Bez podstawowej wiedzy, między innymi na tematy, o których wspomniał palindrom nie bardzo widzę porządne fotografowanie ptaków. Innymi słowy, Tobie więcej brakuje niż nowym alfom. Pomęcz się jeszcze trochę z tym kodakiem, nie twierdzę że to dobry aparat na ptaki, ale pozwala spokojnie na ogarnięcie podstaw ogólnie pojętej fotografii. To wszystko będzie Ci bardziej niż potrzebne w przypadku dziedzin, którymi chcesz się zająć.

Swoją drogą mam nadzieję, że Twoja wiedza o ptakach jest większa niż ta o aparatach bo nieumiejętne fotografowanie też może im zaszkodzić.
Ostatnio zmieniony przez Monastor Pon 24 Sie, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

kisiel1992
[Usunięty]

Kodaka mam już prawie 2 lata i bawiłem się funkcją PASM. Przesłona: fachowo tego nie opiszę, ale jest powiązana ze światłem i jak by to napisać... Zmniejsza się podczas robienia zdjęć. ISO, to czułość, a tryb pomiaru i światło siłą obiektywu to nie wiem...

Monastor 
Optyczny

kisiel1992, więc poczytaj, ogarnij na spokojnie, zobacz w terenie jak się nabyta wiedza sprawdza.

W przeciwnym razie wydasz... tfu, rodzice wydadzą kupę kasy na super sprzęt i będzie kubeł zimnej wody. Bo dlaczego robaczek nieostry, a czemu mewa niedoświetlona, a zdjęcie z krukiem jakieś wyprane i za jasne, a do tego maźnięte.

Poza tym obawiam się, że po prostu nie stać Cię na porządny zestaw do tego typu zdjęć. Masz 1000 zł, rodzice dołożą 3 razy tyle na puszkę, do tego na pewno będziesz chciał mieć standardowy obiektyw, potem coś na ptaki i gwarantuję Ci, że Samyang za 300 zł nie będzie odpowiedni. Rozbudowanie systemu to dalsze koszta. Oszczędzanie na sprzęt jest jak najbardziej możliwe w tym wieku, ale musisz się liczyć z wyrzeczeniami. Wielu rzeczy trzeba sobie odmówić, dobrze dorobić jakąś pracą, postarać się o wyniki w nauce. Do zrobienia, ale nie jest łatwo. No chyba, że rodzice naprawdę są majętni i nie widzą problemu w wydaniu kilku tysięcy na drogą zabawkę. W takim razie zazdroszczę możliwości.
Ostatnio zmieniony przez Monastor Pon 24 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Tranquilizer 
Bywalec

kisiel1992 napisał/a:

A po drugie: mam zwykłą cyfrówkę (kodak zd710 (7 mln pikseli i 10 zoom optyczny)), jestem z niej zadowolony, ale zawsze jej nie mogę brać ze sobą.

Skoro kompakt jest dla Ciebie problemem z zabraniem gdzieś to jak to sobie wyobrażasz z
lustrzanką? Patrzyłeś na wymiary samych korpusów lustrzanek? Samo body ma większe wymiary niż Twój obecny kompakt :!: :?:

Powiem Ci, że zanim kupiłem to co mam w podpisie, kumpel pożyczył mi na weekend staruszka Canona 350D z podpiętym szkłem 70-300.

Ważyło to coś ok 1.2 kg i całkowita długość body ze szkłem ok 18 cm. Po pierwszym spacerze z przewieszonym aparatem przez szyje miałem serdecznie dosyć i zacząłem się zastanawiać czy to rzeczywiście ma sens. Bo do tej pory brałem, plecak wrzucałem do niego kompakcika i nie zastanawiałem się kiedy odpadnie mi szyja/ramiona, z racji wagi która wynosiła ok 1/4 pożyczonego zestawu.

A dwa, weź też pod uwagę że Twój kompakt miał światło f/2.8–f/3.7 przy ekwiwalencie 38–380mm.

