Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009 Problemy z rawami i czarnobiałym trybem w PS CS 3
Cześć drodzy fotografowie . Mam dwa pytania. Na początek. Mam problem z camera raw. Mam nowego lightrooma. Zainstalowałem też photoschopa a następnie camera raw. I pliki Raw widze w lightroomie . Nie chca sie jednak otworzyc w photoschopie. Aha i jak zapisuje plik w lightroomie to nie pojawia sie opcja ani zapisu w raw ani w żadnym pliku inteligentnym. To mam ta wtyczke caemra raw czy wgl sie nie zainstalowała ? Jak ja zainstalowac ? Aha i gdzie w lightroomie jest opcja send to lub edit with ?? I mam drugie pytanie.
1 Dodajemy warstwę dopasowania konwersji. W tym przypadku zdecydowałem się na użycie techniki black and white i przesunąłem kursor nad błekitem nieba mocno do lewej. W rezuktacie na skali szarosci niebo jest niemal czarne, jednak taki zabieg sprawił, że drzewo i pierwszy plan pozbawione są wyrazistosci.
2 Malujemy czernią na istniejącej masce warstwy konwersji tak aby obszary te nie zostały zmienione przez warstwę dopasowania. Można tu użyć dowolnego narzędzia do malowania. ( ... ) Nastepnie pokryłem maskę kolorem czarnym tak aby drzewo i pierwszy plan zachowały kolor i był gotowe na przyjęcie drugiej warstwy dopasowania.
3 Nakładamy drugą warstwę dopasowania o odmiennych ustawieniach. Nie ma potrzeby stosowania maski w tej warstwie - nie miałaby ona wpływu na żadne białe obszary kadru, które są juz czarno białe. W tym przypadku przesunąłem kursor od lewej do prawej na drzewem i pierwszy planem, wskutek czego Photoshop przeanalizował kolory tych obszarów i przesunął odpowiednie suwaki w prawo, rozjaśniając sposób ich odzwierciedlienia w skali szarości.
Oto tekst z książki Czarno biała fotografia cyfrowa poradnik dla zaawansowanych.
Ale nie kumam oco chodzi. Tworze nowa warstwę dopasowania i potem jak mam dodac ta maske ? Bo jedyne co mi wyszło to zamazanie połowy zdjęcia ale nie czytało mi tego jako jakiejś maski ;/ I nie moge malowac na tej warstwie konwersj na czarno a tylko na głownej. Może ktoś krok po kroku wyjaśnić co klikam by ta maske zrobic ?
Oczywiście maski możesz tez nakładać po prostu ma warstwy (ale ikonką zaraz po lewej od tej z 1 obrazka). Jeśli chcesz coś tworzyć na masce - to musisz mieć ją aktywną - (klik na maskę i już) inaczej będziesz miał aktywną warstwę. Shift+Klik na masce = wyłączenie maski. Alt+Klik na masce=podgląd samej maski. Oczywiście maski można kopiować między warstwami, zmieniać im krycie, odwracać itd.
Rawy odpalasz camera rawem i teoretycznie przy kliknięciu "open image" powinien ci przejść do PS. Jak przechodzi do lightrooma to musisz pokombinować z ustawieniami defaultowych programów do danych typów plików (nie mam LR więc nie wiem gdzie to siedzi). Albo wywalić LR, masz już przecież PS
Możesz też z poziomu CR albo LR zapisać tiffa którego sobie ręcznie potem w PS otworzysz.
Co do reszty... Jak udało ci się zamazać połowę a nie całe zdjęcie to jesteś na dobrej drodze .
Inaczej - jak klikasz dwa razy RAWa to co ci się samo odpala? LR czy CR (PS)?
Ja nie mam LR w systemie, więc po kliknięciu RAWa od razu odpala mi się photoshop wespół z CR.
CR to w sumie część PS . Jak odpalisz PS i z tego poziomu file->open, to powinien widzieć RAWy i sam uruchomić CR.
Ostatnio zmieniony przez tupisac Sob 05 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
zug [Usunięty]
Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009
jeżeli masz nowego lightrooma, a photoshop to CS3 i jest problem z otwarciem w nim rawów to wygląda na to że musisz zrobić update Camera Raw ponieważ CR którego masz nie obsługuje Rawów z Twojego aparatu update
jaki masz aparat?
Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009 Re: Problemy z rawami i czarnobiałym trybem w PS CS 3
Zabaaaa napisał/a:
I pliki Raw widze w lightroomie . Nie chca sie jednak otworzyc w photoschopie.
tupisac napisał/a:
Rawy odpalasz camera rawem i teoretycznie przy kliknięciu "open image" powinien ci przejść do PS. Jak przechodzi do lightrooma to musisz pokombinować z ustawieniami defaultowych programów do danych typów plików (nie mam LR więc nie wiem gdzie to siedzi). Albo wywalić LR, masz już przecież PS
Co do otwierania plików danym programem to wystarczy z poziomu windowsa kliknąć na jakikolwiek plik w tym przypadku .crt i we właściwościach wybrać program który ma domyślnie je otwierać, w tym przypadku Photoshop, i po zawodach. Wszystkie rawy canona będą otwierały się w ACR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12