Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pon 23 Lis, 2009
Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM
Autor Wiadomość
goltar 
Optyczny

Wysłany: Sob 29 Sie, 2009   Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM

Kolejny nowy obiektyw od Canona, tym razem Macro L-ka.

8689686.jpg
Plik ściągnięto 7866 raz(y) 250,03 KB

Reklama

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 29 Sie, 2009   

w końcu się canon wziął za nowe obiektywy :cool:

ale 2.8 to ciemnica jak na stałkę :razz: , ma co prawda is :???:

goltar 
Optyczny

Jak na Macro to f/2.8 nie jest ciemno... Powinno być świetne szkiełko, mam nadzieję tylko że ceną nie zabiją :twisted:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Ciekawe czy poza "opancerzeniem" i dodaniem IS-a coś jeszcze się w nim zmieni :???:

MasterB 
Maniak

Trochę żałuję że L-ka - pewnie nie będzie mnie stać na kupno tego cuda ;)

Smola 
Maniak

Wysłany: Nie 30 Sie, 2009   

As...2.8 spokojnie wystarczy.
Po pierwsze na obecnej setce przy 2.8 jest piekielnie mała głebia ( 1 - 2 mm ). Po drugie f1.4 i tak by nic nie dało. Statyw i lampa doświetlająca obowiązkowo. W macro jest wyjątkowo mało światła.

Plusem wydania nowej L-ki jest możliwy spadek ceny obecnej 100. Mam 100 i uwazam, ze abstrahujac od macro to cudowane tele ( patrz wiewiór w mojej galerii "http://forum.optyczne.pl/album_page.php?pic_id=331" ) jak i fajna portretówka.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Celuje w 4.800 zł i znowu nie będzie mnie na ten sprzęt stać, ale może obecna setka będzie tańsza.

komor 
Moderator

Smola napisał/a:
Plusem wydania nowej L-ki jest możliwy spadek ceny obecnej 100

Wątpię. Będzie pewnie kosztować nieco mniej niż 180/3.5L Macro i z aktualną setką niewiele ma konstrukcyjnie wspólnego. Skoro L, to zrobią inny korpus, uszczelnienia. Czyli obecna setka zostanie na swojej półeczce, a 100L dołączy do półeczki na której stoi 180L :)

Arek 
Redaktor

Biorąc pod uwagę, że 180L kosztuje ponad 6000 zł, a 100L będzie nowa i z nową stabilizacją sugeruję cenę na poziomie 7000-8000 zł. Tanio na pewno nie będzie. Więc dokładnie tak jak mówi komor, zwykła 100 mm Macro nie stanieje.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

"Przykrość" wielka, bo to będzie sprzęt zbyt drogi nawet dla zamożnych hobbystów.
Ja jestem hobbystą, nie mam z fotogorafii złamanego grosza. Trudno mi o ocenę, bo nie znam po pierwsze warsztatu sprzętowego profesjonalnego fotografa, a po drugie możliwości alternatywnego zastosowania tego szkła (oprócz makro), ale wydaje mi się, że kwota 8.000 denarów to wydatek, na który nie będzie mogła sobie pozwolić duża część osób profesjonalnie zajmujących się fotografią.
Jest jeszcze jedna możliwość. Canon zrobi wszystkim niespodziankę i w ramach akcji promocyjno-reklamowo-kryzysowej wypuści to szkło w cenie 2.000 zł. :wink: Marzyć zawsze można. :smile:

edit: Byłbym w sumie zadowolony, gdyby udało mi się jeden dzień pobawić tym szkłem, nie muszę go mieć.
Ostatnio zmieniony przez Wizjerioner Nie 30 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Nie mogą wywalić takiej ceny, nie powinien być wiele droższy od konkurencyjnego Nikkora 105 VR

Arek 
Redaktor

Wujek_Pstrykacz, założymy się? To L-ka jest, a je sobie cenią. Na pewno nie będzie tańsza od 180L.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

obyś Arku nie był złym prorokiem :cry:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Bez przesady z tymi 7-8 kzł za taką L-kę. Ja stawiam cenę 4500-5500 zł.

Arek 
Redaktor

Chciałbym abyś miał rację.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi