Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mozna uzywać do rzeczy oczywistych do których został stworzony...
a jeszcze lepsze jest dodanie kogoś do ignorowanych i spokojne przeglądanie wątku w którym niektóre osoby szukają odpowiedzi, niektóre z kolei staraja się pomóc...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 07 Sie, 2009
Groni napisał/a:
A poza tym to ja właśnie czekam na wartościowe pisanie co daje ten grip,a nie odwrotnie.
In plus mam guzik zapisany.
Zaleta pierwsza: tracisz od 400 do 800zł
Zaleta druga - masz możliwość podpięcia go do aparatu, przez co aparat jest cięższy.
Zaleta trzecia - przez to podpięcie aparat jest wyższy, przez co może przestać mieścić się w torbie/plecaku.
Zaleta czwarta - możesz włożyć do niego zwykłe paluszki - źródło mocy jest w każdym kiosku
Zaleta piąta - z włożonymi paluszkami, albo kilkoma aku na raz (bo sie kilka mieści)... to chyba nie wymaga zbytniego myślenia, zastanwiania się nad problemem, żeby wywnioskować, że zrobisz takim sprzętem od 2 do kilku razy więcej zdjęć na jednym ładowaniu.
Zaleta szósta - z dokręconym gripem masz dodatkowo pionowy uchwyt, jak w profesjonalnych lustrzankach, co ułatwia pionowe kadrowanie.
Zaleta siódma - w sprzęcie nikona klasy d300 i d700 podpięcie gripa przyśpiesza aparat z 6 klatek na sek do 8 klatek na sekundę.
Zaleta ósma - masz przycisk migawki (a w niektórych modelach nawet więcej przycisków) pod palcem, gdy chcesz zrobić pionowe zdjęcie bez wykrzywiania dłoni w niewygodny sposób.
Zaleta dziewiąta - piszę to tak, żeby było razem dziesięć.
Zaleta dziesiąta - niestety posiadanie gripa nie spowoduje, że nie zaczniesz zadawać pytań, nad którymi wystarczy się przez 30 sek zastanowić.
Zaleta gripa? Mozna go zdjac.
Dlatego wole d700 od d3.
Sam gripa - w czasach cyfrowych - uzywam tylko gdy mam "luzne" 200/2. Bez pionowego uchwytu nie da rady zastosowac tajnych technik z shaolin w stabilnym trzymaniu aparatu. W pozostalych sytuacjach uwazam go za zbedny i niewygodny. Nie po to przechodzilem na cyfre, zeby dzwigac atrapy winderow.
A ja mam c450 i z pionowym uchwytem jest jak znalazł... mam spore graby więc wreszcie przestał mi uciekać mały palec, ponadto... wzrosła masa aparatu i przez to kłapnięcie lustra nie robi zdjęciom takiego kuku jak wcześniej... że nie wspomnę o wydłużonej pracy na dwóch bateriach i możliwości założenia "paluszków" w razie potrzeby... generalnie... jestem na tak... a do statywu czy na spacer z kitem zawsze można go zdjąć... uważam, że lepiej mieć niż nie mieć (oczywiście w granicach rozsądku, gdyż nie jest to niezbędne do prawidłowego rozwoju osobowości i współżycia w społeczeństwie)
najeli, sprawa zasadnicza: Jak bardzo źle leży Ci w ręce aparat bez gripa? Sprawa druga: Jak szybko zdycha Ci akumulator? Ja do aparatu z gripem przywykłem na Pentaxie MZ-6 - a grip FG-AA nie miał drugiego spustu migawki - po prostu poprawiał uchwyt aparatu (wydłużał go) i zastępował drogie baterie CR2 zwykłymi paluszkami AA. później miałem malutkie cyfraki Pentaxa - K100D i K200D - tego ostatniego już z gripem. i nieoceniony stał się spust do zdjęć pionowych i dodatkowe cztery paluszki zasilające aparat (Łącznie było ich 8 - 4 w korpusie, 4 w gripie). Jak kupowałem D90 od razu zaopatrzyłem się w MB-D80 i dodatkowy aku - ten zestaw jest praktycznie nie do zatłuczenai jeśli chodzi o zasilanie - małe prawdopodobieństwo że z dwoma EN-EL3 zdechnei Ci aparat (jesli je świezo naładujesz), ma ponadto spust, kółka sterujące i przycisk blokady ekspozycji ale czegoś mi tez w nim brakuje - zdublowanych kursorów. Kiedys zupekłnie by mi to nie przeszkadzało, ale do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja. Trzymając body pionowo nie mogę sterowac punktem AF - po prostu nie sięgam kciukiem...
