Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009 Porównanie systemów N.D90 i C.50D
Wstęp
W poszukiwaniu tego jedynego zestawu na śluby i portret odszedłem na chwilę od pełnej klatki w kierunku lepszej szklarni. Wybór stanął pomiędzy Canonem 50D a Nikonem D90.
Wybrałem szkła systemowe, bo z jednej strony jakość lepsza, brak problemów, a szkła firm trzecich są w większości w tych samych cenach więc nie miało by sensu ich porównywać. Jeśli ktoś chce je dołożyć, to dostępny jest arkusz źródłowy i można sobie dopisać
Zadania:
- śluby
- portret
- reportaż
- studio
- foto z wakacji i "do kotleta"
Zestaw:
- puszka APS-C
- grip
- lampa główna
- lampa dodatkowa (jako slave do zabawy światłem, jako wsparcie, do ewentualnego drugiego body etc)
- zoom 17-55 f/2/8
- stabilizowany zoom 70-200 f/2.8
- stałka 85 f/1.8
- stałka 50 f/1.4
Ceny:
- Sklep internetowy
- Nowy sprzęt z Allegro
- Używany sprzęt z Allegro
Wrażenia:
- W sumie zestawy kosztują trochę ponad 20000zł za nowy zestaw.
- Nikon w sumie jest droższy od Canona o 1000 - 2000 zł w zależności gdzie się kupuje.
- Kupując nowy sprzęt na allegro zaoszczędzi się około 1500 zł.
- Na rynku wtórnym jest więcej sprzętu Canona.
- Kupując używany sprzęt oszczędza się około 4500zł zarówno w C jak i w N (w porównaniu do sklepu)
Czyli przy takim zestawieniu nie należy kierować się kasą, bo przy takich sumach 1-2 tysiące nie są już kluczowe. Należy patrzeć na ergonomię i cechy użytkowe szkieł i puszek, które się bierze pod uwagę.
Wychodzi na to że mimo ogólnie panującej opinii że C jest tańszy - patrząc przez pryzmat wydatków jest to znikoma różnica. I jak już komor napisał: trzeba patrzeć na ergonomię i cechy.
Misek [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009
Nie wiem czemu ma służyć to porównanie.
1. W sklepach internetowych można kupić nowy sprzęt taniej niż na allegro, np Ex430II z przesyłką jest do kupienia za 950 zł. Nie wziąłeś pod uwagę że część sprzętu można kupić np na forach danych systemów. Dla przykładu na CB jest do sprzedania 85 f/1.8 za 1450 zł z filtrem UV i osłoną.
2. To nie wiem czy 50D można tak sobie porównywać z D90. Jak dla mnie 50D jest lepszą puszką. D90 vs 40D to jest według mnie dobre porównanie.
No i tak jak koledzy już pisali różnica w cenach jest przy dużych zakupach tak niewielka że nie ma sensu porównywać kosztów.
W zasadzie wyszło na to, że ...nie ma różnicy.
Pozostają kwestie ergonomiczno - przyzwyczajeniowe.
Dla mnie pewną wskazówką byłby posiadany sprzęt. Canon 450D i jasna Sigma z HSMem mogą z powodzeniem zrobić za zapasowy korpus. Przy ślubach możesz sobie 'dogruchać' zapasowego fotografa, wyszkolić i zaproponować współpracę. Komfort pracy na ślubie we dwóch (pod warunkiem, że drugi wie co robi) jest większy.
Jeśli chodzi o pracę na 2 body, to nie ma wymogu by były z jednego systemu, ale siłą rzeczy rozwiązanie takie wydaje się bardziej naturalne, choćby w najprostszej kwestii zamiany obiektywów czy lamp.
No właśnie ta Sigma nie ma HSMu i kwestia zmiany systemu jest nadal otwarta
Misiek skoncentrowałem się na jednym sklepie, żeby mieć wgląd w ceny ze swojej sprzętonanistycznej ciekawości Cel - okazało się, że cena nie gra roli, bo wychodzi na jedno (jak już Baku napisał).
Mea Culpa. Nie wiem co mnie napadło - chyba sugestia najnowszym testem na optycznych 18-50 HSM...
Tak czy inaczej ten 450D z Sigmą to już jest dla mnie zaczyn zapasowego korpusu. Pozostaje się skupić na głównym. Ja tam nie wiem, ale jak Nikon to D700 + 17-35 / 24-70.
Jeśli sprzęt ma być w szczególności do slubów i portretów (które autor podał w pierwszej kolejności) to ja bym odpuscił zakup 70-200 którego przy posiadaniu 50 i 85 na aps-c nie wyciągniesz nawet z torby. Do reporterki jak najbardziej. Co do drugiej lampy błyskowej to bym sobie również odpuścił na rzecz jasnej szerokiej 20-35 stałki. Generalnie w takim zastosowaniu radzę iść na jakość (zakup pełnej klatki) za nie ilość. Mając 450D z tym szkłem zakupiłbym 5DMKII plus dwie wybrane stałki i szeroka stałka jak napisałem wcześniej. Nie ma sensu dublować posiadanej Sigmy takim 17-55 bo do kilku szerokich ujęć podpieta pod 450D na ślubie wystarczy. Za to pełna klatka plus stałki dadzą wysokie iso oraz piekną plastykę (jak zwał to MM) zdjęć.
jeśli kwestia zmiany systemu jest nadal otwarta i rada Paweł_G do ciebie przemawia
to przyjrzyj się d700
zaoszczędzisz na body i będziesz miał lepszy AF oraz lepsza współpracę z zamiennikami
za roznice w cenie kupisz sb-900
rozumiem jednak odpowiedziałem bardziej na post Paweł_G
ponieważ porównywane są to systemy nikona i canona
pojawiła się wzmianka o pełnej klatce canona
kosztem oszczędności na szklarni i lampie
Kupuj 50D plus 17-55/2.8 IS USM, 85/1.8 i mocną lampę. Do ślubów i portretu super zestaw. Ostatnio mnie wnerwia AF w 5D (w nowej wersji Mark II jest taki sam) i pożyczyłem sobie 17-55 do 50D. Statykę robiłem na 5D a dynamikę na 50D. Już mam dosyć męczarni z ostrzeniem a 50D mnie z tej męczarni wyręcza. Było fajnie Oczywiście na plener wezmę tylko 5D, ale samo wesele daje się pięknie "opękać" 50D
APS-C wybrałbym za szersze pole manewru w szklarni. Jednak Paweł_G ciekawie prawi, bo jeśli by nie kupować dodatkowego szerokiego kąta to FF i stalki brzmi kusząco
hijax_pl zaraz rozpęta się burza AF Nikona kontra plastyka Canona W sumie wyjdzie tak jak wcześniej komor napisał
Cytat:
Czyli przy takim zestawieniu nie należy kierować się kasą, bo przy takich sumach 1-2 tysiące nie są już kluczowe. Należy patrzeć na ergonomię i cechy użytkowe szkieł i puszek, które się bierze pod uwagę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10