Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
NIKON D3000 + 18-105 - JAKA LAMPA
Autor Wiadomość
jackgal 
Nowy

Wysłany: Wto 08 Wrz, 2009   NIKON D3000 + 18-105 - JAKA LAMPA

Witam wszystkich forumowiczów

Zanim zadam pytanie chce zaznaczyć ze jestem amatorem jezeli chodzi o fotografie i nie mam zamiaru wchodzi w te tematy głębiej. Chcę poprostu wykonywać ładne ostre zdjęcia gdyż nawet ja zauważyłem wyższośc lustra nad pozostałymi aparatami i od paru lat pstrykam sobie zdjęcia lustrami. Teraz przyszła kolej na kolejnego NIKONA tym razem model D3000 z obiektywem 18-105
Problem jest taki ze obiektyw jest na tyle długi, że przy wykonywaniu zdjęc daje cień co nie za ładnie wygląda. I tu kieruje do Was pytanie czy musze kupować potwornie drogą lampę NIKOn czy może wystarczy jakiś zamiennik a jak tak to jaki
Zeby było prościej podam przykładowe 5 lamp które znalazłem i proszę o krótkie wyjasnienie typu :zała, jeszcze gorsza, moze być dobra ...

1. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=724225251

2. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=730456539

3. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=726597813

4. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=724680387
Ostatnio zmieniony przez jackgal Wto 08 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 08 Wrz, 2009   

Tanio i firmowo SB600.
Tanio i nieformowo - Nissin Di622

[ Dodano: Wto 08 Wrz, 2009 18:19 ]
Możesz też próbować SB-400. Zaleta tej lampki - mimo że mała - to odchylany palnik i całkiem spora moc jak na maleństwo. A cena Nissinowa :wink:

jackgal 
Nowy

dzieki hijax_pl zanim przeczytałem twojego posta tez ta lampke SB-400 znalazłem i chyba to jest to czego potrzebuje

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

sb400 to fajna sprawa, ale raczej do jasnych szkieł. Przy 5.6 i raczej średnich możliwościach ciągnięcia ISO w d3000, może brakować światła.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost, racja, ale przecież nie mówił o zdjęciach w katedrze... Do domowych zajęć jest ok - do zwykłego outdoora (bliskie doświetlanie) też.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

ja mówię o zdjęciach w przeciętnym pokoju.
z 50 jest ok, z 1685 już gorzej.
(chodzi mi o odbicie od sufitu)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost, generalnie racja, choć kolega ma razem z d40x i jakoś większych problemów nie zauważyłem. jej dodatkowy plus - jest mała. Ale w sumie SB600 ma większą moc, jest wyżej i można palnikiem kręcić

jackgal 
Nowy

Panowie tak jak pisałem chodzi mi o robienie zdjęc typowo w amatorski sposób - np zdjęcia rodzinne itp. Stadardowa lampa pracująca z moim obiektywem daje cien a ta jest umieszczona na pewno wyzej wiec powinno byc sii. Gdzieś wyczytałem za kazda dodatkowa lampa jest lepsza od tej wbudowanej Nie chodzi mi o to ze nie chce kupic SB600 bo jest za droga tylko uważam ze do moich potrzeb jest to przeinwestowanie w szprzęt dlatego skuszę się chyba na SB400
Ale dzięki za pomoc
pozdrawiam

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

A ja Ci i tak polecam SB-600, bo lepiej mieć trochę światła zapasu, a apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

dołóż a nie pożałujesz SB-600 :wink:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 09 Wrz, 2009   

ghost napisał/a:
sb400 to fajna sprawa, ale raczej do jasnych szkieł. Przy 5.6 i raczej średnich możliwościach ciągnięcia ISO w d3000, może brakować światła.

ghost napisał/a:
(chodzi mi o odbicie od sufitu)

Można dokupić dyfuzor Stofen OM-400 i niekoniecznie odbijać od sufitu.
jackgal napisał/a:
nie chce kupić SB600 bo jest za droga tylko uważam ze do moich potrzeb jest to przeinwestowanie w sprzęt dlatego skuszę się chyba na SB400

Rzeczywiście SB400 z dyfuzorem kosztuje niewiele ponad 1/2 ceny SB600, a do użytku "domowego" może wystarczyć.
ghost napisał/a:
ja mówię o zdjęciach w przeciętnym pokoju.
z 50 jest ok

W "razie czego" za różnicę w cenie między SB600 a SB400 można sobie dokupić nikkora AF 50/1,8.
jackgal, Twój zamiar zakupu SB400 wydaje mi się "ekonomicznie" uzasadniony, chociaż:
Sejthan napisał/a:
lepiej mieć trochę światła zapasu,

to też prawda :smile:

Odpowiedz do tematu