Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Mam: Nikon e7900 oraz lustrzankę F55. Zastanawiam się nad zakupem: Nikon D40/40x - Fuji S9600/5800 - Canon S5 IS. Który z ww. byście polecali? Czy obiektyw z F55 podejdzie do tego D40, nie musi obsługiwać AF. Zastanawiam się między NIKON D40 a S 9600 i S5 IS. Jestem początkującym fotografem, zastanawiam się czy nie wziąć D40x bez obiektywu i dołączyć ten z F55, a kiedyś kupić sobie coś lepszego. Wtedy miałbym go z fotojokera za 1850. Czy nikon robi akcje w stylu Canona, ze oddają część kasy po zakupie?
Witam,
Mam: Nikon e7900 oraz lustrzankę F55. Zastanawiam się nad zakupem: Nikon D40/40x - Fuji S9600/5800 - Canon S5 IS. Który z ww. byście polecali? Czy obiektyw z F55 podejdzie do tego D40, nie musi obsługiwać AF. Zastanawiam się między NIKON D40 a S 9600 i S5 IS. Jestem początkującym fotografem, zastanawiam się czy nie wziąć D40x bez obiektywu i dołączyć ten z F55, a kiedyś kupić sobie coś lepszego. Wtedy miałbym go z fotojokera za 1850. Czy nikon robi akcje w stylu Canona, ze oddają część kasy po zakupie?
A jakie masz obiektywy do tego analoga? Spora czesc szkiel z analoga jest niewarta uwagi na cyfrowce. Bynajmniej nie chodzi tylko o kat widzenia i AF, ale takze o ich jakosc obiektywu, bo male matryce w cyfrowkach sa bardziej wymagajace niz klisza.
Rozumie, ze znasz wszystkie "za" i "przeciw" zakupu d40x.
Reszta zalezy od twoich upodoban. Najlepsze fotki zaoferuje ci d40/x a potem hybrydy.
a jaki masz obiektyw do F55 ? AF 28-80 mm f/3.3-5.6G ?
Jeśli taki to nie będzie działał AF z D40/D40x. Ręczne ustawianie AF w D40/D40x to średnia przyjemność. Do tego obiektyw będzie miał w przeliczeniu na pełną klatkę zakres 42-120 mm więc zapomnij o szerokim kącie.
marcinpolniak napisał/a:
Czy nikon robi akcje w stylu Canona, ze oddają część kasy po zakupie?
Obiektyw jest kitowy, może jednak 9600... 9600 a s5 is?
jeśli kitowy to - tak jak napisałem wcześniej...
Canon S5 to dobry aparat, jak dla mnie ma tylko dwie poważne wady: brak szerokiego kąta oraz brak zapisu plików w formacie RAW. Z 9600 nie miałem doczynienia więc się nie wypowiadam ale jeśli wypada tak jak ostatnio testowany na optyczne S8000fd to ...
Chyba jednak zdecyduję się na d40 tylko jeszcze nie wiem czy d40 z obiektywem czy d40x bez obiektywu i podepnę do niego swój z f55, a za rok czy dwa kupię jakiś fajny. Co byście radzili? Zostać przy d40 z kitowym obiektywem czy zainwestować w d40x?
Chyba jednak zdecyduję się na d40 tylko jeszcze nie wiem czy d40 z obiektywem czy d40x bez obiektywu i podepnę do niego swój z f55, a za rok czy dwa kupię jakiś fajny. Co byście radzili? Zostać przy d40 z kitowym obiektywem czy zainwestować w d40x?
D40x. Kitowca mozna dostac za bardzo niska cene na alledrogo. Reszte mozna focic tym, co masz. Ze szklami typu D i lepszymi dziala potwierdzenie ostrosci, wiec da sie zyc. D40/x maja niezly wizjer. Mimo ze nie jest to pentapryzmat, jest on naprawde jasny i bardzo malo ustepuje pentapryzmatowi z d80. Jako posiadacz d70s szczerze zazdroszcze takiego wizjera.
Co do reszty przewag d40x nad d40 - byly obszernie dyskutowane na forum i mysle, ze nie ma sensy tego znowu powtarzac.
a ja chcę kupić nikon d40. nie mam o fotografii pojęcią więc myślę że to aparat dla mnie. Jeśli ktoś potrafi to niech mi odpowie czy da się robić tym cudem zdjęcia w ruchu przy średnim świetle bez lampy, a konkretniej chcę robić zdjęcia koni na hali na potrzeby internetu...
drugie pytanie to czy aparat ten ma wspomaganie autofocusa na podczerwień i czy w moim przypadku ma to znaczenie
pozdrawiam czekając na echo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11