Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To co podałeś to specyfikacja Canona 5D. Pewnie pomyliłeś podczas wyszukiwania.
Jeśli możesz kupić 40D + 70-200L to kup. Naprawde te wszystkie aparaty są porównywalne i z kazdego bedziesz zadowolony. Zwłaszcza że zaczynasz z solidnym obiektywem.
500D wydaje mi się jednak za drogi na to co oferuje(może dla tego, że nowy?)...
I nie tylko Tobie się tak wydaje Choć oczywiście 500D nie składa się tylko z samych bajerów pokroju rejestracja video i pewne zmiany względem poprzednich modeli czy produktów konkurencji mogą się komuś wydać warte inwestycji.
Tompey napisał/a:
poczytam o 40D. Jest starszy, ma mniej pikseli, ale niewiele mniejszą matrycę.
Wymiary fizyczne matrycy w każdym modelu APS-C Canona są takie same.
Tompey napisał/a:
Może też ma mniej szumów?
Może mieć. Odpowiedz sobie jeszcze przy okazji jak często korzystasz z wysokich i bardzo wysokich czułości oraz czy oglądasz zdjęcia na monitorze 1:1 czy może pomniejszone i czy drukujesz je na formatach większych od A4.
Tompey napisał/a:
jeśli faktycznie jest lepszy od 500D to go wezmę.
To zależy od wymagań danej osoby. Dla kogoś 500D może być lepszy od 1D bo jest np. mniejszy, lżejszy i obsługuje karty SD, choć niby ten drugi model to korpus "pro" Różne bywają kryteria wyboru, a fotografia to w ogóle bardzo subiektywna dziedzina.
Główne różnice między seriami xxxxD/xxxD i xxD Canona to przede wszystkim ergonomia, ale znowuż nie każdy doceni większą i solidniejszą puchę wyposażoną w górny ekran i większą ilość manipulatorów dających dostęp do najpotrzebniejszych ustawień praktycznie bez odrywania oka od wizjera.
Używanie canonów z serii xxxd, to masakra. W wielu przypadkach będzie różnica w jakości zdjęć.
Ciekawe...
Porównaj testy - zdjęcia testowe z optycznych i też z fotopolis.
Jeśli mało, weź do ręki aparaty z obu serii, załóż ten sam obiektyw i zrób fotografię (DOKŁADNIE) tej samej sceny. Żebyś się nie zdziwił ...
40D i 50D względem 450D i 500D są po prostu ergonomiczniejsze, bo mają więcej funkcji wyciągniętych na zewnątrz. Są większe i mają drugi wyświetlacz - pytanie, czy wygodniej jest patrzeć z góry na ustawione parametry, czy przed zajrzeniem w wizjer zobaczyć nastawy na wyświetlaczu, by te zniknęły zaraz po przyłożeniu oka...?
Mnie osobiście nie przypadło do gustu kółko w 40/50D plus joystick.
lotofag napisał/a:
Główne różnice między seriami xxxxD/xxxD i xxD Canona to przede wszystkim ergonomia,
Otóż to, a ta wcale nie jest taka "be" w 450 tce, czy 500 tce..., żeby aż opisywać, że to "masakra"...
B o g d a n napisał/a:
1. jakość zdjęć z 500D i 50D przy tym samym obiektywie bedzie w zasadzie identyczna. Inna sprawa to komfort i łatwość osiągnięcia takiego samego efektu - tutaj 50D bedzie lepszy.
Wymiary fizyczne matrycy w każdym modelu APS-C Canona są takie same.
zgodnie z tym co podają na stronach (np. http://www.optyczne.pl/po...d1=756&add2=755 )
rozmiary matrycy to:
W 40D: 22.2 x 14.8 mm (APS-C) CMOS, 3:2, całkowita liczba pikseli: 10.5 Mpix,
W 50D: 22.3 x 14.9 mm (APS-C) CMOS, 3:2, Całkowita liczba pikseli: 15.5 Mpix
zastanawia mnie to, ten sam typ a inny rozmiar?
lotofag napisał/a:
Tompey napisał/a:
Może też ma mniej szumów?
