Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 31 Sie, 2009 AF - skąd błędy i po co kalibracja
Mam pytanie do tych, co wiedzą jak w szczegółach działa auto-focus w typowych lustrzankach, takich, gdzie i korpus i obiektyw mają jakąś "myślącą" elektronikę.
Z pozycji "małego Jasia" współpracę pomiędzy korpusem a obiektywem wyobrażam sobie tak:
1) jest nieostro, czujnik z detekcją fazy (w korpusie) mówi, w którą stronę trzeba kręcić
2) korpus mówi obiektywowi, kręć w przód bądź w tył
3) obiektyw kręci, czujnik, czuwa
4) a gdy wyczuje, że już jest ostro, korpus mówi obiektywowi "już nie kręć" a fotografowi "piip" (jeśli ten ostatni pipania nie wyłączył)
Rozumiem, że do tego prostego algorytmu dodane są ulepszacze, które na przykład powodują, że korpus wie, za ile obrotów będzie ostro i może optymalizować kręcenie.
Ale zdaje się, że moje wyobrażenia są zbyt proste: w tym, co napisałem, nie ma miejsca na FF/BF (no, chyba że spowodowaną różnicami w odległości optycznej od obiektywu do filmu lub matrycy a do czujników, ale to byłaby wada korpusu ujawniająca się ze wszystkimi obiektywami), kalibrację, niekompatybilność Sigmy z Canonem itd. No i na "myślącą" elektronikę w obiektywie. Czy ktoś potrafi "małemu Jasiowi" wyjaśnić jak to działa naprawdę?
pasiasty, podany przez Ciebie algorytm z tzw. feedbackiem niestety nie ma zastosowania w ogólności. Tzn. detekcja fazowa mierzy ile przesunąć i obiektyw przesuwa. Ewentualna inteligencja jest taka, że w trybie AF ciągłego następuje od razu następny pomiar, ale generalnie nie jest tak, że obiektyw sobie „jedzie”, a detekcja fazowa sprawdza czy już jest dobrze i mówi obiektywowi „Stop!”.
Tak patrzę jeszcze co piszą pod tym adresem http://electronics.howstu.../autofocus3.htm i tam jakieś bzdury są. Jako system używany w lustrzankach przestawiają niejaki passive autofocus który z tekstu nie wygląda mi na detekcję fazową tylko detekcję konstrastu znaną z kompaktów. Czytam dalej…
[ Dodano: Pon 31 Sie, 2009 17:40 ]
W skrócie mówiąc - procesor po wykonaniu pomiaru z czujnika fazy wie dokładnie czy kręcić w lewo czy w prawo i o ile kroków.
Z czego się biorą błędy? Ano z tego że korpus nie jest za bardzo świadomy wielkości "kroku" silnika ultradźwiękowego, a może bardziej - dokładności realizacji przez obiektyw przesunięcia o zadana odległość.
Czy ktoś potrafi "małemu Jasiowi" wyjaśnić jak to działa naprawdę?
W sumie w linku, który kiedyś podałem, mało jest opisu zasad współpracy (języka) pomiędzy boody, a obiektywem, ale jakiś pogląd na to co się tam dzieje, może dziać. Po polsku bedzie łatwiej Ci czytać: http://www.fototv.pl/arty...i-af-w-slr.html
komor napisał/a:
Więcej o tym jest w
tym poście.
To miło, komor, że mnie cytujesz.
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009
Serdecznie dziękuję w imieniu własnym i "małego Jasia". Rzeczywistość bywa bardziej złożona niż się to czasem wydaje. A jeśli ktoś jeszcze pośle opis komumikacji, między korpusem a obiektywem, to Jaś stanie się duży, zacznie pić, mówić brzydkie słowa i czytać w pracy o optyce.
co znaczy opis komunikacji? jest tam kilka styków którymi obiektyw przesyła trochę informacji o sobie z zaszytego na pokładzie ROMa.
dodatkowo w niektórych szkłach, aparat może elektrycznie sterować silnikiem w obiektywie/domykaniem przesłony. w innych zrobione jest to mechanicznie.
pasiasty [Usunięty]
Cały czas chodzi o AF: jedyne rozkazy to "kręć w przód do odległości ostrzenia 472cm" i podobne? Czy też "kręć w przód 13 1/3 obrotu (czegoś tam)", a może "kręć szybko w przód 13 obrotów, potem zwolnij i czekaj na dalsze polecenia"?
Czy wszystkie obiektywy o danym typie mocowania mają te same rozkazy (jasne, że z wyłączeniem np. Nikorów na śrubokręt)?
pasiasty, korpusowi wystarczy rozkazac obiektywowi przesunac sie o jeden krok aby ocenic zmiane fazy i na podstawie tego wyslac kolejny rozkaz typu "teraz 420 kroków"
W sumie czy to jest jakas roznica czy korpus wysyła jeden rozkaz "kręć o 120 kroków w lewo" czy też 120 rozkazów "kręć krok w lewo" ? Nie ma żadnej...
hmm jak dla informatyka to zasadnicza różnica.
Tym właśnie różnią się BMP od JPG.
Zamiast pisać
Biały Biały Biały Biały Biały (i tak jedna linia pikseli zdjęcia o szerokości 1280 pikseli) czyli informacja "255x255x255" x 1280 (nie będę tysiąc dwieście osiemdziesiąt razy robił CTRL-C + CTRL-V aby to udowodnić)
edmun, w przypadku oprogramowania mikrokontrolerów już takiej różnicy nie ma. Wiem co mówię
W przypadku sterowania silnikiem krokowym prawie zawsze pisze się procedurę przesuwającą o 1 krok. Bo to pojedyńcze wysterowanie tranzystorów jakichś na odpowiedni czas. A później się w pętli wywołuje tę procedurę zadaną ilość razy. Mamy zatem 2 procedury, skompaktowany kod, prosty do utrzymania i przetestowania.
pasiasty, ja bym obstawiał rozkazy w formie "kręć w przód do odległości ostrzenia 472cm". Obiektywy różnią się konstrukcją i polecenie typu "13 obrotów w lewo" nie miało by sensu, zwłaszcza w przypadku kiedy stosuje się różne typu napędów (klasyczne silniki i ultradźwiękowe). Obiektyw ma własny procesor, który instrukcje z korpusu odpowiednio sobie przelicza i generuje kroki (tak jak napisał hijax_pl) dla silnika.
PS. edmun, ta kompresja, którą opisałeś nazywa się RLE (Run-Length Encoding) i jest stosowana np. w ... BMP
I jeszcze jedno powiem. Zakłakam że korpus na bierząco odczytuje wszytkie czujniki fazowe dzięki czemu jest w stanie szacować odległości (fazie, metrach, krokach.. cokolwiek) między różnymi planami. Z tego też wynika, że dość łatwo zrobić predykcję - co wykorzystuje Nikonw swoich lustrzankach pod hasłem 3D AF.
A co do tego czy obiektyw dostaje rozkaz w metrach czy w krokach - to pewni specyfika protokołu komunikacji z obiektywem. I jak dla mnie mało ważny szczegół.
pasiasty [Usunięty]
To może i faktycznie szczegół. Mnie natomiast interesuje źródło błędów AF. Rozumiem już FF/BF, jeśli jest to błąd systematyczny. A skąd w takim razie błędy przypadkowe, w słabszych obiektywach i przy złych warunkach oświetleniowych dochodzące do kilkudziesięciu procent? Czy tylko z niezbyt precyzyjnej mechaniki, która nie umie prawidłowo zrealizować polecenia? No bo skoro obiektyw dostaje "polecenia kręć tam i o tyle" (albo do takiego a takiego punktu), to nie powinno być różnicy w zachowaniu słabych i dobrych obiektywów o tej samej światłosile. A jest. I dlaczego niektóre obiektywy przy kilkakrotnym naciskaniu spustu, "poprawiają" ostrzenie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10