Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak już napisał Monator, ja tylko dodam, że 580 EX II schodzi z regulacją mocy lampy aż do 1/128 mocy, więc możesz ledwo błysnąć. Nawet stosując TTL możesz ustawić kompensację błysku np. -2 EV i mieć ekspozycję głównie światłem zastanym. Tylko oczywiście nie na f/8
Tak poza tematem lampy próbowałeś ustawić powiedzmy f/4 i czas 1/60, żeby wpuścić więcej światła zastanego? Czy lampa nie pozwoliła bo błyska pełną mocą? Możesz też ją osłabić filtrem szarym, ale jeśli ona ma własną automatykę to będzie usiłowała mocniej błyskać i wtedy to nic nie da, poza ewentualnym zjaraniem palnika.
Lampa ma własną automatykę i jest Panem sama dla siebie. Zastosowanie szarego filtra powoduje jeszcze mocniejszy błysk. Nie da się na sensorze ustawić mniej niż 5.6 :/. Oczywiście nie ma mowy o jakimkolwiek ustawianiu czasu na lampie. Robiłem test z aparatem z f/4 i 1/60 ale bez rezultatów. Niestety. Chyba w przyszłości i to niedalekiej, czeka mnie wydatek na 580ex II
czyli lampy 430EX oraz 580EX bez dwójki w nazwie pracują w E-TTL II
Canon musi pisać, że pracują bo to prawda. Wszystkie EOS'y Canona po 2004 roku pracują w E-TTL II, a lampy wyprodukowane po tym czasie muszą z nimi działać, tyle tylko, że nie wykorzystają nowej, udoskonalonej funkcjonalnosci. Podobnie przy uzywaniu obiektywów bez USM, pomiar naświetlenia nie bierze pod uwagę odległości ostrzenia.
E-TTL II jest implementowane tylko w aparcie, tak wiec 580ex jak i 580exII beda pracowaly w II o ile tylko puszka bedzie miala informacje o odleglosci focalnej (no i oczywiscie bedzie miala E-TTL II).
Właśnie tego nie jestem pewien, biorąc pod uwagę teksty w instrukcjach obsługi do lamp, że pracują one w tych i tych standardach, co poniekąd sugeruje, że inne, starsze lampy niekoniecznie pracują w nowym systemie. Ale równie dobrze w instrukcji może być to umieszczone tylko dla potwierdzenia, że wszystkie nowo zakupione gadżety Canona pracują tak, jak stoi napisane w reklamówce.
With lenses which return distance information, this may also be taken into account by the flash algorithm, but the point to note here is that the E-TTL II system works with ALL Canon lenses, it's just that those which return distance information provide an additional parameter for flash calculation. Even without distance information ETTL II should provide better results in difficult situations.
To summarize, there are two important points to keep in mind. First, E-TTL II does not require any changes to either the flash units or lenses used with an E-TTL II camera - the changes are all basically internal to the camera body. And second, while E-TTL II does use distance data when it’s available and when it’s appropriate (eg: when using direct non-bounce flash), it doesn’t prevent you from using older lenses.
Dzięki za odpowiedzi.
W najbliższym czasie spróbuję przetestować w praktyce.
Porady "Jaśka" są godne polecenia pewnie przetestuję sposoby których nie wykorzystywałem wcześniej. Chociaż w pewnych sytuacjach będzie ciężko zastosować wszystko w praktyce, a szczególnie gdy nie będzie chwili na zastanowienie i próbę.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Czw 03 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 03 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
BeCkS [Usunięty]
Wysłany: Pon 07 Wrz, 2009
JEszcze takie malutkie amatorskie pytanie. Jeżeli czas ładowania lampy to około 4 sekund, to czy w związku z tym lampa wypala tylko raz? Czy robiąc zdjęcia seryjne 2-3 wypali tyle razy ile trzeba?
BeCkS, czas ładowania to czas w którym się ładuje kondensator. To ile z niego wykorzystasz energii na błysk - to proces jego rozładowania.
Kiedy walniesz z maksymalną mocą - rozładujesz kondensator do zera - wtedy będziesz czekać. Przy powiedzmy 1/2 mocy, wykonasz dwa błyski seryjne. W słońcu przy fill-flashu praktycznie nie zauważysz ładowania lampy - będzie Ci sie wydawać, że cały czas jest naładowana
BeCkS [Usunięty]
Wysłany: Pon 07 Wrz, 2009
No tak, wszystko jasne nie pomyślałem. Teraz wiem, że to pytanie było głupie. Wiem wiem, nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi
Dziękuje za to wyjaśnienie.
Nie zakładam nowego tematu.
Mam pytanie dotyczące E-TTL w 580 EX II.
Dwa razy zdarzyło mi się w tym raz na ślubie,że lampa przełączyła się na TTL.Nie mogłem zmienić.Aparat 40d nie mógł znaleźć lampy-był taki komunikat.Lampa działała przez parę godzin a nie odpinałem jej od body.Nie powinna się zabrudzić.Wyczyściłem styki i pomogło.Tylko musiałem wytrzeć ściereczką,samo przedmuchanie nie pomagało.W domu również było tak samo.
Czy komuś też tak się przytrafia i czy to może być wina lampy czy body.
To chyba to, jakis blad w komunikacji na poziomie protokolu. Moze zresetuj do ustawien fabrycznych puszke (C.fny tez). Jak sie da to lampe. Nie mialem jeszcze takiej sytuacji, wiec ciezko mi cos wiecej dodac
Jeszcze nie resetowałem,ani lampy ani aparatu.W C.fn Też nie grzebałem.Za tydzień wesele i muszę to sprawdzić.
Dzięki za odpowiedzi.
Dam znać jak naprawię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14