Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 10 Lis, 2007 Re: pytanka o Canonika 400 D
fotograficzna ciamajda napisał/a:
roll: .
Ponadto interesuje mnie w jaki sposób można zwolnić migawkę, kiedy aparat jest na statywie Są jakieś piloty do niego bezprzewodowe lub przewodowe produkowane
Co do pilotow, to nie wiem czy w canonie tez tak jest ale np w pentaxie k10d zeby wyzwolic migawke z pilota trzeba go dosc dokladnie wycelowac, prostopadle do tylnej lub przedniej scianki korpusu. Jest to dosc uciazliwe zwlaszcza ze czesto wyzwalam migawke w momencie gdy gapie sie pochylony w wizjer aparatu umieszczonego na statywie. Musze wtedy podnosic reke i pilnowac zeby dobrze skierowac dlon.
Z wezykiem nie ma tego problemu.
Oczywiscie pilot bedzie mial zalety w innych sytuacjach bo mozna stanac przed obiektywem kilka metrow i samemu sobie fotke zrobic, co przy wezyku jest awykonalne, bo przewod ma zazwyczaj ok 1m dlugosci.
Podsumowujac mam pilota i wezyk, ale korzystam tylko z tego drugiego, a kupilem go na allegro za 35zl
http://www.allegro.pl/ite...ax_samsung.html
Serdeczne dzienki za udzielenie odpowiedzi. Rozjaśniło mi sie pod sufitem .
RobertO , czy ten pilot z Allegro to wyrób "domowy" jakiegoś amatora konstruktora czy oryginalny Canona Cosik mi się widzi za tani jak na wyrób Canona
Wysłany: Czw 15 Lis, 2007
Z czego się bierze dość znaczna różnica na minus w poziomie szumów 400D w porównaniu do 30/40D (np. dla ISO 800 średnio powyżej 1,5% dla 400D a ok. 1% dla 30/40D)?
To ja jeszcze zapytam:
1. czym różni się karta CF typ I od typu II
2. czy Canon 400D ma podgląd głębii ostrości
3. na czym polega działanie programu A-DEP (taki napis jest na pokrętle
ustawiania programów)
4. czy jest możliwość ustawienia tego aparatu w taki sposób, aby tuż po
wykonaniu zdjęcia widoczne ono było (przez czas możliwy do
ustawienia) na ekranie LCD
1. Type 1 mają 3,3 mm grubości, a type 2 5 mm, są też bodajże zasilane innym napięciem.
2. Tak, ma, włącza się go przyciskiej po lewej stronie, pod obiektywem
3. To automatyka głębi ostrości. Aparat dobiera głębię tak, żeby obiekty fotografowane się w niej znalazły (dobiera odpowiednią przysłonę). Pokazuje Ci światełkami przy punktach AF, które rzeczy będą w GO.
4. Jest możliwe ustawienie czasu podglądu z poziomu menu. Wchodzisz w menu, 3 zakładka od lewej i tam jest Review Time (jeśli masz angielskie menu jak ja).
A w jaki sposób poznać czy karta jest typu I czy II jeśli widzę je na stronach sklepów internetowych i nie ma info o typie karty na zdjęciu karty (na samej karcie i na opakowaniu) oraz nie ma info w podanych parametrach
Taka karta np. San Disc Extreme III albo Lexar Professional to są kartami typu I czy II
:D
A w jaki sposób poznać czy karta jest typu I czy II jeśli widzę je na stronach sklepów internetowych i nie ma info o typie karty na zdjęciu karty (na samej karcie i na opakowaniu) oraz nie ma info w podanych parametrach
Taka karta np. San Disc Extreme III albo Lexar Professional to są kartami typu I czy II
type II.
type I już praktycznie nie ma w sprzedaży
Serdeczne dzienki za udzielenie odpowiedzi. Rozjaśniło mi sie pod sufitem .
RobertO , czy ten pilot z Allegro to wyrób "domowy" jakiegoś amatora konstruktora czy oryginalny Canona Cosik mi się widzi za tani jak na wyrób Canona
ten wezyk to jest jakis Hand-Made ale solidny wiec nie narzekam
za oryginalny canona trzeba zaplacic ok 100zl
Miałem dziwny zamiennik (ostatnio powiązany sznurkami żeby "czasem" zadziałał) a teraz mam oryginał używany, ale w stanie jak nówka. O jego jakości przekonałem się w momencie podłączenia do aparatu. Już sam sposób w jaki "kliknął" powiedział mi, że kontakt jest w 100% pewny i nic mnie nie zawiedzie. Ostatnia nocna sesja mnie o tym przekonała. Zamiennik od początku robił fochy i jego pierwszy egzemplarz powędrował od razu do wymiany. Niestety jakość i PEWNOŚĆ DZIAŁANIA (o to mi głównie chodzi) swoje kosztuje. Dziwi mnie, że nawet zamiennika zwykłego wężyka nie potrafią solidnie zrobić.
