Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Prędkość minimalna ta sama. A jak jest z predkoscia max ?
Dla karty SanDisk Extreme® III SDHC 8 GB, producent podaje maksymalną szybkość zapisu/odczytu 30MB/s. http://www.sandisk.pl/Pro..._SDHC_8_GB.aspx Sądzę, że prędkość ta jest wymysłem ludzi od marketingu. Sam SunDisk zastrzega, że dane są, cytat: "Na podstawie wewnętrznych testów SanDisk: wydajność może być niższa w zależności od używanego urządzenia".
Kingston podchodzi w tym wypadku bardziej uczciwie i podaje (dla tej Secure Digital Cards - High-Capacity karty bynajmniej) tylko prędkość minimalną 6MB/s, gwarantowaną przez klasę, do jakiej należy (6) http://www.kingston.com/flash/sdhc.asp nie podając żadnych danych o maksymalnej.
B o g d a n, biorąc pod uwagę technologię wytwarzania takich pamięci zapis zawsze będzie wolniejszy od odczytu. Także Sandisk Extreme III może osiągnąć max 30MB/s ale to pewnie odczyt będzie - przy zapisie pewnie koło 12 MB/s.
Także Sandisk Extreme III może osiągnąć max 30MB/s ale to pewnie odczyt będzie - przy zapisie pewnie koło 12 MB/s.
Poczytaj na stronie producenta, zamiast gdybać. Wyżej podałem link.
"Szybkość sekwencyjnego odczytu i zapisu do 30 MB/s", z zastrzeżeniem: "Na podstawie wewnętrznych testów SanDisk: wydajność może być niższa w zależności od używanego urządzenia".
B o g d a n, no właśnie... DO 30MB/s. Zależy od tego czy masz czytnik pracujący w UDMA-6 lub też firewire. Czy aparat wspiera taki transfer?
Sama szybkość zapisu zależy od napięcia zasilania, a to od temperatury zewnętrznej. Inaczej się zapisuje bajt, a inaczej całą stronę. Odczyt jest tak samo szybki zawsze.
Dlatego napisałem że wydaje mi się że w środowisku użytkownika a nie laboratorium - zapis będzie jednak wolniejszy.
Jeśli nie interesują Cię gdybania i firmowe przechwałki tylko faktyczne zestawienie wydajności kart, to przejrzyj sobie ten test:
http://www.robgalbraith.c...ge.asp?cid=6007
Najpierw wybierz aparat (jest też Twój model) i proszę ...zobaczysz co jest najszybsze.
Ja przejrzałem ten "test" i uważam go za bardzo tendencyjny i przez to nie jest dla mnie wiarygodny. Wygląda mi jakby sponsorowany przez SanDiska.
Wystarczy zauważyć jakie i ile egzotycznych firm zostało w nim ujęte, a jakie uznanych marek najnowsze modele zupełnie pominięte. Przykład firmy Pretec i CF333x ( http://www.pretec.com/epa...roducts/CFSXXXG )
W "teście", który podałeś testowana jest karta Pretec (chyba jako jedyna), która pojawiła się na rynku w 2006 roku, a link do strony Pretec-Europe (?), podany w teście, nie jest oficjalnym tej firmy, nie ma z nią nic wspólnego, a ponadto jest martwy od trzech lat. Oficjalna strona to www.pretec.com
Firma Kingston została potraktowana zupełnie podobnie.
Chodzi mi o to że jak producet pisze "do xxMB/s" to to jest czysty marketing. Odpowiednie preparownie wyników. Coś jak porównywanie prędkości procesorów AMD kontra Intel, lub też Intel vs. AMD
Wyniki będą się różnić od siebie w zależności od używanego sprzętu i warunków samych.
BTW dla Canona 450D jako najszybsza w tym teście podana jest PNY Optima PRO 2GB.
B o g d a n, masz coś lepszego, czy po prostu lubisz ponarzekać w południe?
A może przykro Ci, że Twoje modele nie wypadły najlepiej
Zarzut o 'sponsorowaniu' artykułu czy testu bardzo łatwo rzucić, ale jeszcze łatwiej odbić. Masz na to jakieś dowody, czy tak Ci zaświtało? Bo, to że w teście nie ma jakiegoś preteca to dla mnie żaden argument...
Chodzi mi o to że jak producet pisze "do xxMB/s" to to jest czysty marketing. Odpowiednie preparownie wyników.
Przecież nic innego w moim pierwszym poście w tym wątku nie napisałem, cytat: "Sądzę, że prędkość ta jest wymysłem ludzi od marketingu." Ale też nie o to pytał autor i nie ma sensu bić piany.
Baku napisał/a:
masz coś lepszego, czy po prostu lubisz ponarzekać w południe?
A może przykro Ci, że Twoje modele nie wypadły najlepiej
Baku, ja na rankingi nie zwracam uwagi, a bynajmniej na te publikowane w Ameryce. Od 16 lat grzebię codziennie w sprzecie IT od kart pamięci po macierze dyskowe i serwery IBM, jako doradca, handlowiec, wdrożeniowiec itd. i o pewnych rzeczach już wiem. Sam używam różnych kart, w tym SunDisk, ale na podstawie linku podanego przez Ciebie nigdy nie wybierałbym takiej karty i wcale tu nie narzekam, tylko patrzę trzeźwo. Kliknij w baner po lewej stronie, a zobaczysz co sprzedaje firma tam sie reklamująca: SanDisk, Lexar i ... Hoodman.
Baku napisał/a:
Bo, to że w teście nie ma jakiegoś preteca to dla mnie żaden argument...
To tak jakbyś testował aparaty linii entry level i obok Sony A350 i Nikona D5000, postawił Canona EOS 300D, który zszedł z produkcji w 2006 roku. Wieżę natomiast, że w Ameryce jest to możliwe, bo tam jest wszystko możliwe.
Dla mnie temat jest zamknięty, więcej autorowi nie mogę poswięcić czasu.
Witam,
to może ja doczepię swoje pytanie powiązane z kartami pamięci i moim C450D.
Po prawej stronie w wizjerze(przedostatnia...ostatnia jest kontrolka ostrości) znajduje się maksymalna ilość zdjęć seryjnych. U mnie wyświetla się niezmiennie liczba "2" i w żaden sposób nie mogę jej zamienić. Zmienianie rozdzielczośći, zwiększanie ISO itp. Zawsze jest "2" i koniec.
Posiadam 2 karty pamięci: Kingston 8GB 6class oraz SanDisk UltraII 8GB. Przy zmianie karty liczba pozostaje ta sama.
Czy przy kupnie nowej, szybszej karty pamięci np. ExtremeIII jestem wstanie podnieść tą liczbę zdjęć seryjnych ?? Czy może jest możliwosć jej podniesienia poprzez inny sposób....
Prosiłbym o radę i pomoc, choć wiem że wiele to z kartami pamięci nie ma wspólnego...a może ma??
Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam,
Michal
To jest raczej wina aparatu niż karty. Ta cyfra wskazuje ile miejsca pozostało w buforze a nie na karcie, no ale powinna być zdecydowanie wyższa niż "2".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10