Może mieć. Odpowiedz sobie jeszcze przy okazji jak często korzystasz z wysokich i bardzo wysokich czułości oraz czy oglądasz zdjęcia na monitorze 1:1 czy może pomniejszone i czy drukujesz je na formatach większych od A4.
z wysokich czułości czasem korzystam, choć rzadko (no ale ja mam takiego kieszonkowego pstrykacza z ośmioma milionami pikseli upchanymi na mikroskopijnej matrycy i szumy są koszmarne wtedy)
zdjęcia czasem drukuje w formacie A4, i często wycinam tylko fragment zdjęcia, który mi się podoba i robię z tego fragmentu nowe, lepsze zdjęcie.
Poza tym czasem zrobiłbym sobie wydruk wielkości plakatu, jeśli dobrze by to wychodziło.
Misek [Usunięty]
Wysłany: Sob 29 Sie, 2009
Tompey dam Ci dobrą rade. Idź do sklepu, zobacz sobie wszystkie te aparaty, weź do ręki, jak by mieli tą L-ke co chcesz kupić to podepnij. Kup ten co Ci będzie pasować. Naprawde największa frajda jest z kupowania dobrych szkieł i robienia zdjęć. Kupowanie korpusu to pryszcz. Te co wymieniłeś są bardzo dobre i jestem pewien że bedziesz z każdego zadowolony.
Ja jak kupowałem lustro też chyba ze 2 miesiące czytałem, porównywałem, pytałem na forach itp. W końcu kupiłem aparat którego wogule nie brałem pod uwagę bo trafił się w dobrej cenie, a ja też musiałem się spieszyć bo kupowałem na początku kryzysu i ceny zaczynały lecieć w górę. Jestem z niego bardzo zadowolony. Jak już go kupiłem to żałowałem że nie kupiłem wcześniej czegokolwiek bo największa frajda to cykanie fotek.
Najlepiej trzymaj się tego aby kupić korpus+tą L-ke. Jesli masz rezygnować obiektywu na rzecz troche nowszego modelu to moim zdaniem nie warto.
zgodnie z tym co podają na stronach (np. http://www.optyczne.pl/po...d1=756&add2=755 )
rozmiary matrycy to:
W 40D: 22.2 x 14.8 mm (APS-C) CMOS, 3:2, całkowita liczba pikseli: 10.5 Mpix,
W 50D: 22.3 x 14.9 mm (APS-C) CMOS, 3:2, Całkowita liczba pikseli: 15.5 Mpix
zastanawia mnie to, ten sam typ a inny rozmiar?
A jak myślisz, 0.1mm robi w tym wypadku jakąkolwiek różnicę
O ile to po prostu nie błąd. Tak czy siak nie jest wykorzystywane 100% jej powierzchni.
Cieszymy się że mogliśmy pomóc
Zawsze podstawą jest (przy takim wyborze) ergonomia użytkowania czyli jak leży Ci w dłoni. I tak ja Wujek_Pstrykacz zaznaczył. Cena 40D jest naprawdę bardzo fajna, w stosunku do tego co oferuje ten sprzęt. Ani ja, ani moja dziewczyna nie żałujemy wydanych pieniędzy (2x body)...
Witam bardzo serdecznie i dziękuję Wam raz jeszcze za udzieloną pomoc:)
Jestem już szczęśliwym posiadaczem Canon 40D wraz z obiektywami kit 18-55 mm oraz ślicznego 70-200 mm ze światłem 4:)
zastanawiałem się nad 50D lub 500D, ale dzięki Wam zmieniłem zdanie i wyszła 40D Myślę, że bardzo dobry zakup:)
Ten plastik 18-55 też nawet całkiem fajny... choć pewnie wymiana go na coś porządniejszego będzie kolejnym zakupem.
To teraz jeszcze statyw, jakiś fajny uniwersalny obiektyw zamiast plastiku z kita, szerokokątny lub rybie oko, macro, lampa błyskowa, jakieś filtry i pilot i będzie wszystko co chcę:D No chyba, że spodoba mi się polowanie z aparatem na jakieś zwierzątka i będzie trzeba jakiegoś wielkiego zuma
Tompey, cieszymy się razem z Tobą co do zakupu. teraz tylko praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. p.s. taka mała rada ode mnie - wyprowadzaj aparat na spacer - jak najczęściej póki jeszcze masz pogodę pozwalająca na spacery. sprzęt w domu zazwyczaj się marnuje przez pierwsze dni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10