Tyle moich uwag. Decyzja jest - jak zwykle - Twoja
Ło matko, zostawić wątek na weekend to się rozrośnie.
@nazgul -- jak już pisałam, aparat trzyma mi się bardzo wygodnie i na jednym aku robi z 500 klatek jeżeli nie więcej. Częściej zmieniam karty niż aku tak właściwie. A decyzję podjęłam po 5 poście bodajże.
Żeby odpowiedzieć na tytułowe pytanie: po kij mi (mi osobiście) ten grip
Maverik
Z tego co piszesz dośc jasno wynika iż jest to dla kogoś kto niemal lub profesjonalnie "strzela zdjęcia", w dużej ilości,prawie co dnia.
Bo tak szeroką i intensywną ma ta pasję, bo na tym zarabia.
A jeśli nie to wady przewyższają zalety lub nawet zalety stają się wadami.
Wysłany: Sob 22 Sie, 2009
Groni, z tego, co piszę, grip, jak i wszystko, ma swoje wady i zalety - jeśli lubisz targać dodatkowych kilkaset gram wiecej, kup sobie gripa, jak nie widzi Ci się to, nie kupuj = proste.
Zaleta siódma - w sprzęcie nikona klasy d300 i d700 podpięcie gripa przyśpiesza aparat z 6 klatek na sek do 8 klatek na sekundę.
A czym jest spowodowane to przyspieszenie? Bo juz drugi raz padla taka teza.
I czy tylko w Nikonach?
Pytam z ciekawosci, nie zeby sie czepiac.
Duzym plusem jest niezaleznosc od ladowarki, bo co do dlugosci zasilania to w cenie gripa mozna kupic ze dwa accu, ktore lzejsze beda.
Ale jak sama nazwa mowi grip zostal stworzony po to aby miec lepszy uchwyt, a baterie tam sie dostaly bo bylo miejsce
I jeszcze jedna zaleta: Mozna go odpiac i ma sie wtedy lzejszy aparat
A czym jest spowodowane to przyspieszenie? Bo juz drugi raz padla taka teza.
:
mocniejsze zasilanie najprawdopodobniej
No to jasne, ale co konkretnie przyspiesza? "Naciaganie" migawki? AF? Przyslona? Klapanie lustrem? Przyspieszenie jest dosc znaczne wiec co jest tak enrgozerne?
bladego pojęcia nie mam
elektronika jakiegoś spytać trzeba
Wysłany: Wto 25 Sie, 2009
Usjwo, elektronicznie jest to tak zrobione, żeby ludziom opłacało się kupować gripy - kupisz gripa - masz szybszy sprzęt. Czy muszą być jakieś sensowne, mechaniczne czy elektroniczne korzyści? Nie koniecznie.
mavierk, jeśli podpinasz gripa do D300, ładujesz do niego jeden akumulator (ten z body!) i szybkostrzelność wzrasta - wtedy Twoja teza jest prawdziwa i pokazuje zepsucie marketingowców.
Jeśli natomiast do tego przyspieszenia potrzeba dwóch aku - to sprawa staje się prosta, banaaaaalnie prosta z elektrycznego punktu widzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9