Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
50/1.8 + raynox ładnie działa (moje pierwsze podejście do tego)
do tego (do samego 50/1.8) za ok 50zł możesz dokupić pierścień odwrotnego mocowania i obiektyw z zenita i masz makro w wersji retro z "uroczą" winetą
Wydaje mi się, że raynox jest wygodniejszy w użyciu niż pierścienie, a daje całkiem przyzwoite rezultaty. W każdym razie na "amatorskim" poziomie.
Pamiętaj, że szkło portretowe powinno miec dużą jasność ( 1.4 - 2.8 ).
Po pierwsze chodzi o światło, po drugie o tzw. płaszczyznę nieostrości, którą często widzisz za modelem czyli bokeh. Małe f gwarantuje ciekawe rozmycie.
Co do macro kup rynoxa. Następnie za gorsze ( 10 - 30 zł ) możesz dokupić pierścienie pośrednie marki Praktica lub Pentacon pod M42. Dzięki temu będziesz mógł podpiąć szkło M42 pod te pierścienie i też "pewne" macro uzyskać - ciężko mi powiedzieć jakie.
Ja bawiłem się Canon 30D + M42 Carl Zeiss Jena 50mm f1.8 + 3xPierścienie pośrednie Praktica i efekt był rewelacyjny.
Tak więc widzisz ile możliwości masz
Co do ogniskowych tak jak radzą poprzednicy, choć 135mm na upartego też może być.
Smola przypomniał mi piękne szkło, którym kiedyś fotografowałem, czyli Pentacon 135/2,8 - proponuję go poszukać w sieci.
Podpinałem go do starej, dobrej Practiki MTL-5B, jeśli ktoś pamięta. Łezka się w oku kręci. Gdy kiedyś dawno temu zamieniłem całość na EOS 300 z EF 28-80, to za mydlane zajęcia żona chciała wypisać mnie z rodziny.
Czasami jak mnie natchnie to używam Heliosa 44M-4 do portretów i muszę przyznać że jest całkiem dobry (ewentualnie elementem ograniczającym ten obiektyw jest fotograf ). Ładny bokeh, niezły kontrast i ostrość.
Oczywiście zależy jaka sztuka Ci się trafi, ale te obiektywy są tak tanie że nie ma co się zastanawiać... Przed kupnem sprawdź tylko czy obiektyw ma nieporysowane soczewki, czy mechanicznie (pierścień przysłony i ostrzenia) wszystko płynnie działa, czy listki przysłony nie są zapaćkane olejem i czy nie ma śladów grzyba na soczewkach... Zresztą to dotyczy wszystkich używanych M42.
Tak sie sklada ze odnalazlem w domu starego poczciwego Zenita z tym wlasnie obiektywem i z tad moje pytanie:D. Jest w idealnym stanie bo nie byl uzywany z 15 lat a byl dobrze zabezpieczony i przechowywany. Sprawdze co potrafi ;]
To zdjecie zrobilem rok temu Heliosem 58/2. Przyslona byla ustawiona na 4. Podbity lekko kontrast, ostrosc prosto z puszki. Jak tylko przez maly wizjer trafisz z ostroscia, to ma sie niezle szkielko po taniosci.
No tak, "odbierana" ostrosc zwiekszyla sie, ale poza kontrastem nic nie ruszane. Moge podeslac fotke w oryginalnym rozmiarze gdyby ktos chcial.
Z M42 w miare dobry jest jeszcze Tair 300/4.5 , trzeba z nim uwazac pod swiatlo i lekko przymknac, ale na pewno od lustrzanych obiektywow daje lepszej jakosci obrazy. Do Mirow 37/2.8 pozostalych po Zenicie jakos nie mam szczescia - obrazy maja kiepski kontrast, ostrosc tez jest nieciekawa mimo wielu prob, gorsze jest tez ich wykonanie. Bardziej jako ciekawostke je mam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9