Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pójdź do jakiegoś większego Foto-Jokera lub MediaMakrt gdzie będą mieli wszystkie trzy aparaty i porównaj je sobie na żywca. Poproś o kartę pamięci i baterie, porób kilka fotek z flashem i bez i poproś sprzedawcę o możliwość obejrzenia fotek na komputerze.
A ja nadal twierdzę że współczesną lustrzanką z kitem zrobi się wyraźnie lepsze zdjęcia niż kompaktem. A zawsze przy tym zostaje możliwość dokupienia dodatkowych szkieł.
Drogi Louisie
przy okazji testowania kompaktów możesz równeż przetestować lustrzanki z kitowcami - nie jest to żaden problemem.
Arek napisał/a:
A ja nadal twierdzę że współczesną lustrzanką z kitem zrobi się wyraźnie lepsze zdjęcia niż kompaktem. A zawsze przy tym zostaje możliwość dokupienia dodatkowych szkieł.
Arku, nie spodziewałem się, że przekonam Ciebie do swojego zdania .
Nie mniej jednak mam czasami okazję oglądać wyniki pracy znajomych, którzy strzelają lustrami z kitowcami (głównie EOS'ami 350) i porównywać ich wyniki z moim starym S7000 i uwierz mi, że te porównania wskazują na coś dokładnie odwrotnego niż Ty twierdzisz.
Wynikają z tego według mnie 2 rzeczy:
- jakkolwiek, lustrzanka jest zdecydowanie doskonalszym narzędziem fotograficznym, to jest też znacznie bardziej wymagająca w stosunku do fotografa (o szkłach już nawet nie wspominam). Olbrzymią ilość decyzji musisz podjąć świadomie - inaczej będziesz zawiedziony efektem.
- na poziomie pstrykaczy takich jak ja, o zdjęciu zadecyduje w znacznie większym stopniu chwila zastanowienia przed naciśnięciem spustu, niż klasa sprzętu (oczywiście jeżeli odliczymy te nieliczne systuacje, gdy sprzęt niskiej klasy po prostu nie wykona zdjęcia).
Witajcie. mam pewien problem. Nic kompletnie nic nie wiem o aparatach cyfrowych. Nawet nie wiedziałem że jest podział na lustrzanki i kompakty(dowiedziałem sie dzięki forum). jeśli byście byli tak mili to doradźcie mi który aparat do 1000 zł byłby najlepszy. Chciałbym aby miał minimalnie 8 Mpx i zoom minimum x5(jak większy to też dobrze). Będzie on używany przeważnie do robienia zdjęć stroikom(takie ozdoby do domu z zasuszonych naturalnych roślin) oraz użytku domowego(Pstrykanie zdjęć rodzince).I warunek konieczny to polskie menu gdyż przeważnie moi rodzice będą go używać a oni angielskiego nie rozumieją w ogóle. Jakby co to piszcie do mnie na GG:8748516. Z góry dziękuje
Arek
Ja do tego tak nie podchodzę. Gram w zespole muzycznym po weselach i robię sporo zdjęć na imprezach tego typu, a także wymieniam się zdjęciami z imprez ze znajomymi. Dla mnie liczy się efekt końcowy, a nie czy to jest lustrzanka, kompakt czy analog. Jakość zdjęć porównuję głównie w pomieszczeniach, a nie na dworzu. Na dworzu to już średniej klasy kompakt robi dobre zdjęcia. Duże znaczenie w ocenie zdjęć ma tzw. urojenie. Ja tak nazywam ocenę zdjęć przez ludzi mających droższe aparaty, którym już na wstępie wydaje się, że ich zdjęcia muszą być lepsze. Dotyczy to też osób, które kupiły sobie lustrzankę i mają w świadomości, że zdjęcia z lustrzanek siłą rzeczy są lepsze. Jednak nie zawsze tak jest. Ostanio mój znajomy przysłał mi fotki z wesela robione canonem Eos-350D. Znajomy twierdzi, że jego aparat to cud techniki i robi super fotki. Pokazałem jego zdjęcia żonie i moim znajomym zadając pytanie, które zdjęcia im się lepiej podobają. Mieli do porównania właśnie te z Eos-350D i robione przez innego kolegę na tej samej imprezie z Panasonica FZ18. Wszyscy potwierdzili moje zdanie, że z Panasonica zdjęcia są lepsze. Biorąc pod uwagę te dwa aparaty to można powiedzieć, że kompakty są lepsze od lustrzanek. Ostatnio natomiast inny kolega przyslał mi zdjęcia z Nikona D80. Tutaj zdjęcia były super, ale różnica w jakości była nie tak znaczna jak wskazywałaby różnica w cenie pomiędzy FZ18 a D80. Dodatkowo kolega w D80 używał zewnętrzną lampę za ponad 1000 zł. Reasumując moje wywody stwierdzam, że dla amatora lepszy jest kompakt, a dla profesjonalisty fotografika lustrzanka. Kompakt jest wygodniejszy w użytkowaniu i sporo tańszy. Aby wykonywać dobre zdjęcia lustrzanką trzeba dokupić dobry obiektyw i lampę, co podwaja koszt zakupu aparatu. Jakość zdjęć z dobrego kompaktu jest porównywalna z lustrzanką kosztującą drugie tyle co ten kompakt. Gdy lustrzanka kosztuje dużo ponad 3 tys. zł oraz obiektyw co najmniej 2000 zł, to wówczas z lustrzanki wychodzą lepsze zdjęcia.