A marże to na tym Canon musi mieć mega kosmos
Troche plastiku, drutu i uklad warty grosze.
Niby tak, ale te zamienniki to przeważnie nawet ten plastik to mają przesadnie badziewny. Więc może jednak jest to jakaś technologia. Ale nie oszukujmy się jeśli chodzi o jakieś marże czy zarobki - te wężyki i inne baterie zwisają Canonowi czy Nikonowi tak samo, jak Mercedesowi zwisa cena lampy przedniej, typu 8000 zł czy jakieś inne lusterko za 2500 zł. Po prostu w dużej firmie nawet małe rzeczy muszą swoje kosztować. Taki lajf.
mkaminski100 [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Sty, 2010
Przepraszam że odgrzewam zimnego kotleta, ale nurtuje i dręczy mnie pewien problem.
Kupiłem 400D ok rok temu. Niestety jakość zdjęć nie powalała, szczerze mówiąc stary Panasonic DMC-LX2 robił ostrzejsze zdjęcia. Zdjęcia były miękkie przy niskich ISO jakby były robione przy min ISO 800. Poza tym kolory nie odpowiadały rzeczywistości, były wyżółcone. Jakość detali jak już napisałem była mniejsza niż w Panasonicu.
Zrzuciłem to jednak na niezapoznanie się z aparatem i kiepski obiektyw. Z czasem dokupiłem obiektyw Sigma o identycznych parametrach, ze względów finansowych ze światłem 3.5. Zdjęcia były ostrzejsze, ale aparat zaczął strasznie przepalać w trybie automatycznym (często twarz wychodziła biała). Do tego bardzo często zdarza mu się robienie nieostrych zdjęć nawet używając pojedynczego punktu ogniskowania.
Poznawałem aparat i osobiście używałem z coraz większą świadomością ustawień manualnych, ale nadal pozostawał ten niedosyt jakości zdjęcia, a z powodu beznadziejnych zdjęć w trybie auto, żona musiała zostawić dla siebie Panasonica.
Wszystko trwało do czasu kiedy dostałem do ręki Nikona D60 ("kitowy" obiektyw) i robiłem obydwoma identyczne zdjęcia przez 2 tygodnie. Nikon rzucił na kolana, nawet w trybie auto. Zdjęcia mają naturalniejszy kolor i są dużo bardziej ostre. Poziom detali przewyższa Canona najbardziej przy oświetlaniu lampą. Robiąc zdjęcia portretowe Canon robi żółtą twarz z mało widocznymi detalami, gdzie Nikon wychwytuje poszczególne żyły i zmarszczki na twarzy, a wszystko ma naturalny kolor.
Czuję się jakby Canon miał o połowę mniejszą matrycę (robię zdjęcia w najwyższej rozdzielczości).
Sam już nie wiem czy mój Canon jest uszkodzony (wg testów u fotografa jest całkowicie sprawny) czy może taki jest. Boli jednak fakt, że podobny aparat robi w automacie i na standardowym obiektywie lepsze zdjęcia niż Canon na firmowym (na kitowym jest tragedia) i po roku dochodzenia najlepszych funkcji. Porównania obu funkcji automatycznych nie chcę nawet opisywać, bo jest jeszcze gorzej.
Czy ktoś kto miał oba aparaty w ręku może napisać czy moje doświadczenia są normalnością czy może coś jest nie tak z moim aparatem. Jeżeli mam inwestować fortunę w obiektywy, żeby osiągnąć to samo co Nikon w "kicie" to chyba lepiej sprzedać i kupić Nikona.
Postaram się załączyć zdjęcia dla porównania, ale nie wiem jaki jest na to najlepszy sposób (Imageshack?)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki.
Mozesz wrzucic na imageshack. Tylko zmniejsz i nie kasuj exifow.
Jesli chodzi o naswietlanie, to byc moze masz wybrany zla metode pomiaru swiatla. Co do ostrosci, moze problem z AFem. Nie wiem. Jesli D60 lezy Ci bardziej, to sprzedaj co masz i kupuj Nikona. Na Canon-Board 90% wie, ze Canon jest do **** (niczego) i tylko Nikonami da sie robic zdjecia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9