Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009 Utrata zdjęć z karty SDHC (zjazd po 30 latach) HELP PLEASE:(
Witam bardzo proszę o pomoc. Najlepiej kontakt GG czy też tu na forum. Dziś wróciłem ze zjazdu uczniów. Spotkanie odbyło się po 30 latach. Zrobiłem kilkadziesiąt ujęć jednak po powrocie do domu nie da się otworzyć zdjęć z karty. Po włożeniu katy SDHS do czytnika o próbie otworzenia jej pokazuje się komunikat że karta nie jest sformatowana i czy sformatować ją teraz. Nie sformatowałem jej chciałem włożyć do aparatu i skopiować przez kabel jednak w aparacie to samo. Postanowiłem sformatować kartę i odzyskać zdjęcia za pomocą Ontrack EasyRecovery v6.12.02. Niestety podczas formatowania pokazuje się błąd że formatowanie nie może być ukończone. Karta jakimś dziwnym cudem ma teraz system plików RAW. Sformatowana w aparacie funkcjonuje poprawnie jednak nie wiem jak mam odzyskać te zdjęcia gdyż po włożeniu jej do czytnika ciągle chce ją formatować. Proszę o porady co mam z tym fantem zrobić. Bardzo was proszę pomocy !!! :(:(
pablood22, ściągnij PC File Inspector Recovery, użyj innego czytnika.
Przypomnij sobie czy system plików był FAT32/FAT/NTFS (raczej ostatniego wykluczam).
Jeśli komputer stworzył system RAW na karcie (offca11 zdarza się tak czasami), to podsumowując masz naprawdę sporo pracy do zrobienia żeby odzyskać te pliki.
Na początek postarałbym się dostać do innego komputera, najlepiej z Windows XP na pokładzie (próbowałeś zgrywać wcześniej na Viście ?), inny czytnik plus właśnie PC Inspector File Recovery
Ech... albo nie umiem nic zrobić w PC File Inspector Recovery albo po prostu już wszystko stracone :(:(. Karta jest firmy Lexar jest to karta SDHC 4GB 133x
Nie mogę tego stwierdzić ale na 99% system plików był FAT32 gdyż frmatowana była w pc już kilka razy i tam właśnie jest domyślnie FAT32. Windows dalej mi jej nie widzi. Nie potrafię jej sformatować na FAT32. Nawet w cmd poleceniem format h: /FS:Fat32 niby ja formatuje nie pokazuje błędów a system plików dalej jest RAW.
Dziś postaram się załatwić inny czytnik tylko czy wykryje mi SDHC bo nie wszystkie wykrywają dostęp do 2 kompa mam nawet do 3 ale nic to nie daje może z innym czytnikiem coś poradzę. Wczoraj siedziałem do 3 w nocy i udało mi się odzyskać jakieś pliki za pomocą programu Ontrack EasyRecovery v6.12.02. Jednak nie sa to zdjęcia odzyskało mi 3 pliki
1. FIL0.IDF
2. FIL0.QBW
3. FIL1.QBW
jednak nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić. Wiem że Ontrack EasyRecovery poradził by sobie z odzyskaniem tych zdjęć gdyby nie to iż jest to system plików RAW i nie idzi mi go przy próbie odzyskania danych po formacie jeśli jest taka możliwość i ma ktoś chęć proszę o kontakt na gg i ewentualne podpowiedzi porady mile widziane
moje gg 10587515
Dodam że PC File Inspector Recovery wykrył kartę ale niestetynic nie odzyskał nie wiem może już nie da się nic zrobić
Widzi mi taką strukturę tyle że wszystkie foldery są puste
Root
Deleted
Lost
Searched
A no i podczas skanowani napędów pokazuje mi się komunikat gdy skanuję kartę SD:"Bad parametr in boot sector: Bytes Per Sector(0)=0!"
pablood22,
to niedobrze że sformatowałeś kartę ale możemy żyć nadzieją że usunięta została tylko tablica partycji i/lub plików.
Najłatwiej jest to odzyskać Linuksem.
Za pomocą dd zapiszesz zawartość karty do pliku (bit po bicie). Przynajmniej będzie to już bezpieczne. Ustawiasz uprawnienia tylko do odczytu.
Próbujesz podmontować jak normalny system plików, tak jak jest to przedstawione na przykład tu:
http://wiki.e-shell.org/M...sualFilesystems
Nie działa? Jest jedno narzędzi które potrafi podmomtować skopany system plików i wyciągnąć z niego pliki, choć najczęściej bez ich nazw (co i tak w przypadku zdjęć jest bez znaczenia).
Jeżeli chcesz, mogę odszukać dla Ciebie to narzędzie.
Po wykonaniu zrzutu można niskopoziomowo zainicjować pamięć zerami i założyć jakiś system plików.
Bardziej interesują Cię zdjęcia, czy karta? Jeżeli zdjęcia to znajdź kogoś kto ma sprzęt i doświadczenie. Napisz gdzie mieszkasz. Jeżeli w pobliżu Wrocławia to zapraszam, odzyskiwałem już pliki ze zrzutów, nawet takich ponad 100GB. Daję gwarancję że nie skopię bardziej karty pamięci, w najgorszym wypadku nie uda się nic odzyskać.
Jeśli na karcie stare dane nie zostały nadpisane czymś nowszym istnieje spora szansa odzyskania danych. Największym wrogiem są jednak pochopne działania i próba robienia czegoś na własną rękę, jeśli się nie wie co się robi. Lepiej oddać kartę do kogoś, kto wie jak i jakich narzędzi użyć. Jeśli dane na karcie są wyjątkowo cenne to są profesjonalne firmy, które chętnie się tym zajmą - oczywiście za stosowną opłatą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11