Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009 Używanie starych lamp z Sony a200, czy to problem?
Witam,
jestem nowy na tym forum nie mniej jednak poszukuję odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie dot. używania starych lamp z lustrzanką Sony a200.
Przeszukałem to forum jak i wiele obcojęzycznych.
Chodzi o to że: mam a200 i kilka starych lamp (Unomat, Sakkar). Mam też oferowaną na allegro przejściówkę ze styków sony na gorącą stopkę (z wbudowanym zabezpieczeniem przed wysokimi napięciami). Nie stać mnie bowiem na lampę rzędu 500 zł (takie rady znalazłem we WSZYSTKICH tematach na tym jak i na innych forach na pytanie jaka tania lampa do a200). Za każdym razem sypały się posty z propozycjami minolty 5400, 5600 oraz drogimi sony hvl. Ja natomiast chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z autopsji może powiedzieć jak taką lampę używać by w ogóle aparat ją wyzwalał? Bo jak narazie kiedy ją wpinam to aparat jej nie widzi, próbowałem z przejściówką znajomego i to samo.. Co ciekawsze, nie działa wówczas przycisk TEST na lampie! A na domiar wszystkiego z lampą nikonowską (jedną z nowszych) współpracuje dobrze..
Będę wdzięczny jeśli ktokolwiek mógłby udzielić mi jakichś porad, wskazówek, podzielić się własnym doświadczeniem.
aparat raczej potrafi
pytanie czy przejściówka to rozumie i przekazuje przez zabezpieczenie w sposób który rozumie lampa. fakt że flesz się zwiesza wskazuje na problem przejściówki.
sprawdź jeszcze czy lampa w powietrzu błyska po zwarciu styków na stopce.
eyelies [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009
Aparat napewno uszkodzony nie jest bo z lampą Sony testowałem. Ta stara lampa którą chcę podpiąć też normalnie działa (testowana z analogiem, także przyciskiem TEST). A najciekawsze w tym wszystkim jest to, że po wpięciu w sam adapter ale nie do aparatu nie działa przycisk TEST ! Co więcej, testowałem na przejściówce znajomego (testował ją z lampą Nikona i działało) natomast z moją lampą dzieje się to samo.. Myślałem że może wina lampy ale mam 3 stare lampy i wszystkie na bank sprawne i z każdą ta sama sytuacja, może ten układ blokuje lampy o wysokim napięciu (np Unomat) a ta Nikona wyzwala niskie napięcie stąd jej nie zablokowało. W takim razie nasuwa się pytanie dlaczego (jeśli ta teoria powyżej to prawda) układ ten blokuje, a nie wyzwala bezpiecznie KAŻDEJ lampy (dodam że adapter posiada na górze tylko 2 styki..)
Mozliwe ze rzeczywiscie jest cos ztymi napiecami, kup sobie lampe 3500xi - ja tak zrobilem i jestem zadowolony dale za nia 70 zl z przesylka blysk max lub 1/16 odchylany palnik 0-90i diodka czerwona ktora cholernie mi sie przydaje ( tezmam sony a200 ) pozdrawiam
eyelies [Usunięty]
Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009
gdyby teraz było możliwe wyhaczyć taką za 7 dyszek.. już miałbym ją u siebie, nie dość że na allegro ledwo jedną znalazłem to licytacją interesuje się bardzo dużo osób i cena dawno przekroczyła w.wym. i pójdzie jeszcze zdecydowanie w górę..
w międzyczasie znalazłem temat jak przerobić starą lampę (pomysł z zastosowaniem optotriaka-git) aby zniwelować wysokie napięcie na stopce (rzędu 400V) bo może to wysokie napięcie blokuje te adaptery, ale w dalszym ciągu nie jestem pewien czy uda się przez taki adapter wyzwolić tą starą lampę nawet po zmniejszeniu napięcia wyzwalania do zaledwie 5V..
napewno wielu posiadaczy jakiejkolwiek puszki z serii 'Alpha' przede mną miało identyczny problem i napewno ktoś sobie z tym poradził.. pytanie tylko jak ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9