Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 23 Wrz, 2009
Canon 500D czy 50D?
Autor Wiadomość
Tompey 
Nowy

Wysłany: Czw 27 Sie, 2009   Canon 500D czy 50D?

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem lustrzanki no i chce wybrać między Canonem 500D a Canonem 50D. Czytałem testy tutaj i o dziwo piszą, że matryce w obu aparatach są bardzo podobne niekiedy nawet z przewagą na 500D.
50D jest droższy ale nie jestem pewien czy otrzymane na nim zdjęcia będą lepszej jakości. No i mam pytanie, czy będą lepszej? Jeśli tak to które parametry o tym decydują?

Prosze poprawnie pisać nazwy modeli aparatów.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Czw 27 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MasterB 
Maniak

Wysłany: Czw 27 Sie, 2009   

Hej,

Podejrzewam że jakość obrazu będzie porównywalna między tymi modelami szczególnie na niskich czułościach.
Natomiast 50D daje Tobie większy i solidniejszy korpus, górny wyświetlacz, szybszy tryb seryjny, lepszy wizjer, tryb sRAW... itepe

mafo 
Nowy

Na jakość obrazu największy wpływ będą miały obiektywy. W 50D przy 15mpix gorszej jakości obiektywy nie wyrabiają się i fotki są "trochę mdłe". Ja jak kupowałem lustrzankę, poszedłem do sklepu i najpierw wziąłem do ręki aparat, żeby zobaczyć jak leży, jak są rozłożone przyciski, jaka jest waga itp. Mnie pasowały canony xxD ze względu na większy korpus i bardziej ergonomiczne rozmieszczenie przycisków funkcyjnych. Canony xxxD były dla moich dłoni po prostu za małe. Ja bym brał 50D (pod warunkiem pasującej ceny)

Tompey 
Nowy

no właśnie cena mnie mnie trochę blokuje. Wzemę z kitem 17-55 IS i Canon EF 70-200mm f/4,0 L USM To wyjdzie z 6 tyś, i w tym jeszcze bedzie kitowy obiektyw, nawet bez torby, karty i dodatkowego akumulatora... trochę drogo jak na amatorską lustrzankę :roll:

500D ma kręcenie filmów, z którego pewnie rzadko będę korzystał, ale 50D szybsze zdjęcia seryjne... zastanawiam się do czego to może być mi przydatne i czy korzystałbym z tego. Czy jak się fotografuje np lecącego ptaka to wtedy przyda się ten szybszy zapis seryjny?

mafo napisał: W 50D przy 15mpix gorszej jakości obiektywy nie wyrabiają się i fotki są trochę mdłe".
W 50D tak nie będzie?

Czyli mogę uznać, że przy wykorzystaniu tych samych obiektywów na obu aparatach uzyskam zdjęcia tej samej jakości?

Misek
[Usunięty]

Po pierwsze to nie ten dział, Wujek_Pstrykacz chyba nie zauważył.
Po drugie była już masa takich tematów.
Kup sobie 500D, no chyba że masz duże dłonie, najlepiej zobacz w sklepie który wygodniejszy. Do tego kup sobie lepszy obiektyw. Zdjęcia seryjne?? Też się tym jarałem jak kupowałem swój aparat. Użyłem tego 3 razy i za każdy razem żeby po prostu zobaczyć jak strzela serie :grin:
Wiec myśle że to ostatnia rzecz warta uwagi. Kup sobie dobre szkło tego najbardziej brakuje w pierwszym lustrze bo wydajesz kase na dobry korpus.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Misek napisał/a:
Zdjęcia seryjne?? Też się tym jarałem jak kupowałem swój aparat. Użyłem tego 3 razy i za każdy razem żeby po prostu zobaczyć jak strzela serie :grin:

taa.. w szczególności nieprzydatny bajer w fotografii sportowej czy fotografii ptaków

