Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 01 Wrz, 2009
C 40D, czy 500D ?
Autor Wiadomość
Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 26 Sie, 2009   

Cytat:
Sobiech, Zdaje się, że 500D dzieli matrycę z 50D, tak samo jak 40D z 400D. Procesor obrazu też ma nowszy. Na logikę rzecz biorąc jakość obrazu powinna być więc lepsza w 'czinkeczento' ;)
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

To nie jest wcale takie proste...
Proponuje porównanie dwóch wykresów:
http://www.optyczne.pl/57...es_tonalny.html
http://www.optyczne.pl/10...es_tonalny.html

Zakres tonalny 40D na iso100-200 jest większy o jakieś 0,5-0,6EV niż w 500D a na tych czułościach pracuje się najczęściej. To bardzo niedoceniana a istotna cecha matrycy, pozwalająca na zarejestrowanie płynnych i delikatnych przejść tonalnych.

Większe upakowanie matrycy 500D to oczywiście większy rozmiar zdjęcia a przez to lepsze możliwości cropowania, jednak by zdyskontować tą zaletę trzeba do 500D podpiąć relatywnie lepszy (droższy) obiektyw niż do 40D, tak by rozdzielczość obiektywu nie ograniczała rozdzielczości matrycy.
Więc teoretycznie alsimair możesz mieć rację, jednak w praktyce lepsze zdjęcia mogą wyjść z 40D, zakładając pracę na tym samym obiektywie.

Pod względem dynamiki tonalnej to 500D bliżej do 400D niż do 40D, więc sugestia oracle jest całkiem sensowna. Wtedy już stać by Cię było na wymarzoną Sigmę 17-70 i może zostało by funduszy na coś jeszcze...

Reklama

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Wysłany: Czw 27 Sie, 2009   

Sobiech, mam dosłownie ten sam problem. Też nie mogę się zdecydować. Mimo, że mam wszystko podane na 'tacy'. Jaki model kupiłeś :?: :?: :?:

Sobiech 
Początkujący

Strzała, :D jeszcze nie kupiłem, zastanawiam się nad różnymi opcjami rozplanowania finansów.
Z boju 500D/40D raczej ten drugi wychodzi wygrany dla mnie.
Problem mam czy 40D i później Sigma... czy 400D/450D plus Sigma od razu :)
A Ty jakie szkiełko do tego dobrałeś? :)

Ja się jeszcze zastanawiałem nad Tamronem 17-50. Trochę się nim bawię i stałe światło 2.8 to świetna sprawa, choć ogniskowej trochę brakuje i sporo opinii o nabieraniu astygmatyzmu przeczytałem.

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Ja na razie przejmuję się kupnem obiektywu... Temat niżej (mój) też jest podobny a nawet taki sam. Nic nie wiem już. Zależy mi na dobrym wyborze xD

Adi.oO. 
Nowy

Wysłany: Sob 29 Sie, 2009   

Witajcie..
Jak widać jestem nowy na forum, nie chciałem zakładać nowego tematu, bo jest wiele podobnych.. Wertuję forum od jakiegoś czasu i nie mogę znaleźć zadowalającej mnie odpowiedzi.
Podepnę się więc pod ten temat..

Zastanawiam się nad wyborem lustra, jak na razie to korzystam z analogowej lustrzanki C 1000FN + C EF 35-80 /4-5.6
Moje pytanie: czy warto zakupić C 500D w kicie, czy może tańsza puszkę typu 450D i lepsze szkło..
Zastanawiałem się także nad Nikonem D80 i D5000, sytuacja taka sama jak między wcześniej wymienionymi przeze mnie canonami.
Z tego co wyczytałem nie warto kupować d5000 z powodu wadliwych egzemplarzy o ile się nie mylę.

Proszę was o radę, dziękuję z góry.
Dodam że body zamierzam potrzymać jakiś czas.
Budżet tak w okolicach 3k.

Misek
[Usunięty]

Gorsze body lepsze szkło ;)
Tylko znowu róznica miedzy tymi aparatmi to jakies 700-800 zł. Nie poszalejesz za te pieniądze. Znowu 500D ma lepsza matryce i pare bajerów. Za róznice w cenie starczy na 50mm f/1.8, karte, torbe na aparat.

