Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 01 Wrz, 2009
Rosnace ceny obiektywow
Autor Wiadomość
Allan 
Maniak

Wysłany: Pon 31 Sie, 2009   Rosnace ceny obiektywow

Czy ktos moze mi wytlumaczyc (jakos tego sam nie moge wydedukowac) dlaczego
canon 24-70/2.8L podrozal o prawie $200 w stosunku do ceny jaka byla przed kilkoma miesiacami.

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Pon 31 Sie, 2009   

dobry jest...........

[ Dodano: Pon 31 Sie, 2009 21:48 ]
a poważnie , to chyba akcja przed pojawieniem się wersji z is... :???:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Albo szykują się promocje i wstępnie podwyższają cenę wyjściową :razz:

MasterB 
Maniak

Według wykresu ze Skąpca cena zmalała w ciągu ostatnich trzech miesięcy o jakieś 200zł

krisv740
[Usunięty]

MasterB, -usa!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wartość dolara spada? :wink:

dr11 
Optyczny

Promocja od jutra na wybrane szkła? Skoro będą opuszczać to musieli najpierw podwyższyć. Bilans ~ 0 ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Mhm.. Albo wprowadzą nowe w aktualnej cenie a stare wróci do poprzedniej. Będzie wyglądać że stare tanieje :wink:

offca11 
Bywalec
małomówny

A moze chodzi o przelicznik jena do dolara? W sumie nie sledze gieldy ale jest to mozliwe. U nas tanieje bo dolar sporo juz powedrowal w dol...

radek_z 
Bywalec

Ja miesiąc temu kupowałem swojego Nikora 70-300. Pomimo już wyrażnie spadającego Euro w tamtym okresie 3 tygodnie przed planowanym zakupem zdrożał mniej więcje o 100 PLN w każdym sklepie.

Czekałem chwile z zakupem, ale niem widziałem zadnych ruchów w dół, więc jakoś to przebolałem i zakupiłem.

Puki co wiedze że nadal trzyma cenę, jednak logika tego wszystkiego jest mi nie znana. Nawet Jen tanienie, a ceny foto rosną.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

offca11, http://waluty.onet.pl/106,waluta.html

Nie jest źle. Wietrzę podstęp marketingowy

[ Dodano: Pon 31 Sie, 2009 23:24 ]
radek_z, sprzedaż spada to podnoszą ceny... tam grosz.. tu grosz i coś się uzbiera.

dr11 
Optyczny

W Kanadzie podobno tak:

Więc może w USA podobnie...

Matt 
Uczestnik

Ja sledzilem losy 24-105L w jednym sklepie. Jeszcze we wrzesniu tamtego roku kosztowal 2950. Jak juz mialem 2/3 funduszy, to poprzeczka poszla wyzej - 3400. W marcu/kwietniu juz przekroczyl poziom 4000 zl, teraz jest prawie 4700. Mniej wiecej do czerwca kursy walut w stosunku do zlotowki poszly w gore, pozniej zas zaczely systematycznie spadac. Teraz, gdy euro jest na poziomie 4 zl cena powinna ruszyc w dol, tak sie jednak nie dzieje.

Przy okazji obserwacji cen tego obiektywu pytalem sprzedawcow w roznych sklepach czy obiektyw bylby dostepny u nich "od reki". Jeszcze na wiosne nie bylo problemow. Teraz - goscie nie wiedzieli nawet kiedy i czy beda go w ogole miec, przynajmniej w paru sklepach w ktorych pytalem. Ostatecznie dalem sobie spokoj, poczekam, poczekam.

Moze wiec dostepnosc ma tez jakis wplyw na takie a nie inne ceny..

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nie - z Polski zachód wyssał sprzęt. W Nikonie dokładnie taka sama sytuacja była jak opisujesz.

0xDEADBEEF 
Uczestnik
[CHIKEN]

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009   

W USA ceny obiektywow Pentaxa rosna od kilku miesiecy, w Kanadzie jeszcze gorzej.
Na eBayu cyrki sie dzieja I ludzie sprzedaja obiektywy za wiecej niz je w sklepie kupili.
Koniec swiata nadchodzi.

Odpowiedz do tematu