Misek
[Usunięty]

edmun napisał/a:
Misek napisał/a:
Zdjęcia seryjne?? Też się tym jarałem jak kupowałem swój aparat. Użyłem tego 3 razy i za każdy razem żeby po prostu zobaczyć jak strzela serie :grin:

taa.. w szczególności nieprzydatny bajer w fotografii sportowej czy fotografii ptaków

Tylko kolega tak naprawde nie napisał czy będzie akurat takie foty robić :razz:
Choć tak uważam ze wystarczy mu na początek 500D

Zygmunt 
Bywalec

Kup 50d. Używanie canonów z serii xxxd, to masakra. W wielu przypadkach będzie różnica w jakości zdjęć. Z 50d więcej zdjęć będzie trafionych i ostrych ze względu na lepszy AF. Ergonomia i guzikologia też nie jest bez znaczenia. Łatwiej i szybciej jest wszystko ustawić w 50d. Matryce są tej samej jakości w obu aparatach, ale na udane zdjęcia składają się jeszcze inne czynniki (np. AF).

Tompey 
Nowy

Misek napisał/a:
Po pierwsze to nie ten dział, Wujek_Pstrykacz chyba nie zauważył.

Prawda, zorientowałem się, że jest dział "co kupić?" zaraz po tym jak napisałem posta. Wójek Pstrykacz mógłby być zły... zły dział i błędne nazwy.. ale jeśli to dobry wujek to wybaczy.

Ale właściwie ja Was nie pytam co kupić, tylko czy jakość zdjęć na obu aparatach jest taka sama, więc może tu być.

Misek napisał/a:
edmun napisał/a:
Misek napisał/a:
Zdjęcia seryjne?? Też się tym jarałem jak kupowałem swój aparat...

Tylko kolega tak naprawde nie napisał czy będzie akurat takie foty robić :razz:

Może czasem bym chciał zrobić jakiegoś ptaka... zastanawiałem się po prostu czy to wogóle może się przydać.. w swoim obecnym mam seryjne, ale marnej jakości i nigdy tego nie używam... może jakby się chciało obfotografować jak jakiś ptak wzbija się do lotu to wtedy? tak sobie gdybam tylko o tym...
chcę robić przde wszystkim budowle, zamki, obozy itp. Choć przyrodę lub portret też jak będzie okazja.

Przede wszystkim jednak chciałem się dowiedzieć czy jakość zdjęć na 50D i 500D jest porównywalna. No i nie wiem, jest, czy nie?

[ Dodano: Czw 27 Sie, 2009 19:21 ]
Zygmunt napisał/a:
Kup 50d. Używanie canonów z serii xxxd, to masakra. W wielu przypadkach będzie różnica w jakości zdjęć. Z 50d więcej zdjęć będzie trafionych i ostrych ze względu na lepszy AF...

Faktycznie tu się różnią. Oba mają 9-cio punktowy autofocus, ale 500D ma 1 punkt krzyżowy a 50D wszystkie 9... w praktyce to jest aż tak zauważalna różnica?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

tak

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Tompey napisał/a:
500D ma kręcenie filmów, z którego pewnie rzadko będę korzystał,

Tompey, jedynym argumentem za 500d jest "kręcenie filmów"-jeśli Ci to potrzebne.
Tompey napisał/a:
Wzemę z kitem 17-55 IS i Canon EF 70-200mm f/4,0 L USM

Tompey napisał/a:
W 50D przy 15mpix gorszej jakości obiektywy nie wyrabiają się i fotki są trochę mdłe".

Obiektywy, które planujesz kupić są bardzo dobrej jakości i na pewno się "wyrabiają" :smile:
50d to zdecydowanie lepsza puszka-do kręcenia filmów używaj kamery :smile:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Tompey napisał/a:
chcę robić przde wszystkim budowle, zamki, obozy itp. Choć przyrodę lub portret też jak będzie okazja.
Przede wszystkim jednak chciałem się dowiedzieć czy jakość zdjęć na 50D i 500D jest porównywalna. No i nie wiem, jest, czy nie?

Tompey, pytasz o jakość zdjęć, to powiem tak:
1. jakość zdjęć z 500D i 50D przy tym samym obiektywie bedzie w zasadzie identyczna. Inna sprawa to komfort i łatwość osiągnięcia takiego samego efektu - tutaj 50D bedzie lepszy.
2. uwierz, że nie jesteś w stanie rozróżnić czym było wykonane zdjęcie, bez względu na to, czy ktoś użył EOS 300D, 350D, 400D, 450D, 500D, 10D, 20D, 30D, 40D, 50D, 5D i może jeszcze dalej 1D. Choć z reguły te aparaty maja zawodowcy, których "twórczość" znacznie odbiega jakością od średniej "krajowej" i na forum raczej nie wystepują.

pozdrawiam :wink:

Tompey 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Sie, 2009   

Dziękuję za odpowiedzi. przekonaliście mnie, że lepiej jest mieć 50D... mógłbym kupić, ale wtedy nie starczy mi znów na obiektyw, który sobie upatrzyłem...
Zdawało mi się, że te aparaty robią podobne zdjęcia i założyłem ten wątek by się utwierdzić w tym przekonaniu... Nawet na testach w kategorii jakość zdjęć 500D otrzymał 6 a 50D "tylko" 5,8, co mnie zaskoczyło bardzo.
no i teraz po Waszych odpowiedziach to myślę, że jak będę używał manualnego AF to zdjęcia będą porównywalne, ale jak automatycznego, to nie koniecznie.

Słuszny to jest wniosek?

Jeśli chodzi o wygodę to najlepiej w dłoniach leży mi nikon D5000 i ten chciałem brać, zmieniłem zdanie po rozmowie z pewnym profesjonalnym fotografikiem przyrody i wielbicielem canona... nie wiem czy słusznie.

Muszę przemyśleć czy brać 500D z tymi obiektywmi co pisałem(na razie ku temu się skłaniam), czy 50D i wtedy pożegnać się ze śliczną L-ką 70-200... no albo jakoś zdobyć kasę na jedno i drugie.

Dzięki wielkie za dotychczasowe odpowiedzi

Misek
[Usunięty]

Moim zdaniem lepiej wziąść 500D+L-ke. Ktoś na forum ma nawet 350D+17-40L+70-200L i jakoś robi zdjęcia.

A tymi punktami to się tak nie sugeruj, bo inne są wymagania co do trzycyfrowego Canona, a inne co do dwucyfrowego. Pozatym tam często są dziwne rozbierzności np uszczelniony częściowo i posiadający górny wyświetlacz Pentax K200D dostał w kategorii Jakość/Ergonomia mniej pkt niż EOS1000D :grin:

Tompey 
Nowy

Misek napisał/a:
Ktoś na forum ma nawet 350D+17-40L+70-200L i jakoś robi zdjęcia.

A tymi punktami to się tak nie sugeruj, bo inne są wymagania co do trzycyfrowego Canona, a inne co do dwucyfrowego...

No ja mam olimpusa takiego co mieści mi się w kieszeni spodni jak gdzieś idę i też jakoś robię zdjęcia... zdarza się nawet, że bardzo udane... choć czasem to mogę 40 razy tą samą rzecz fotografować nim zdjęcie wyjdzie takie jak chce... mam nadzieję, że lustrzanką starczy z 4 razy;)

a co do punktów, to może faktycznie masz rację, że nie ma sensu brać ich pod uwage w przypadku jak jeden aparat jest przeznaczony dla amatorów, a drugi dla półprofesjonalistów (kimkolwiek jest taki ktoś).

No to już nie wiem, czy jakbym z 50D i 500D używał tych samych obiektywów z manualnym autofocusem to zdjęcia byłyby porównywalne czy nie?

w praktyce AF da się szybko manualnie ustawiać jak się nabierze w tym wprawy?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi