Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: komor
Pon 31 Sie, 2009
Czym się różni statyw za 80 zł od takiego za 4000 zł?
Autor Wiadomość
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Nie 30 Sie, 2009   

Chyba nie ma szans bo czar prysł by jak bańka mydlana :roll:

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To ja dodam coś od siebie....

Mam statyw Hamy za 30zł. Niby do lustrzanki ale tak na prawdę idealnie się sprawdza do postawienia z boku.. lampy błyskowej. I tyle w temacie plastikowych pseudo-głowiczek.

Do aparatu mam frotkę 055XPROB. Za dużo więcej niż 300zł :wink:

Dlaczego wybrałem taki statyw do aparatu? Wytrzymałość, sztywność, porządne głowice, daje się porządnie ustawić na tym ciężki zestaw i co ważniejsze - nie drży na wietrze więc mogę robić zdjęcia na dłuuuugich czasach.

Taka jest różnica statywem za 80zł i 4000zł :wink:

garreth 
Maniak
Nikonier-analogowiec

ja tylko wtrącę się, odnośnie jednego argumentu:
oracle napisał/a:
To zapytaj ludzi po co kupują zegarki za pół miliona złotych przecież ten za 10zł z bazaru też pokaże ci poprawny czas. To ja dawno takich bzdur nie słyszałem.

zegarek za 0,5 mln zł będzie miał pewnie dokładność sprzętu laboratoryjnego (dokładność pomiaru rzędu ±0,0001 sec/rok)
mam budzik z bazaru, dokładność pomiaru - :lol:
spóźnia się o 2 minuty w ciągu tygodnia, czyli wprowadzając te same jednostki - "dokładność" pomiaru czasu w przypadku tego budzika wynosi ≈(-)6257 sec/rok czyli w ciągu roku budzik z bazaru będzie się spóźniał o godzinę i 44 minuty
teraz rozumiesz, czym się różni zegarek za 10 PLN od zegarka za 0,5 mln PLN? :zalamany:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

garreth, pomiędzy 10zł a 0,5mln zł są jeszcze zegarki z odbiornikiem DCF.
Dryft czasowy: 1s na milion lat :wink:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:

Dlaczego wybrałem taki statyw do aparatu? Wytrzymałość, sztywność, porządne głowice, daje się porządnie ustawić na tym ciężki zestaw i co ważniejsze - nie drży na wietrze więc mogę robić zdjęcia na dłuuuugich czasach.

Taka jest różnica statywem za 80zł i 4000zł :wink:

Jeśli chodzi o trójnóg i jego stabilnośc w tym na wietrze, to stare porządne drewniane trójnogi do teodolitu mozna chyba nabyć za prawie zadne pieniadze a stabilnościa przewyzszaja 055... (Bo 055 to tez żadna mecyja nie jest - piszę zreszta jako zadowolony uzytkownik 055) Sprawdzałem nie w fotografii a w obserwacjach lunetowych.
Problem w tym ile takie drzewnianne cus wazy, jakie to jest wielkie po tzw. złożeniu, jak fajnie i słodko jest regulowac wysokość tego ustrojstwa. Bo naprawdę za małe pieniądze można mieć bardzo stabilny statyw.

Zreszta do dzis drewniane Berlebachy są bardzo wysoko cenionym sprzętem do stabilizacji różnych rzeczy - niestety tez kosztuja kilkaset euro...

AM 
Maniak

Ja rozumiem oracle.
Uzywam statywu za chyba 120$ z 200/2 i mam ostre, nieporuszone zdjecia.

Zdradzic sekret? Strzelam na 1/8000.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

AM napisał/a:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
No tak - statyw jest wtedy niezbędny :lol: :wink:
Dobre, dobre...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

AM napisał/a:

No i ręka się nie męczy... A kadr można zawsze poprawić na komputerze :wink:

Arek 
Redaktor

MM napisał/a:
Porób coś na Gitzo a zrozumiesz. Ja mam statyw za 500 zł i po tym jak popracowałem na Gitzo dopiero zrozumiałem co to stabilność statywu.

W zasadzie mogę się pod tym podpisać obiema rękoma. Przed długi czas myślałem, że Frotka 055 to cud i w zupełności wystarcza. Potem pobawiłem się trochę Gitzo i już wiedziałem co mi trzeba. Nie trzeba 4000 zł. Mój kosztował na promocji 999 zł, bo jest z serii bazaltowej a nie z włókien węglowych. Ale i tak jest
mniejszy, lżejszy i znacznie stabilniejszy od 055Pro. To po prostu inna klasa.

mszczyrek 
Entuzjasta

Arku, ktory konkretnie model wybrałeś?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arek, Chciałem o to samo zapytać...

Arek 
Redaktor

GT2941

oracle 
Maniak

Cytat:
coś mi się zdaje, że po Twoich ostatnich postach na tym forum tylko Ty będziesz się traktował serio.

Daruj sobie tego typu personalne ataki bo to niestety nie działa. Nie mam też zamiaru zniżać się do tego poziomu i ciebie obrażać bo to trochę żałosne.

A jeśli chodzi o spotkanie to nie ma sprawy, zapraszam.

Zresztą nikogo nie przekonuje do swoich racji bo nie wiem czy zauważyłeś ale nawet nie przedstawiłem tutaj swojej racji. Jedyne co robie to bronie statywów za 100zł.

Mój argument jest prosty: taki statyw może nie będzie tak stabilny jak ten za nawet 300zł ale jest duże grono ludzi którzy używają statywu bardzo rzadko i im spokojnie wystarczy. Wystarczy trafić na odpowiedni model.

Tutaj jest ten statyw o którym mówiłem:
http://www.allegro.pl/ite...akro_profi.html
Jest wystarcząjąco stabilny aby utrzymać prostopadły nacisk ręki a jak mocno skręcimy głowice to nie ma szans jej przekrzywić. Wbrew pozorom spokojnie utrzymuje 400/5.6 z 50D i sie nie chwieje i nie kolebie, nic więcej mi nie potrzeba.

Zrobiłem na nim kilka zdjęc nocnych na 30sek i zadna fotka nie była poruszona.

RB 

oracle napisał/a:

Tutaj jest ten statyw o którym mówiłem:
http://www.allegro.pl/ite...akro_profi.html
Jest wystarcząjąco stabilny aby utrzymać prostopadły nacisk ręki a jak mocno skręcimy głowice to nie ma szans jej przekrzywić. Wbrew pozorom spokojnie utrzymuje 400/5.6 z 50D i sie nie chwieje i nie kolebie, nic więcej mi nie potrzeba.

Zrobiłem na nim kilka zdjęc nocnych na 30sek i zadna fotka nie była poruszona.

Statyw to nie tyle że ma się nie rozlecieć albo rozjechac pod naciskiem ręki ale tłumić drgania. A nawet to g..no wytłumi je dostatecznie dobrze (przy rozsądnym zamontowaniu zestawu i niezbyt dużej ogniskowej) po co najwyżej kilku sekundach. Gros ekspozycji masz wtedy na nieruchomym juz statywie. Dlatego jest OK. To tak samo jakby ktoś Ci przeszedł wtedy przez kadr. Śladu po nim na focie nie ma. Za krótko był w kadrze.

oracle 
Maniak

Przecież krótszych czasów też używałem. Rzędu 0.5 - 1 sek bądź 5 sek. Używałem też na wietrze i nie było problemów. Jasne- droższe będą bardziej stabilne. Ale musiałbym być głupi żeby kupować statyw za 500zł jak uzyje go raptem na 5 fotek w miesiącu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi