Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka astro do 350 zł
Autor Wiadomość
kreescher 
Początkujący

Wysłany: Sro 02 Wrz, 2009   Lornetka astro do 350 zł

Witajcie,
szukam jakiejś dobrej lornetki (na tą cenę) do oglądania nieba. Raczej bez statywu więc skymaster chyba odpada (z tego co czytałem). Nikon jest tańszy niż Silver ale nie wiem jak wypada w porównaniu z tymi DO, czasem słysze że jest lepszy a czasem, że przereklamowany. Ciekawi mnie jak bardzo różni się jego optyka od EX. Słyszałem też że Entry jest lepsza od Silver. Ile ludzi tyle opinii.
A wy co sądzicie? Miło jak by ktoś miał chociaż z 2 lornetki w łapach do porównania.

Do tego są różne inne DO jak taiga, hunter itp np hunter 8x56 można za 350 złoty.
pozdro

Reklama

macs 
Bywalec

Wysłany: Sro 02 Wrz, 2009   

Moze przeczytaj najpierw 3 rozne wątki na ten temat, wałkowane ostatnio. Przeczytaj test 10x50, uzyj opcji 'szukaj' itp itd...

kreescher 
Początkujący

Przeczytałeś mój post?

Siedze na forach od kilku dni i jakie forum to taka opinia. A w rankingu jest tylko nikon EX i dla tego się pytam jak z jakością optyki w nim a w VII (wiadomo china nie japan jak chyba ex), do tego widziałem w rankingu silver niby jest dużo gorsza wg punktów (właśnie od EX a nie wiem jak od VII) ale różni użytkownicy polecają właśnie DO Silver czy Entry. I jak tu się zdecydować. osobiście wolę zawierzyć użytkownikowi który miał te lornetki niż testom.

pozdro i czekam na porady.

Edit:
Dodam od razu, że nie mam jeszcze teleskopu, a lornetkę lepiej wziąść w plecak niż teleksop. Dlatego też zastanawiam się nad Lornetkami o średnicach >60 + statyw. Co myślicie o tym?
http://allegro.pl/item723..._pokrowcem.html
Ale ztego co czytałem o Bresserach to lepiej od razu sobie odpuścić.

cccc27 
Nowy

może się doczekamy testu VII nikona kiedyś?
wtedy sobie porównasz do reszty

RB 
Temu Panu już podziękujemy

kreescher napisał/a:

A w rankingu jest tylko nikon EX i dla tego się pytam jak z jakością optyki w nim a w VII (wiadomo china nie japan jak chyba ex)

Tiaaa, pamiętaj, że nawet Monarchy tez są Made in China... lornetek w cenie Nikonów EX nie opłaca się wytwarzać w Japonii.

Jak gdzies w poblizu masz jakiś sklep typu MM czy Saturn to powinienes w nim znaleźć EX i VII - mozliwe, że nie w tym konkretnie rozmiarze który Cie interesuje. Sam sprawdzisz i ocenisz. Niestety raczej nie w nocy i nie na zewnątrz :-)

kreescher 
Początkujący

dobra to rozumiem że droższy silver w porównaniu z Nikonem VII do oglądania nieba (btw jakie zniekształcenia najbardziej przeszkadzają w obserwacji nieba, koma?) jednak odpada (poza tym nikon jest tańszy i dostanę 10 lat gwarancji :) ).

Oprócz Nikona A VII poniżej w drodze selekcji wybrałem 3 lornetki:
Skymaster 15x70
nikon ex 10x50
lub drogi DO Titanium 8x56 za 720 złoty.

I drugie pytanie czy pomiędzy nikonem VII a titanium 8x56, ja laik dostrzege różnice warte ponad 400 złoty? Oczywiście zyskam dużo w ilości widocznych gwiazd ale jest to warte tej kasy? Tym bardziej że mógłbym ją przeznaczyć w przyszłości (jak dołoże) na dobry teleskop?

RB 

kreescher napisał/a:
dobra to rozumiem że droższy silver w porównaniu z Nikonem VII do oglądania nieba (btw jakie zniekształcenia najbardziej przeszkadzają w obserwacji nieba, koma?) jednak odpada (poza tym nikon jest tańszy i dostanę 10 lat gwarancji :) ).

Czytam ten wątek i nijak nie mogę zrozumiec jak na podstawie napisanych w nim maili wydedukowales to co napisałeś...

BTW nie pomogę Ci za dużo bo pojęcia nie mam o lornetkach do oglądania nieba. Jednak mniemam, ze róznice między takim Silverem czy VII Nikona będą dośc nieduże.

kreescher 
Początkujący

No chyba nie aż tak trudno zrozumieć:
-Nikon i Silver mają podobną jakość ale częściej ludzie podają nikona jako zwycięzcę
-Nikon ma 10 lat gwarancji silver 1 rok
-Nikon jest o 60 zloty tanszy

Wybór jest prosty :] A wydedukowałem to z tego że siedzę nad takimi "meilami" od kilku dni. Niestety pozostają jeszcze inne lornetki jak Skymaster czy Titanium i nie potrafie ich dobrze porównać z takim Nikonem...

RB 

kreescher napisał/a:
-Nikon i Silver mają podobną jakość ale częściej ludzie podają nikona jako zwycięzcę

Bo Nikon to Nikona Delta Optical to co?
Bo przez gwarancję patrzysz na gwiazdy
bo o 60 PL tańszy to na pewno lepszy

Weź chłopie pofatyguj się do jakiegokolwiek sklepu w którym będzie jakas z tych lornetek i ja kup jak Ci będzie odpowiadała zamiast powtarzać słynną juz poetycko sytuację osioł/owies/siano

Pepin Krootki 
Rozmowny

Panie, Panowie

Szkoda czasu!!!

Zakłada wątki na kilku forach...
http://astro-forum.org/Fo...showtopic=28875

Najpierw pyta, a potem sam poucza:

Cytat:

Wybór jest prosty :] A wydedukowałem to z tego że siedzę nad takimi "meilami" od kilku dni.

kreescher 
Początkujący

Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009   

Przepraszam a co to jest rzeczą naganną prośba o pomoc na kilku forach??? Ciekawe, człowiek najbardziej potrzebujący jest chyba jakiś gorszy... W sklepie nie popatrze na nocne niebo. Bardziej cenię opinie użytkowników niż testy. A zdania "Bo Nikon to Nikona Delta Optical to co? " nie rozumiem. Co ma Nikon do Delty Optical? Różne firmy produkujące różne lornetki. Gwarancja świadczy chyba w minimalnym stopniu o jakości, nie? A są to tylko małe plusy do i tak zwycięskiego w jakości nikona (wg 55% użytkowników w porównaniu z silverem), który w dodatku jest tanszy.

A Jesli chcecie wiedzieć czemu założyłem w innym forum? To przeczytajcie cały ten temat. Znaleźliście choć JEDNĄ odpowiedź na dręczące mnie pytania? Ja nie, tylko odsyłanie do szukaj (korzystam z niego od kilku dni i oczywiście pomaga lecz nie rozwiązuje w 100% problemu) i nalegania abym sam sprawdził (tak,tak niebo nocne w MM...).

pozdrawiam i jeśli nikt nie ma jakiejś KONKRETNEJ porady to proszę już nie pisać

Ps jesli chcecie zobaczyć dobrze działającą pomoc to zapraszam:
http://www.astromaniak.pl...&t=8844&start=0

RB 

kreescher napisał/a:
Przepraszam a co to jest rzeczą naganną prośba o pomoc na kilku forach??? Ciekawe, człowiek najbardziej potrzebujący jest chyba jakiś gorszy... W sklepie nie popatrze na nocne niebo. Bardziej cenię opinie użytkowników niż testy. A zdania "Bo Nikon to Nikona Delta Optical to co? " nie rozumiem. Co ma Nikon do Delty Optical? Różne firmy produkujące różne lornetki.

Wiekszość ludzi kojarzy Nikona i dlatego wskazuje go jako zwycięzcę, często nie mając nawet w łapkach produktów DO.

kreescher napisał/a:
Gwarancja świadczy chyba w minimalnym stopniu o jakości, nie?

Jest taka sobie firma Kowa. Gwarancja na ich produkty w Polsce to AFAIK to 2 lata. Zgodnie z Twoja logiką to badziewie nie zasługujące na uwagę... a zeby na to wywalic te 5 tysięcy (cena u nas) to juz jakas wielka pomyłka musi być...

kreescher napisał/a:
A są to tylko małe plusy do i tak zwycięskiego w jakości nikona (wg 55% użytkowników w porównaniu z silverem),

:mrgreen:
nie wiem który jest lepszy. IMO to bardzo porównywalne lornetki dośc niskiej jakości. Ale Twoje argumenta są bardzo pouczjące.

A w MM masz sprawdzić poręczność. Optycznie to jest tak, ze jedno i drugie to praktycznie podobne solidne taniutkie sprzęty. Ale ja tym nieba w nocy nie prbowałem ogladac bo mnie to zupełnie nie bawi (sowy lepiej widac w dzień lub co najwyżej o zmierzchu i wcale nie na tle nieba)

Chyba natomiast zauważyłes ze to Twoje zestawienie to chyba jedno z popularniejszych pytań na tym forum... Myślisz że ktoś tu cos nowego odkrywczego Tobie napisze? :shock:

Groni 
Rozmowny

Ja myślę że jego warunek "bez statywu" jest całkiem odkrywczy.
Bo to i długi trening mięśni i chwlila z gwiazdami w przerwie na odpoczynek :wink:

Odpowiedz do tematu