Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 28 Sie, 2009 Sigma i Canon się nie lubią, info z Canon-Board
Wczoraj przyglądałem się dyskusji na CB o nowościach Sony. Padło tam stwierdzenie że Sigma ma problemy z AF w Canonie bo nie kupili algorytmów do poprawnego ostrzenia. Natomiast Tamron kupił i z tymi obiektywami nie ma takich problemów. Nie słyszałem nigdy o tym, czy to prawda??
Pierwsze slysze, może jakiś link do wiarygodnej informacji Wlasciwie to czemu canon z sigma tak sie nie lubią
Misek [Usunięty]
Wysłany: Sob 29 Sie, 2009
Cytat:
Sigmy nie chodzą dobrze z Canonem nie z winy canona tylko sigmy bo nie kupili specyfikacji protokołu transmisji pomiędzy szkłami a korpusem tylko lecą na tym co sami "wyczają" przypinając puszki itp. do różnych analizatorów itp. tamron np. kupił specyfikację i jakoś nie ma takich przygód jak sigma
Ja tam szpecem nie jestem ale troche mnie to dziwi jak to jest, skoro np. hipotetycznie kita podepniemy do dwoch różnych korpusów i na obydwoch dziala prawidlowo po czym podepniemy jakas sigme i na jednym body dziala ok a na drugim jest FF/BF. Troche to dziwne by to wynikało ze żle skalibrowanego AF w korpusie jak twierdzi Sigma.
offca11, od czasu do czasu słychać też o tym, że obiektywy Canona czy Nikona nieprawidłowo ostrzą. Pamiętam, że swego czasu chodziła taka plotka (nie wiem czy prawdziwa), że pewna partia 40D nieprawidłowo ostrzyła z obiektywami dołączonymi do nich w zestawie
A ja myślę że to bajka. Bo chyba to body ostrzy a nie obiektyw.
Obiektyw co najwyżej może mieć słabą rozdzielczość na silniku krokowym przez co będzie przeskakiwać w kierunku BF/FF. Obiektyw może mieć luzy co też wpływa na jakoś trafiania w punkt.
To nie zadna bajka, Canon z Sigma zle ostrzy, co wiecej Canon z wieroma elkami zle ostrzy.
Wynika to z polityki "kupujcie nasze szkla" nic wiecej. Jak najprosciej zmusic uzytkownika do uzywaia szklarni canona? Maksymalnie utrudnic prace niezaleznym producentom. Np. w postaci stworzenia jakiegos dziwnego chaotycznego protokolu komunikacyjnego, w ktorym nawet firmowej szklarni powija sie noga.
Nie bez powodu moja stopka niedawno wygladala ala 40d + wiele sigm a teraz wyglada jak wyglada
Na moim D90 Sigma 24-70/2.8 HSM też miała dyskwalifikującego BF
Ale z tego co piszesz wynika że tamron czy tokina też powinny mieć problemy. Trudno oczekiwać żeby Canon tylko sigmie podkładał nogi. No chyba że uważa że tylko sigma ma obiektywy porównywalne (a może nawet lepsze?) jakościowo
Trudno oczekiwać żeby Canon tylko sigmie podkładał nogi.
Bez obrazy, ale nieco naiwne podejscie. Ida za tym tak wielkie pieniadze, ze nie wierze, ze Canon nie poklada nogi niezalezynym producentom. Mialem kilka puszek Canona i moge powiedziec z czystym sumieniem ze wspopraca AF z obcymi szklami nie jest jego mocna strona. Obojeteni Sigma, Tamron, czy cokolwiek innego. Jak ktos ma stalowe nerwy, techniczna mozliwosc i mnostwo czasu zeby poprostu wybrac jedna idealnie pracujaca sztuke sposrod wielu innych to niema problemu. Canona cenie przedewszystkim za matryce i plastyke zdjec ktore wyskakuja prosto z puszki ale problemy z af-em sa notoryczne na kazdym z poziomow wtajemniczenia (takze EOSY-1) i delikatnie mowiac zenujace.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9