Co do jakości zdjec z lustrzanki i kompaktu - z wieloma aspekatami jakości zdjęcia mozna sie zgodzic, ze w wielu przypadakch jest ona porownywalna, ale co do glebi ostrosci kompakty wymiekaja ( nawet przy kiepskim szkle do lustrzanki). A w zasadzie mozliwoscia grania glebia...
Maksymalnie nie po polsku wyrazilem sie w ostatnim poscie. sorki
pdf100 [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Lis, 2007
ja ( a właściwie mój syn)
używam Kodaka P850
zapisuje w 3ch formatach
Jpeg
TIFF
RAW (.KDC)
syn jest strasznie zadowolony...
co prawda ma tylko matryce 5.1 (co powinno i tak wystarczyć)
ale ma stabilizacje i co najlepsze rawy wyglądają jak mają wyglądać...
nigdy nie zauważyłem udziału softu w RAW... (a tylko w nim zdjęcia robi-e)
szumy są spore,
nie zauważyłem także większej dystorsji ( a przecież w 12x zoomie o nią łatwo)
niewiem...
ja i syn póki co jesteśmy zadowoleni...
tu masz link do specyfikacji:
http://www.optyczne.pl/20...ja_aparatu.html
na zdjęciu wygląda gorzej jak w rzeczywistości...
Nie wiem co kolega robił z tą 350-tką. Po słabo oświetlonej imprezie mógłbyś pokazać znajomym sporo kolorowych kropek i tyle. Matryce lustrzanek pozwalają na DUŻO więcej. Jeśli do tego zamiast kitu kupi się obiektyw za przynajmniej 1,5 tysiąca złotych, kompakty mogą się schować.
Tak samo przy jakichkolwiek próbach zabawy z głębią ostrości, wydłużaniem czasów.
Swoją drogą mówiłem tak samo jak Ty dopóki nie uzbierałem na lustrzankę. Szumienie pozostawiam strumykom i drzewom na wietrze
pdf100 [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Lis, 2007 Re: YYYY
Joannita napisał/a:
Witajcie. mam pewien problem. Nic kompletnie nic nie wiem o aparatach cyfrowych. Nawet nie wiedziałem że jest podział na lustrzanki i kompakty(dowiedziałem sie dzięki forum). jeśli byście byli tak mili to doradźcie mi który aparat do 1000 zł byłby najlepszy. Chciałbym aby miał minimalnie 8 Mpx i zoom minimum x5(jak większy to też dobrze). Będzie on używany przeważnie do robienia zdjęć stroikom(takie ozdoby do domu z zasuszonych naturalnych roślin) oraz użytku domowego(Pstrykanie zdjęć rodzince).I warunek konieczny to polskie menu gdyż przeważnie moi rodzice będą go używać a oni angielskiego nie rozumieją w ogóle. Jakby co to piszcie do mnie na GG:8748516. Z góry dziękuje
zoom jeszcze moge zrozumieć
ale po jakiego grzyba piszesz min.8mpx???
rozumiem że nic o cyfrówkach nie wiesz więc już
tłumacze o co chodzi:
jak jeszcze zoom 5x mogę zaakceptować tak nie widze najmniejszego problemu w zadowoleniu się matrycą 5-7mp.
wydaję mi się że raczej nie planujesz drukować zdjęć w A4???
wydaję mi się że prawdopodobnie nie wydrukujesz nic w całej histori
twojego nowego aparatu...
a matryca 10-12mp tylko cię wkurzy przez jej negatywne właśności
(chooolernie duże szumy)...
więc wybacz ale jeżeli twoje kryteria to:
min. 8mp
i
5x zoomu
to ja uważam to poprostu za śmieszne...
lecz z chęcią ci pomoge z wyborem.
jeżeli masz jakiegoś znajomego który się na tym
zna poproś go o pomoc, we dwójkę zawszę raźniej...
Nie wiem co kolega robił z tą 350-tką. Po słabo oświetlonej imprezie mógłbyś pokazać znajomym sporo kolorowych kropek i tyle. Matryce lustrzanek pozwalają na DUŻO więcej. Jeśli do tego zamiast kitu kupi się obiektyw za przynajmniej 1,5 tysiąca złotych, kompakty mogą się schować.
Tak samo przy jakichkolwiek próbach zabawy z głębią ostrości, wydłużaniem czasów.
Swoją drogą mówiłem tak samo jak Ty dopóki nie uzbierałem na lustrzankę. Szumienie pozostawiam strumykom i drzewom na wietrze
Jutro się dowiem jaki obiektyw ma kolega przy tym canonie oraz jakiej zewnętrznej lampy używał i napiszę na forum. Co do porównań kompaktów do lustrzanek to się zgadzam, że lepsze zdjęcia będą z lustrzanek z dobrym obiektywem, ale też mam rację, że kompakty wygrywają z lustrzankami stosunkiem jakości wykonywanych zdjęć do ceny.
pdf100 [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Lis, 2007
oj z tym to bym się średnio zgodził,
matryce kompaktów trochę więcej szumią...
Co do porównań kompaktów do lustrzanek to się zgadzam, że lepsze zdjęcia będą z lustrzanek z dobrym obiektywem, ale też mam rację, że kompakty wygrywają z lustrzankami stosunkiem jakości wykonywanych zdjęć do ceny.
Kompakty są pod tym względem beznadziejne. Polecam pudełko z dziurką
Ja już zdecydowałem co kupić i trochę już o tych aparatach poczytałem. Kuuję canona A720 IS
http://www.agito.pl/apara...698.323370.html
Karta pamięci będzie ta Kingstona za 49 zł, ładowarka GP PowerBank V600D (4x2700mAh AA) i pokrowiec Case Logic TBC3. Jeśli macie jakieś lepsze propozycje to piszcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9