Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
spethe, z tymi uszczelnieniami to tak nie przesadzaj . Od paru kropli na obudowie jeszcze żaden aparat nie padł. No chyba że faktycznie będziesz w ekstremalnych warunkach pracował.
Pozatym zamiast 50/1.8 poleciłbym Ci raczej 35/1.8 DX - trochę droższy ale bardziej praktyczny.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 02 Wrz, 2009
ja bym kupił d3k + 18-105, którego w razie potrzeby wymieniłbym na coś lepszego. Uważam ten aparat za pierwszego prawidłowego następce d50, który przecież był hiciorem
spethe, z tymi uszczelnieniami to tak nie przesadzaj . Od paru kropli na obudowie jeszcze żaden aparat nie padł. No chyba że faktycznie będziesz w ekstremalnych warunkach pracował.
Pozatym zamiast 50/1.8 poleciłbym Ci raczej 35/1.8 DX - trochę droższy ale bardziej praktyczny.
Nie chce przesadzić oczywiście, najbardziej chodzi o zdjęcia w górach, gdzie śnieg może byc po pas, ściągam pewnie mokre rękawice z dłoni i wyciągam aparat, zakładam też, że może padać śnieg, jeśli zestaw bez uszczelnień się tu sprawdzi to nie ma problemu, choć nie mam takiej pewności, jak oglądałem te aparaty to na czołgi nie wyglądają
chodzi o zdjęcia w górach, gdzie śnieg może byc po pas, ściągam pewnie mokre rękawice z dłoni i wyciągam aparat, zakładam też, że może padać śnieg, jeśli zestaw bez uszczelnień się tu sprawdzi to nie ma problemu,
W opisanej przez Ciebie sytuacji wystarczy zestaw bez uszczelnień. Problem może stanowić niska temperatura, ale na to i uszczelnienia nie pomogą.
uparłeś sie ma 18-105 a później rozważasz zmianę na 17-70... a 18-55 w zupełności wystarcza jako srandardowy zoom. do tego samsunga masz na prawde dobre dwa uszczelnione kity, jeśli nie masz zamiaru być profesjonalistą to chyba dobra opcja jest. ale jeśli te 105mm ma takie kolosalne znaczenie...
uparłeś sie ma 18-105 a później rozważasz zmianę na 17-70... a 18-55 w zupełności wystarcza jako srandardowy zoom. do tego samsunga masz na prawde dobre dwa uszczelnione kity, jeśli nie masz zamiaru być profesjonalistą to chyba dobra opcja jest. ale jeśli te 105mm ma takie kolosalne znaczenie...
Absolutnie się nie uparłem.
Po prostu cena w zestawie z kitem 18-55 a kitem 18-105 jest nieznaczna, a z testów i opinii wynika, że ten jest dużo lepszy od kitowego 18-55 no i bardziej uniwersalny.
Dodatkowo nikon oferuje tanią, jasną stałkę. Wiec zbierając to do kupy wychodzi całkiem niedrogi zestaw, a dający już jakieś większe możliwości. Napisałem, że być może w przyszłości można 18-105 zamienić na jaśniejszy, np sigme 17-70.
Trochę boli to w przypadku Pentaxa, bo za małe pieniądze świetna puszka (Samsung), obiektyw kitowy uszczelniony można mieć za niewiele, ale dalej już niestety robi się sporo drożej. No jeszcze jest 50-200 też za przyzwoite pieniądze. Z jasną stałką chyba już niestety gorzej..
spethe, do Pentaxa możesz dokupić z sigmy czy tamrona prawie te same obiektywy co do Nikona, a Pentax/samsung ma parę zalet, których w Nikonie nie uświadczysz np. stabilizacja w body, działająca z KAŻDYM obiektywem, np także z Sigma 17-70 czy Samyangiem 85 1,4. GX20 ma także lepszą matrycę, może nieznacznie, ale jednak.
D3000 można porównać do KM czy A230, to jest sprzęt dla pstrykaczy, a nie dla chętnych na dalszy rozwój swoich zainteresowań, co nie znaczy że się z nimi nie da.
spethe, do Pentaxa możesz dokupić z sigmy czy tamrona prawie te same obiektywy co do Nikona, a Pentax/samsung ma parę zalet, których w Nikonie nie uświadczysz np. stabilizacja w body, działająca z KAŻDYM obiektywem, np także z Sigma 17-70 czy Samyangiem 85 1,4. GX20 ma także lepszą matrycę, może nieznacznie, ale jednak.
D3000 można porównać do KM czy A230, to jest sprzęt dla pstrykaczy, a nie dla chętnych na dalszy rozwój swoich zainteresowań, co nie znaczy że się z nimi nie da.
Hmm, o tym Samyangu nie wiedziałem nawet a cena też w sumie ok. No fakt, body Pentaxa/Samsunga na pewno lepsze, jeszcze do tego dodatkowy wyświetlacz. Skłaniam się bardziej ku systemowi Pentaxa i pozostaje mi chyba już tylko pójść do sklepu i pobawić się jednym i drugim, pstryknąć co nieco i poczuć jak w dłoniach leży.
I jak gdzieś przeczytałem, co nie kupię to będę zadowolony
mavierk napisał/a:
krewzszafy napisał/a:
srandardowy
dokładnie, na srandardowy wystarcza zupełnie
mavierk, chcesz dać do zrozumienia, że jest duża róznica między tymi kitami?
spethe, to prawie to samo, tylko inna nazwa... A z tym stwierdzeniem, to "srandardowy" po prostu mi się spodobało
jasne
rozumiem, że masz na myśli N 18-55 i S/P 18-55? Czytałem, że S/P należy do najlepszych na rynku kitowych, więc ciekaw tez jestem jak wypadają w konfrontacji ze sobą te dwa?
Wysłany: Sro 02 Wrz, 2009
S/P 18-55, i stabilizowane kity nikona, canona i najnowsze kity sony... wszystko z obrazu bedzie dawać to samo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11