Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 14 Lis, 2007 Nikon D40x - Olympus e-410 a może Pentax K100D Super
Dałem sobie spokój z hybrydami. Co byście mi polecali. Zaczynam z fotografią cyfrową, wcześniej był Zenit oraz Nikon F55. Do nikona kitowy obiektyw i nic ponad to. W Olympusie kusi mnie ta stabilizacja obrazu.
Z przedstawionej przez Ciebie trójki chyba najciekawiej według mnie wypada Nikon D40x, tyle że kit z F55 nie będzie w pełni z nim współpracował (brak autofokusa).
W cenie 2450 mam Olympusa z dwoma obiektywami. D40x miałbym w cenie 2300 z jednym obiektywem, podobno słabej jakości. Nęci mnie jeszcze ten Pentax ale ma matryce 6 MP, a poprzednie mają 10 MP. POMÓŻCIE
pdf100 [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Lis, 2007
chyba nie planujesz drukować czegokolwiek w A4,
bo w takim rozmiarze można wyciągnąć druki (z matrycą 6mp)???
a z matrycą 10mp możesz drukować w A3(czego chyba nie zamierzasz robić...),
pozatym 6mp to niższe szumy.
No to mamy obrońcę Pentaxa
Ja też bym tego Nikona amatorowi polecił. Statystyczny amator nie ma dziesięciu stałek na M42 a stabilizacja świata nie zbawi. Ten Nikon to świetnie skonfigurowany aparat dla kogoś chcącego mieć lustrzankę i nawet brak wbudowanego napędu niemal wszystkim posiadaczom tego aparatu nie będzie przeszkadzał.
Jaad75, musisz odróżnić swoje preferencje i wiedzę od tych, którymi kierują się masy początkujących fotografów.
Ten Nikon to świetnie skonfigurowany aparat dla kogoś chcącego mieć lustrzankę i nawet brak wbudowanego napędu niemal wszystkim posiadaczom tego aparatu nie będzie przeszkadzał.
No to ja jeszcze nawiążę do niedawnej dyskusji na temat "przedpotopowości" mocowania nikonowskiego. Ktoś tam wspomniał, że śrubokręt od napędu AF już nie ma znaczenia, tymczasem przy dyskusjach o D40 i D40x wspomina się, że brak tego śrubokręta nie pozwala korzystać z części (większości?) obiektywów.
Czy ktoś może mi pokrótce naświetlić co i jak? Rozumiem, że starsze obiektywy N. nie mają własnego napędu, tak? A profesjonalne mają? A te lepsze body, ale nowsze, D80, D200, D300, D3 mają w bagnecie wyprowadzony ten napęd? Czy Nikon stopniowo z nowymi obiektywami będzie przechodził na AF napędzany bez wspomagania z aparatu?
MM, tu nawet nie chodzi o obronę Pentaxa - naprawdę, nie widzę nic "ciekawego" w modelu D40x... No, może ma ładne, obrazkowe menu...
BTW, nie mam stałek na M42... komor, będzie przechodził, ale póki co, większość szkieł, w tym "profesjonalnych" stałek nie ma takiego napędu. System obiektywów AF Nikona kurczy się w przypadku tego aparatu do rozmiarów mniejszych, niż dajmy na to, wyśmiewany system Olympusa. Pozbywasz się też AF w większości szkieł producentów niezależnych (z wyjątkiem nowych, dedykowanych Sigm HSM)...
Nie, żebym twierdził, że bez AF nie da się żyć, ale trzeba mieć tego świadomość kupując D40X...
jaad75: MM w zasadzie odpowiedział za mnie. Bawiłem się wszystkimi trzema i najłatwiejszy i przyjemniejszy w obsłudze jest wg mnie właśnie Nikon D40x do tego 18-200 VR i nic więcej typowemu pstrykaczowi nie potrzeba. Co do szkieł, to niestety/stety większość ludzi, którzy których znam, a którzy kupują aparat do fotek rodzinnych czy wakacyjnych, ogranicza się do jednego obiektywu.
jaad75: MM w zasadzie odpowiedział za mnie. Bawiłem się wszystkimi trzema i najłatwiejszy i przyjemniejszy w obsłudze jest wg mnie właśnie Nikon D40x do tego 18-200 VR i nic więcej typowemu pstrykaczowi nie potrzeba. Co do szkieł, to niestety/stety większość ludzi, którzy których znam, a którzy kupują aparat do fotek rodzinnych czy wakacyjnych, ogranicza się do jednego obiektywu.
To moja prywatna opinia
konrad
A ja dodam jeszcze, ze ci ludzie sa z tego aparatu zazwyczaj bardzo zadowoleni. Jest lekki, zgrabny i mozna nim robic naprawde udane zdjecia.
Moja kolezanka po waszym tescie kupila d40x z 18-55 i 55-200VR i jest bardzo zadowolona. Z aparatu, bo dobry i z testu, bo okazal sie pomocny. Musze przyznac, ze jestem pod wrazeniem tego, co ona potrafi z tego "kastrata" wydusic.
Ja sam bardzo lubie ten aparat. Uwazam, ze nikon wykombinowal swietny sprzet dla malo wymagajacych.
Jaad75: Założmy, że kupiłem sobie D40x wraz z Nikkorami 18-70 i 70-300 VR. Zaproponuj mi w systemie Pentaxa coś lepszego w porównywalnej cenie lub tańsze.
Aż dziwne, że koleżanka nie kupiła 18-200 VR... No cóż, znam ludzi, którzy są autentycznie zadowoleni z Sony T9 - przy nim D40, to mega zaawansowany sprzęt...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10