Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 04 Wrz, 2009
MACHINERY (HDR)
Autor Wiadomość
MMM 
Uczestnik

Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009   

Baku napisał/a:
MMM, rozumiem że ograniczenia w wielkości zapisywanego zdjęcia i odblokowanie odszumiania koloru i nasycenia to efekt wersji demo?

Ograniczenie wielkości ma wersja DEMO. Odszumianie jest nieaktywne przy trybie B&W.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

No, to teraz rzuc jeszcze cene :razz:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Trochę gorzej mi sie sprawuje przu zdjęciach krajobrazów. Macie tak samo?

MMM 
Uczestnik

Cena będzie ~69.999999zł

Co do prędkości przetwarzania to niestety jest to największy problem z jakim mam do czynienia przy pisaniu MASZYNERII. Wersja pełna zasuwa na wszystkich rdzeniach jakie są w kompie i czas skraca się praktycznie liniowo ze wzrostem rdzeni czyli 4 rdzenie = 4 razy szybciej w stosunku do jednordzeniowego kompa i wersji DEMO.
Problem w tym że ten pierwszy algorytm ma kwadratową złożoność, więc dwukrotne zwiększenie rozmiaru obrazka powoduje 4 krotne wydłużenie się czasu, 4 -> 16 itd. i np. pełny RAW 21mpix potrafi się mielić 10minut. Dlatego zrobiłem różne tryby pracy na pomniejszonym obrazku żeby szybko dobrać parametry a na koniec tylko przełączyć na full i pójśc sobie na kawę :-) .
Przyśpieszenie tego algorytmu to dla mnie problem No.1 do zrobienia i jak tylko coś wymyślę to od razu będzie update.

dr11 
Optyczny

Moze zaprzegnij jakos karte graficzna do pracy. Jak pisalem dyplom to uzycie OpenGL spowodowalo, ze soft chodzil jakies 50x szybciej niz algorytmy prockowe :) Tak sobie glosno mysle, bo nie znam struktury programu. Jednak jakby sie dalo... :razz:

lama 
Rozmowny

dr11 napisał/a:
Moze zaprzegnij jakos karte graficzna do pracy.

Tak, CUDA czasem potrafi zdziałać cuda :wink:

Isis 
Bywalec

Fantastyczny program, przy ktorym spedzilam dzisiejsze popoludnie. Zaraz zamieszcze w odpowiednim dziale moje pierwsze HDR (nigdy wczesniej nie probowalam!). Baardzo prosty w obsludze. Kiedy bedzie dostepny na rynku. Bardzo chetnie kupie pelna wersje!

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Faktycznie, program bardzo zajmujący.
Czytelny, łatwy w obsłudze, do tego stabliny nawet na W7. Przetwarza moje ukochane nef'y więc problemów znim nie mam żadnych.
chciało by się tylko szybszego działania, pytanie więc jak faktycznie wygląda to w pełnej wersji?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MMM, To ja sie zapytam tak: jak to robi ICE - bo wg mnie to jest demon szybkosci.....

MMM 
Uczestnik

Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009   

hijax_pl napisał/a:
MMM, To ja sie zapytam tak: jak to robi ICE - bo wg mnie to jest demon szybkosci.....

Nie rozumiem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MMM, sorki - pytanie bez sensu - nie to okienko mi się otworzyło :wink:

dr11 
Optyczny

lama napisał/a:
dr11 napisał/a:
Moze zaprzegnij jakos karte graficzna do pracy.

Tak, CUDA czasem potrafi zdziałać cuda :wink:

Dokladnie, to bylby hicior wydajnosci. Nie wiem czy jakikolwiek podobny soft ma wsparcie CUDA.
Prawde mowiac nawet zapomnialem o tym, ze istnieje SDK do tego dobrodziejstwa. Myslalem na poczatku o uzyciu np. shaderow z pozniejszym ekstraktem danych z bufora...
Tak czy inaczej MMM wspanialy projekt z ogromnym potencjalem! :)

MasterB 
Maniak

Bardzo fajny programik, ale zgadzam się że trochu wolno działa... Może bieżące zmiany mogłyby być pokazywane na miniaturce, a po zatwierdzeniu dopiero zmiana w pełnowymiarowym obrazie? Tym bardziej że nawet jak zaprzęgnę wszystkie trzy rdzenie to i tak będzie dość wolno.

MMM 
Uczestnik

MasterB napisał/a:
Bardzo fajny programik, ale zgadzam się że trochu wolno działa... Może bieżące zmiany mogłyby być pokazywane na miniaturce, a po zatwierdzeniu dopiero zmiana w pełnowymiarowym obrazie? Tym bardziej że nawet jak zaprzęgnę wszystkie trzy rdzenie to i tak będzie dość wolno.

Tak to jest właśnie rozwiązane, są trzy wielkości podglądu w pełnej wersji - 800,1280,2048px

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

kiedy będzie dostępna pełna wersja i jak ją kupić?

Odpowiedz do tematu