Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pią 28 Sie, 2009
Co wybrać ??
Autor Wiadomość
Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Czw 27 Sie, 2009   

Odrzucamy 50D jako najdrozszy, odrzucamy 450D jako najgorszy. Pozostalo Ci 40D i 500D. Jak Ci potrzebne filmy to juz masz odpowiedz, jak Ci niepotrzebne to tez. :mrgreen: Prosty wybor :wink:

Reklama

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Jeszcze dodam, że nie będę go codziennie używał :D

[ Dodano: Czw 27 Sie, 2009 12:16 ]
Baku napisał/a:
Do kręcenia filmów to się kupuję kamerę :!:
A tak na poważnie, to zdecydowanie lepiej dołożyć trochę kasy i dokupić 40D.
Po lekturze testów dochodzę do wniosku że lepszy AF jest w 40D, do tego aparat ten lepiej się będzie obsługiwało z ciężkim obiektywem (a jak chcesz coś na ptaki, to jest to zwykle coś wielkiego i ciężkiego). No i jeszcze szybszy tryb zdjęć seryjnych, lepsza dynamika tonalna. I jest dużo wygodniej bo 40D ma 3 tryby 'custom' na górnym pokrętle... i górny wyświetlacz. 40D ma gorszej jakości wyświetlacz główny i w zasadzie tylko tu przegrywa z 500d.

Czyli różni się tym co napisałeś (40D) i jeszcze wagą, uchwytem i ceną :?: :?: :?:

Monastor 
Optyczny

Strzała napisał/a:
Monastor- czyli ciężar aparatu będzie się skupiać na teleobiektywie, bo z pewnością będzie cięższy od samej puszki :D

Jak podepniesz ciężki teleobiektyw to tak. Różne są szkła i różne puszki. Zauważ, że większe szkła podpina się bezpośrednio do statywu, w sumie bardziej podpina się aparat do obiektywu niż odwrotnie.
To jedna z zalet 40D i 50D. Co prawda przy dużym tele i tak trzyma się przede wszystkim za obiektyw, a aparat raczej tylko przytrzymuje, ale z większą puszką taki zestaw jest lepiej wyważony.

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Czyli rozłożenie masy jest równomierne.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

No i różni się jeszcze samymi materiałami z których wykonany jest korpus. 450/500d to plastik z metalowymi wzmocnieniami, natomiast 40/50d to już pełny stop magnezu.
Canony z serii półprofesjonalnej mają jeszcze wytrzymalsze migawki (100 tys cykli), pracują na kartach CF a nie SD, mają lepszy wizjer, inną baterię...
Tych różnic jest tak dużo, że serię dwu i trzy cyfrowe są w zasadzie nieporównywalne :wink:

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Z tego co napisałeś, to:
1. stop jest lepszy :?:
2. półprofesjonalne to d40/d50 :?:
3. 500D na Sd jest a 40D, 50D na CF (są droższe)
4. 40D/50D- lepszy wizjer
5. inna bateria.

Tak :?: :?: :?:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

1. Czy jest lepszy czy gorszy :???: Jest cięższy i wytrzymalszy. Pytanie czy jest Ci to potrzebne. Nie wpływa na jakość zdjęć, tylko na samopoczucie fotografa. Generalizując, pozwala na lepsze spasowanie obudowy i minimalizuje ryzyko wyłamania bagnetu (ale to już chyba jest tzw. 'urban legend').
2. Jak zwał tak zwał. Powiedzmy, że 4-cyfrowe typu 1000D to Entry Level, czyli na początek przygód, 3-cyfrowe typu 500D to amatorskie, 2-cyfrowe typu 50D to półprofesjonalne a 1-cyfrowe dzielimy na półprofesjonalne pełnoklatkowe typu 5D II i profesjonalne reporterskie typu 1D III (z APS-H) i profesjonalne studyjne typu 1Ds III (pełnoklatkowe). Przynajmniej ja tak to widzę.
3. Tak.
4. Zdecydowanie.
5. Owszem.

kozidron
[Usunięty]

Strzała napisał/a:
Z tego co napisałeś, to:
1. stop jest lepszy :?:
2. półprofesjonalne to d40/d50 :?:
3. 500D na Sd jest a 40D, 50D na CF (są droższe)
4. 40D/50D- lepszy wizjer
5. inna bateria.

Tak :?: :?: :?:

1. chłopaku poczytaj specyfikację, te dane są łatwo dostępne, na przykład na optycznych masz bazę specyfikacji większości lustrzanek, skorzystaj z szukajki na forum.
2. tak abstrahując od rzeczywistości ile masz kasy na szkło do ptaszków albo ile zamierzasz w przyszłości wydać, bo może jak dowiesz się ile taki 100-400L kosztuje(te dłuższe szkiełka już pomijam) to zdecydujesz się na zakup skutera :razz:
Ostatnio zmieniony przez kozidron Czw 27 Sie, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

To ja już nie wiem. :( Załamka totalna xP 50D odrzucono, bo za drogi, 450D- najgorszy. Został 40D i 500D. jak kupię CF 4GB, to SD mam 16 lub więcej Gb. Już totalnie nic nie wiem. Różnica między 40D, a 500D to około 200-300zł.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Różnica między 40D a 500D moim zdaniem nie oddaje faktycznej różnicy między tymi aparatami. A do 40D nie musisz kupować najszybszej CFki, bo i tak jej nie wykorzysta. Karta, której możliwości 40D wykorzysta (np. przy zapisie seryjnym) to San Disk Ultra III. Kupno IV czy jakiegoś Bugatti to już strata pieniędzy.
Ja mam właśnie San Diska III na codzień i znacznie wolniejszego Kingstona 8GB na RAWy. Co więcej, nawet ten teoretycznie wolny Kingston jakoś daje rade w szybkiej serii na RAWach, o ile seria nie trwa dłużej niż kilka sekund, co w zupełności wystarcza do moich zastosowań.

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Żeby dalej nie drążyć tematu: który mi polecacie: 40D czy 500D. I jak komuś by się chciało, to może go krótko podsumować. Ale to ode mnie nie zależy :P

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ja jednak polecę 40D. Ze względu na wszystko to, co opisałem powyżej - dla mnie ma to większe znaczenie niż lepszy wyświetlacz i kręcenie filmików (bo trudno nazwać filmem klip, który ma kilka minut).

Monastor 
Optyczny

Baku, mam filmy z rodzinnych wyjazdów z ładnych paru lat i jeszcze nigdy nie widziałem na nich ujęcia dłuższego niż parę minut. Owszem, film z całej podróży może trwać o wiele dłużej, ale 4 minuty na pojedyncze ujęcie to sporo, inaczej już nudą wieje.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

To zależy co się na filmie dzieje, nie wspominając już o tym że bywają uroczystości typu ślub, chrzciny.. Generalnie co do zasady to mogę się zgodzić, jednak wyjątki od tejże zasady czynią - dla mnie - lustrzanki mało interesującymi.
Gdybym miał w planach kręcenie klipów z małą GO, najlepiej za pieniądze, to bym się skusił na 5d II. Ale nie mam :twisted:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Strzała napisał/a:
Żeby dalej nie drążyć tematu: który mi polecacie: 40D czy 500D. I jak komuś by się chciało, to może go krótko podsumować. Ale to ode mnie nie zależy

To może ja spróbuję podsumować.

Moim zdaniem powinieneś kupić 500D z podstawowym obiektywem systemowym Canona 18-55 IS. Cena od 2899 zł. http://www.ceneo.pl/2302144 mieści sie prawie w Twoim zakresie.

Uzasadnienie:
1. Mniejsza obudowa nie musi wcale być dla Ciebie problemem, a może być zaletą jeśli zaczynasz się bawić lustrzankami.
2. Sprzęt ma na pokładzie najnowsze rozwiązania Canona, matryca 15,1 mln., procesor DIGIG IV, doskonały wyświetlacz LCD, dzięku któremo od razu bedziesz mógł ocenić, czy zdjęcie wyszło ostre, czy tez trzeba je poprawić. Tego nie da Ci 450D, ani 40D.
3. Masz możliwość pobawienia się kreceniem filmików z dźwiękiem w jakości, jakiej nie da Ci amatorska kamera - do 29 minut 59 s lub do zapełnienia karty 4GB (oczywiście filmy i tak "kreci" dużo krótszymi sekwencjami)
4. Jakość wykonania tego aparatu i zdjęć, które daje jest wyższa od tej jakiej oczekujesz.
5. Aparat powinien cieszyć uzytkownika, a nie tylko ważyć w torbie.
6. Jak już stwierdzisz, że sprzęt Cię ogranicza i chcesz coś bardziej zaawansowanego, to za 1, 2 lata łatwiej sprzedasz 500D, niż 450D, czy 40D, który doczeka się już kolejnego nastepcy (nie wspomnę o 50D), jeszcze bardziej udoskonalonego.

Wyboru musisz dokonać sam. :wink:
Zerknij też na porównanie Canona: http://www.canon.pl/for_h...as/digital_slr/

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi