Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich jestem nowy na forum
zamierzam zaczac nieco blizsza przygode z fotogrfia
na aparat juz sie zdecydowalem wybor padla na canona 500d (wczesniej mialem kompakta no i oczywiscie lustrzanke analogowa kiedys tam) wiec bedzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa wiec pewnie i tak na poczatku nie bede w stanie wykorzystac wszystkich jej mozliwosc dlatego prosil bym o nie namawianie mnie na wyzsze modele moze za 3-4 lata wymienie puszke natomiast szkielka zostana i tu zaczyna sie moj problem puszke kupie pewnie z kitowym obiektywem ale chcialbym odrazu dokupic do niego jakies tele
i tu do wyboru sa
Canon EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS
Sigma 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM
ten drugi jest nowoscia nie ma jeszcze nigdzie na necie jego testow jest tez nieco drozszy od canona
w gre wchodzi rowiez kupno samego korpusu i zoomu uniwersalnego czyli
Sigma 18-200 mm f/3,5-6,3 DC OS HSM
Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS
Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM
pytanie do was panowie jest proste ktora opcje wybrac jako poczatkujacy ale z mysla o rozwijaniu swoich umiejetnosci tak zeby w przyszlosci nie trzeba bylo wymieniac i body i szkiel czytalem testy powyrzszych obiektywow wszyskie maja swoje zalety ale tez i wady
widomo ze zoomy o duzym zakresie ogniskowej sa bardziej uniwersalne bo nie trzeba nosic przy sobie 2 czy wiecj szkiel ale okupione jest to nieco gorsza optyka
w testach pokazane sa efekty winietowania aberracji czy dystorsji ale czy podczas robienia zwyklych zdjec panoramy gor czy zachodzacego slonca nad morzem nieprofesjonalista dostrzeze te wszystkie wady i czy bede one bardzo razily w oczy
z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam wszystkich zapalencow
Kup 450d - to troche gorszy wyswietlacz, procesor i mniej MPX na matrycy. Dla poczatkujacego nie istotne. Zaoszczedzisz kase, którą włożysz w szkła. Kita też odradzam.
Kup do tego Sigme 17 -70 - jest w dobrej cenie w stosunku do innych szkiel.
Na góre - Tamron lub Sigma 70 - 300 - tanie szkła całkiem dobrze radzace sobie do 200mm i dajace pewna namiastke macro ( odwzorowanie 1:2 ).
W efekcie Sigma 17 - 70 zostanie ci na lata bo to dobre i sprawdzone szkło, zooma sprzedaz za 2 lata jak uskładasz na Canona 70 - 300 IS czy 70 m- 200 L.
A moze ci sie spodoba szeroki kat ( obiektyw typu 10 - 25 mm ), a moze macro, a moze tele do ptaków ( od 400mm w górę ).
Troche nieprecyzyjnie sie wyrazilem, swego czasu sptryknolem kilka fotek jednak z analogowki wychodzi to troche za drogo a kompakt to kompakt wadomo lekki niedosyt pozostaje, takze takim calkiem laikiem nie jestem dodstawy mam i chcialbym sie nieco rozwinac. Niestety dawno sie nie interesowalem sprzetem wiec nieco wypadlem z obiegu z tad moja prosba o pomoc w wyborze czegos nie najgorszego ale tez nie musi byc najwyzszej klasy bo jak napisalem fotografem nie mam zamiaru byc raczej chodzi to czysta przyjemnosc robienie zdjec
dzieki za wszystkie rady jak ktos jeszcze ma jakies pomysly to bardzo prosze o ich przyblizenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11