D80 już raczje nowego nie kupisz, D90 owszem. Patrząc na niewielką różnice w cenie, ja bym brał D90.

Adi.oO. 
Nowy

Misek, dzięki za odpowiedź.
Mocno zastanawiałem się nad D90, tyle że samo body to już kwestia 3000 zł.
500D body to wydatek 2,5 tysiąca, skusiłbym się wtedy na zakup jakiegoś obiektywu, jak na razie to zastanawiam się jakiego..
Karty, akumulatorów i torby nie brałem pod uwagę w cenie 3000. Tylko gołe body + obiektyw.
A co myślisz o tym 450D? widzę że sam strzelasz "czterysetką".. w sumie to kolosalnie się nie różnią, poza matrycą.

Misek
[Usunięty]

Wysłany: Nie 30 Sie, 2009   

450D ma:
-punktowy pomiar swiatała
-wiekszy LCD
-podobno lepsze wykończenie uchwytu i jest lepiej wyprofilowany

Ja ze swojego jestem zadowolony, choc na dłużej nie miałem okazji pobawić się czymś lepszym. Jak szukałem aparatu to ludzie chwalili 400D i nadal polecają jako używkę. Wiec chyba dobrze wybrałem.

To tyle z tego co pamiętam. Jakbyś kupił 450D to starczyło by na EF-S 17-85 IS USM. Ciekawy obiektyw choć troszke ciemnawy, ale znowu ten co używałeś do tej pory ma takie samo światło. 450D ma coś nie bardzo z zakresem tonalnym matrycy. Nie bardzo wiem jakie masz potrzeby wiec ciężko doradzić. 500D jest napewno bardziej dopracowany, jednak droższy. A za 500 zł no to zostaje Ci tylko stałka 50mm F1.8

Adi.oO. 
Nowy

No rzeczywiście 500d ma lepszą matrycę. Ewentualnie mogę jeszcze używać tego obiektywu z analoga, chociaż nie jest w cudownym stanie..
Myślę że 500d to dobre rozwiązanie będzie.

lotofag 
Optyczny

Adi.oO. napisał/a:

Myślę że 500d to dobre rozwiązanie będzie.

Jeśli stać Cię na 500D to rozważ też zakup 40D. ;)

Adi.oO. 
Nowy

Hmm, 40d to już prawie 3000 zł, a do tego chciałem dobrać lepszy obiektyw, tak więc zostanę przy 500d.
...
Chociaż zastanawiam się nadal nad tym 450d, może do celów amatorskich wystarczy? Co o tym sądzicie? Jest sens kupowania drogiej puszki i czekania na pieniądze żeby dopiero po jakimś czasie kupić szkło?

lotofag 
Optyczny

Adi.oO. napisał/a:

Chociaż zastanawiam się nadal nad tym 450d, może do celów amatorskich wystarczy? Co o tym sądzicie? Jest sens kupowania drogiej puszki i czekania na pieniądze żeby dopiero po jakimś czasie kupić szkło?

To dokładnie ta sama półka, zastanów się najlepiej czy to co oferuje 500D a czego nie ma 450D jest warte dopłaty. Główna różnica to nowsza matryca i procesor. I 400D do "celów amatorskich" spokojnie by wystarczył jak i każdy podobny sprzęt dowolnego producenta. Jakiejś wielkiej rewolucji tu nie było.

Adi.oO. 
Nowy

lotofag, również masz rację..
Z tego co sobie porównuje to różnią się kilkoma szczegółami.

Co myślą o tym inni?

Do tego patrząc na zakres tonalny jako taka różnica jednak jest.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Ja kupiłem 450D i żałuję, że nie dopłaciłem do 40D. Z aparatu jestem zadowolony, ale 40D ma wiele przewag nad 450D, zarówno w użytkowaniu, jak i w samym wykonaniu.
W sumie bardziej liczy się szkło niż pudło, więc lepiej zainwestować w obiektyw, a zawsze 450D czy nawet 400D można zmienić w przyszłości na coś lepszego. Osobiście w chwilii obecnej z wszystkich wspominanych najdalej mi do 500D(cena).

Adi.oO. 
Nowy

Dzięki za opinię Wizjerioner,
Jednak różnica w cenie między 450 a 40D jest.. .
Zamierzam w przyszłości zmienić puszkę, także spoko.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi