Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 27 Sie, 2009
Czy gra warta swieczki ?????
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sob 29 Sie, 2009   

kozidron, ja już się pogubiłem.

Reklama

Ilona 
Rozmowny

Wysłany: Nie 30 Sie, 2009   

Cytat:
Co do AF w Tamronie to cudów się nie spodziewaj - głośny jak wiertarka i średnio celny

Nie rozumiem, czemu wszyscy piszą o "wiertarkach" w Tamronie? Nie każcie mi sprawdzać, bo ... sprawdziłam. I byłam pod wrażeniem. Celny, ostry ... i idealnie cichy- niemal nic nie słyszałam ... (z N D90) choć bardzo starałam się usłyszeć ową słynną wiertarkę .... :roll: A egzemplarz (nie mój) nie był wybierany... tylko pierwszy lepszy z netu :grin:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Ja tam słyszałem dzisiaj przy zabawie z 55-200mm choć 17-50 był naprawdę cichutki (podejrzewam że są z innej półki)

MasterB 
Maniak

Ilona,
Może masz wersję bez silniczka, tylko na śrubokręt?
Mój 17-50 jest zdecydowanie najgłośniejszym obiektywem jakiego używałem w ostatnich latach - głośniejszy od 18-55IS, od 50/1.8 (no i od wszystkich USM, ale to zrozumiałe). Równie głośny może jest tylko stary Tamron 80-210.

oracle 
Maniak

Wysłany: Pon 31 Sie, 2009   

kozidron: Oczywiście, że chodzi o IS i USM. A portret można zrobić i na F16. Jakbyś chwilkę się zastanowił - żaden z nich się nie nadaje do portretu, także nie ma się co pchać w światło F2.8 (które de facto jest tylko na 17mm). Sigma się nie nada do zamrażania szybkiego ruchu. Canon też się nie (jasne że wszystkim się da zamrozić ruch ale wiadomo o co chodzi). Więc dlatego wolałbym canona bo ma IS USM i kosztuje 300zł mniej a przy cenach rzędu 1000zł to jest prawie 1/3 ceny całego obiektywu. Do statycznych obiektów może być IS. "Dzieci neostrady" i inne ...... zostaw dla siebie.

Locutus 
Nowy

Dziekuje wszystkim za starania i wysilek :) Ale chcialbym uslyszec jakis werdykt w stylu "tak mialem stycznosc z kazdym z tych szkiel polecam tego i tego" Potrzebne mi ostre szklo o sredniej predkosci ostrzenia ale zeby tez nie bylo zbyt powoli. AF z 17-85 mi bardzo odpowiadal. Szklo ma byc tez w miare jasne. Nie zalezy mi za bardzo na szerokim kacie chociaz jak by byl to by nie bylo zle bo czasem sie przydaje. No i max do 1600zl. Najbardziej odpowiada mi na chwile obecna ten Tamron. Ale moze ktos uzna ze lepsze bedzie inne szklo takze czekam na sugestie i porady. Tylko prosze nie piszcie ze takie rzeczy to tylko w Erze :) . PS Moze jakas Tokina ?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Locutus napisał/a:
Dziekuje wszystkim za starania i wysilek Ale chcialbym uslyszec jakis werdykt w stylu "tak mialem stycznosc z kazdym z tych szkiel polecam tego i tego"

Ja Ci proponuje abys wybrał się do dobrze zaopatrzonego sklepu fotograficznego i sam pobył z obiektywami, o których tu wszyscy piszą, wyrobił sobie zdanie o każdym i wydał własny werdykt.
Za cenę 1600 zł. nie spełnisz niestety swoich potrzeb.

oracle 
Maniak

Sigma 18-50 MACRO i Tamron 17-50 spełniają jego wymagania. Oba mają średnią prędkość ostrzenia, nie są wolne, ja bym powiedział że raczej dość szybkie ale zostane posądzony o stronniczość :lol: . Oba są w miare jasne ze stałym światłem F2.8. Oba są ostre od pełnego otworu.

Test sigmy:
http://www.optyczne.pl/75...X_DC_Macro.html

Test tamrona:
http://www.optyczne.pl/30...rical_(IF).html

Oba szkła miałem osobiście, tamrona mam nadal i z czystym sumieniem moge polecić.

Ale zgadzam się co do jednej rzeczy z B o g d a n e m
Cytat:
Ja Ci proponuje abys wybrał się do dobrze zaopatrzonego sklepu fotograficznego i sam pobył z obiektywami, o których tu wszyscy piszą, wyrobił sobie zdanie o każdym i wydał własny werdykt.

Locutus 
Nowy

Dobra teraz jakie sa zasadnicze roznic miedzy tamronem a sigma ?? Poza rodzielczoscia. Widze ze Tamron stoi wyzej niz Sigma. Czy Sigma jest bardziej trwala niz Tamron ??

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Zasadniczych różnic nie ma. No może Sigma jest trwalsza troszkę.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009   

Locutus, do twoich kryteriów najbardziej pasuje tamron, są tacy którzy wybierają sigmę, bo nie chcą się martwić o serwis i o to że im coś się rozleci, co wcale nie jest gwarancją, że sigma jest trwalsza. Serwis sigmy działa dość sprawnie(chociaż są wyjątki), serwis tamrona można powiedzieć lekko kuleje(może dlatego, że się dopiero rozkręca-poczytaj parę wątków w zakładce na forum -serwis sprzętu i usterki).
Tamron jest jasny w całym zakresie, ma szybszy af od sigmy i jest ostrzejszy, jednak przy zakupie trzeba go sobie dokładnie obejrzeć.
Mając takie wymagania brałbym tamrona, tylko bym sobie go przetestował albo sprzedaż internetowa -zawsze można zwrócić w ciągu 10 dni bez podawania powodu.

Locutus 
Nowy

Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009   

Pod uwage biore jeszcze Sigme 18-50 2.8-4.5 ktorej test pojawil sie na optyczne.pl. Moze zadam pytanie teraz do samych redaktorow optyczne.pl jak widza to szklo w porownaniu z Tamronem 17-50 2.8. Nie biore pod uwage stabilizacji w ktora dodatkowo jest wyposazona Sigma. Opinie innych uzytkownikow tez mile widziane :)

oracle 
Maniak

Przecież masz oba testy:
Sigma nie ma stałego światła, mocno aberruje przy 18mm i ma słaby obraz na brzegach. Ale z kolei ma HSM i OS.
Tamron ma stałe światło, dużo lepszy obraz na brzegach ale nie ma ani HSM ani OS.
Sam powinieneś wiedzieć co ci się przyda bardziej.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

to ja rozwieję twoje wątpliwości :wink:
pojawiła się nowośc: co prawda nie ma silnika ale ma stabilizacje :razz:

Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC

a tutaj o nim piszą: :lol:
http://www.optyczne.pl/21...R_Di_II_VC.html

oracle 
Maniak

Wiadmo kiedy będzie sprzedaży? Albo jak sugerowana cena jest?

Odpowiedz do tematu