Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 05 Wrz, 2009
Problemy z rawami i czarnobiałym trybem w PS CS 3
Autor Wiadomość
Zabaaaa 
Nowy

Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009   Problemy z rawami i czarnobiałym trybem w PS CS 3

Cześć drodzy fotografowie . Mam dwa pytania. Na początek. Mam problem z camera raw. Mam nowego lightrooma. Zainstalowałem też photoschopa a następnie camera raw. I pliki Raw widze w lightroomie . Nie chca sie jednak otworzyc w photoschopie. Aha i jak zapisuje plik w lightroomie to nie pojawia sie opcja ani zapisu w raw ani w żadnym pliku inteligentnym. To mam ta wtyczke caemra raw czy wgl sie nie zainstalowała ? Jak ja zainstalowac ? Aha i gdzie w lightroomie jest opcja send to lub edit with ?? I mam drugie pytanie.

1 Dodajemy warstwę dopasowania konwersji. W tym przypadku zdecydowałem się na użycie techniki black and white i przesunąłem kursor nad błekitem nieba mocno do lewej. W rezuktacie na skali szarosci niebo jest niemal czarne, jednak taki zabieg sprawił, że drzewo i pierwszy plan pozbawione są wyrazistosci.
2 Malujemy czernią na istniejącej masce warstwy konwersji tak aby obszary te nie zostały zmienione przez warstwę dopasowania. Można tu użyć dowolnego narzędzia do malowania. ( ... ) Nastepnie pokryłem maskę kolorem czarnym tak aby drzewo i pierwszy plan zachowały kolor i był gotowe na przyjęcie drugiej warstwy dopasowania.
3 Nakładamy drugą warstwę dopasowania o odmiennych ustawieniach. Nie ma potrzeby stosowania maski w tej warstwie - nie miałaby ona wpływu na żadne białe obszary kadru, które są juz czarno białe. W tym przypadku przesunąłem kursor od lewej do prawej na drzewem i pierwszy planem, wskutek czego Photoshop przeanalizował kolory tych obszarów i przesunął odpowiednie suwaki w prawo, rozjaśniając sposób ich odzwierciedlienia w skali szarości.

Oto tekst z książki Czarno biała fotografia cyfrowa poradnik dla zaawansowanych.

Ale nie kumam oco chodzi. Tworze nowa warstwę dopasowania i potem jak mam dodac ta maske ? Bo jedyne co mi wyszło to zamazanie połowy zdjęcia ale nie czytało mi tego jako jakiejś maski ;/ I nie moge malowac na tej warstwie konwersj na czarno a tylko na głownej. Może ktoś krok po kroku wyjaśnić co klikam by ta maske zrobic ?

Reklama

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009   

Może tak?

http://chlor.kofeina.net/.../tut/tut1_1.jpg
http://chlor.kofeina.net/.../tut/tut1_2.jpg
http://chlor.kofeina.net/.../tut/tut1_3.jpg

Oczywiście maski możesz tez nakładać po prostu ma warstwy (ale ikonką zaraz po lewej od tej z 1 obrazka). Jeśli chcesz coś tworzyć na masce - to musisz mieć ją aktywną - (klik na maskę i już) inaczej będziesz miał aktywną warstwę. Shift+Klik na masce = wyłączenie maski. Alt+Klik na masce=podgląd samej maski. Oczywiście maski można kopiować między warstwami, zmieniać im krycie, odwracać itd.

tupisac 
Rozmowny

Rawy odpalasz camera rawem i teoretycznie przy kliknięciu "open image" powinien ci przejść do PS. Jak przechodzi do lightrooma to musisz pokombinować z ustawieniami defaultowych programów do danych typów plików (nie mam LR więc nie wiem gdzie to siedzi). Albo wywalić LR, masz już przecież PS ;)

Możesz też z poziomu CR albo LR zapisać tiffa którego sobie ręcznie potem w PS otworzysz.

Co do reszty... Jak udało ci się zamazać połowę a nie całe zdjęcie to jesteś na dobrej drodze ;) .

Zabaaaa 
Nowy

Hmm dalej nie wiem oco kaman z tym camera raw. Ale jeszcze pokombinuję :D

tupisac 
Rozmowny

Inaczej - jak klikasz dwa razy RAWa to co ci się samo odpala? LR czy CR (PS)?
Ja nie mam LR w systemie, więc po kliknięciu RAWa od razu odpala mi się photoshop wespół z CR.

CR to w sumie część PS ;) . Jak odpalisz PS i z tego poziomu file->open, to powinien widzieć RAWy i sam uruchomić CR.
Ostatnio zmieniony przez tupisac Sob 05 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

zug
[Usunięty]

jeżeli masz nowego lightrooma, a photoshop to CS3 i jest problem z otwarciem w nim rawów to wygląda na to że musisz zrobić update Camera Raw ponieważ CR którego masz nie obsługuje Rawów z Twojego aparatu :arrow: update
jaki masz aparat?

Zabaaaa 
Nowy

450d

[ Dodano: Sob 05 Wrz, 2009 22:34 ]
hmmmm dziwne. domyslnie wali mi photoshopem ale mi sie nie otwiera. Podczas gdy w lightroomie sie otwiera ;/

zug
[Usunięty]

Zabaaaa, zrób update camera raw i zobacz co będzie dalej :arrow: update

Zabaaaa 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009   

Okey jest w prząsiu. Wielkie dzięki wszystkim

[ Dodano: Nie 06 Wrz, 2009 11:38 ]
Mialem jakis zły pedzel - dziala mi tylko gumka ;D
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 08 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

orrro 
Nowy

Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009   Re: Problemy z rawami i czarnobiałym trybem w PS CS 3

Zabaaaa napisał/a:
I pliki Raw widze w lightroomie . Nie chca sie jednak otworzyc w photoschopie.

tupisac napisał/a:
Rawy odpalasz camera rawem i teoretycznie przy kliknięciu "open image" powinien ci przejść do PS. Jak przechodzi do lightrooma to musisz pokombinować z ustawieniami defaultowych programów do danych typów plików (nie mam LR więc nie wiem gdzie to siedzi). Albo wywalić LR, masz już przecież PS ;)

Co do otwierania plików danym programem to wystarczy z poziomu windowsa kliknąć na jakikolwiek plik w tym przypadku .crt i we właściwościach wybrać program który ma domyślnie je otwierać, w tym przypadku Photoshop, i po zawodach. :wink: Wszystkie rawy canona będą otwierały się w ACR

Odpowiedz do tematu