Chcąc zachować takie światło w obiektywach wydasz na nie dwa razy tyle co na puszkę.

Naprawdę podejdź do tematu na poważnie i zacznij logicznie myśleć to będziesz dostawał poważne odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez Tranquilizer Pon 24 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

kisiel1992
[Usunięty]

Monastor napisał/a:
kisiel1992, więc poczytaj, ogarnij na spokojnie, zobacz w terenie jak się nabyta wiedza sprawdza.

W przeciwnym razie wydasz... tfu, rodzice wydadzą kupę kasy na super sprzęt i będzie kubeł zimnej wody. Bo dlaczego robaczek nieostry, a czemu mewa niedoświetlona, a zdjęcie z krukiem jakieś wyprane i za jasne, a do tego maźnięte.

Poza tym obawiam się, że po prostu nie stać Cię na porządny zestaw do tego typu zdjęć. Masz 1000 zł, rodzice dołożą 3 razy tyle na puszkę, do tego na pewno będziesz chciał mieć standardowy obiektyw, potem coś na ptaki i gwarantuję Ci, że Samyang za 300 zł nie będzie odpowiedni. Rozbudowanie systemu to dalsze koszta.

Ale co mi z czytania, jak nie mogę tego obecnie w praktyce wykorzystać. To jest tak samo jak czytasz instrukcję telefonu którego nie masz. Wiem, że rozbudowanie systemu kosztuje.

Misek
[Usunięty]

kisiel1992, nie chcesz nas słuchać ok. Miej litość na finansami rodziców i kup 450D wyjdzie 700 zł taniej, a ten aparat i tak Ci starczy.

kozidron
[Usunięty]

kisiel1992 napisał/a:
Kodaka mam już prawie 2 lata i bawiłem się funkcją PASM. Przesłona: fachowo tego nie opiszę, ale jest powiązana ze światłem i jak by to napisać... Zmniejsza się podczas robienia zdjęć. ISO, to czułość, a tryb pomiaru i światło siłą obiektywu to nie wiem...

ja nie chce, żebyś odpowiadał na pytania, to były pytania retoryczne....
ciśnij, czytaj, biegaj z aparatem i nie wyobrażaj sobie, ze sprzęt załatwi coś za ciebie i tego no.....u góry jest słowniczek w zakładce strony na głównym pasku, może trochę ci rozjaśni.
Polecam ci na początek poczytanie o fotografii i oglądanie fot, potem próbowanie sił ze swoim kodakiem i jak się nie zmęczysz wtedy będziesz też bardziej ukierunkowany czego ci potrzeba, dzięki czemu mniej kasy zmarnujesz na zakupy w przyszłości

lotofag 
Optyczny

kisiel1992 napisał/a:
Kodaka mam już prawie 2 lata i bawiłem się funkcją PASM. .

To teraz zamiast się tą "funkcją" bawić zacznij ją świadomie wykorzystywać. ;) Niestety wiedza sama nie przyjdzie.
Inaczej zamienisz tylko jeden kompakt na drugi kompakt - przerośnięty i wymagający kolejnych nakładów finansowych. Oczywiście twój cyrk, twoje małpy i nikomu nic do tego na co wydasz pieniądze.

Ten temat to jakaś prowokacja albo kwintesencja myślenia typu "zakup lustrzanki = niesamowite zdjęcia bez żadnego wysiłku".

kisiel1992
[Usunięty]

Też się nad nim zastanawiałem. Tak samo nad 500d i 1000d. Śmietnik nie śmietnik, ale coś się dowiem z tego tematu.

Tranquilizer 
Bywalec

kisiel1992 napisał/a:

Ale co mi z czytania, jak nie mogę tego obecnie w praktyce wykorzystać.

A mógłbyś napisać czego dokładnie nie możesz przećwiczyć na kompakcie, a na lustrzance by wyszło Tobie bez problemu?

kisiel1992
[Usunięty]

Ogólnie teraz nie mam tego aparatu, bo trata ma, a wróci dopiero na Boże Narodzenie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi