Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009 Warstwy odblaskowe a transmisja
Kolejne pytanie z cyklu "jak to naprawdę działa". W artykule o warstwach antyodblaskowych mamy opis, w jaki sposób owe warstwy zmniejszają odbicia:
Cytat:
Chodzi tu o to, aby tak dobrać grubość warstwy i jej współczynnik załamania aby fale odbite od granicy powietrze-warstwa i od granicy warstwa-szkło wygaszały się wzajemnie tzn. były przesunięte w fazie o 180 stopni.
No dobrze, odbicia nie będzie, albo będzie ale się wygasi właśnie wewnątrz tej warstwy. Ale w jaki sposób poprawia to współczynnik transmisji? Przecież to jest zbliżone raczej do pochłaniania, a nie przepuszczania...
pasiasty, myślę że te warstwy nie poprawiają transmisji jako takiej - bo to chyba fizycznie nie możliwe. Można co najwyżej minimalizować negatywne skutki nakładania owych warst stosując różne mikstury
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009
No nie, one ewidentnie poprawiają współczynnik transmisji. 7 soczewek, 14 granic ośrodków, 5% straty na jednej granicy daje współczynnik transmisji 49% całego układu. A z przyzwoitymi warstwami uzyskuje się 95%...
Owszem, warstwy poprawiają transmisję, nie następuje pochłanianie. Likwidowane jest odbicie, nie ma więc straty i więcej światła przechodzi (nie pochłania się). Nie znam fizycznego mechanizmu więc być może w tekście o którym wspominasz jest jakieś uproszczenie, bo rzeczywiście tak, jak jest napisane teraz to sugeruje pochłanianie. Arek?
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Sro 09 Wrz, 2009
Spróbuję odświeżyć temat
Oczywiście, chodzi o hasło ze słownika. I, także oczywiście, warstwy antyodblaskowe likwidując odbicia, poprawiają transmisję. Moje pytanie brzmi: jak one to robią? Mam poczucie, że jest na forum ktoś, kto by potrafił to wytłumaczyć
...naniesienie na powierzchnię elementu optycznego cieniutkiej powłoki materiału o wartości współczynnika załamania właściwemu szkłu i powietrzu (dwa graniczące ze sobą materiały) znacznie zmniejsza współczynnik odbicia. Najskuteczniej powłoka taka działa, gdy współczynnik załamania światła powłoki jest równy pierwiastkowi kwadratowemu z iloczynu współczynników obu graniczących ośrodków, a więc powietrza (1,0) i szkła (1,5). W takim wypadku strata światła na każdej powierzchni soczewki wynosi już tylko około 2%, więc łącznie niecałe 4% – oznacza to zmniejszenie strat światła mniej więcej o połowę. [...] gdy powłoka taka ma grubość dokładnie 1/4 długości fali padającego na nią światła, dzięki zjawisku interferencji, odbicia od obu stron powłoki wzajemnie się likwidują. Oczywiście nie jest możliwe wykonanie powłok o idealnie stałej i jednorodnej grubości, dlatego też ich skuteczność wynosi ok. 99,9%. Ponieważ powłoka taka redukuje odbicia dla jednej tylko długości fali – barwy światła – konieczne jest naniesienie wielu warstw zoptymalizowanych tak, by ich działanie sumowało się i pokrywało cały zakres światła widzialnego. W ten sposób uzyskuje się powłoki, które w całym zakresie widma zapewniają straty światła nie większe niż 0,5%
pasiasty [Usunięty]
Ja to czytałem. Tylko że dla mnie, jak się te fale - docierająca i odbita - wygaszą dzięki interferencji, to się nie zwiększy transmisja. To trochę jak z ciałem doskonale czarnym: odbicia nie ma, transmisji też nie.
Dlatego pisałem że się minimalizuje straty a nie zwiększa transmisje. Zwiększa - liczbowo - w porównaniu do soczewki niepokrytej, dla której transmisja ma gorszą wartość.
Gdyby faktycznie "zwiększały" transmisje - na logikę - gdyby ich nałożyć 50 - soczewka powinna sama świecić
hijax_pl, popatrz na rysunek z tego artykułu to zrozumiesz na czym polega dylemat pasiastego. Chodzi o to, że część światła się odbija i potem tłumi z falą o odwrotnej fazie, stąd pytanie dlaczego nie spada transmisja, skoro się tłumi. Gdyby się po prostu tłumiły, to likwidowane byłyby odblaski ale transmisja nadal byłaby słaba, a tymczasem nie jest słaba.
Mógłby się Palindrom odezwać, on jest optyk, od Arka usłyszałem tylko, że warstwy dobiera się tak, żeby współczynnik załamania miały pośredni między współczynnikiem szkła a powietrza, ale nie do końca wiem co to daje
pasiasty [Usunięty]
A od czego zależy współczynnik odbicia? Czy nie od stosunku współczynników załamania ośrodków? Ale to też by nie wyjaśniało, bo co prawda na każdej granicy byłoby mniejsze odbicie, ale za to granic dwa razy tyle. (znowu rozumowanie małego Jasia)
oraz Rmin -> nw=sqrt(n1n2)
gdzie nw jest współczynnikiem załamania warstwy. Tak konstruowało się podstawowe powłoki z fluorku magnezu.
Jeżeli nałoży się warstwy o grubości optycznej równej ćwierć długości fali, to fale odbite od tych powierzchni ulegną destruktywnej interferencji i się wygaszą.
To już zostało powiedziane. Nikt jednak nie wspomniał o zasadzie zachowania energii!* Jeżeli światło nie mogło się odbić z powrotem to musiało pójść dalej. To się da wyrazić matematycznie ale nie jest to takie łatwe żeby pisać o tym na Forum
* Energia (materia) nie może zostać utworzona lub zniszczona, ani również zwrócona bez paragonu fiskalnego
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Pią 11 Wrz, 2009
A co się dzieje z energią niesioną przez światło, gry pada na (doskonale) czarną powierzchnię? Znika bez paragonu czy faktury VAT. I jeszcze grzeje, a to bez akcyzy!
OK, skoro nikt mi nie chce tej sprawy wyjaśnić, zwrócę się do urzędu skarbowego o interpretację
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 11 Wrz, 2009
palindrom napisał/a:
nie może zostać utworzona lub zniszczona
gdybyś nie wiedział, że nie może, to może kiedyś udowodniłbyś, że jednak może
pasiasty napisał/a:
gry pada na (doskonale) czarną powierzchnię?
ucieka do pobliskiej lodówki . A tak na serio to ciało doskonale czarne doskonale się nagrzewa, gdyż w taki sposób oddaje energię wchłoniętą w postaci światła.
Dodam, ze nowoczesnie powloki budowane sa w taki sposob, iz wielkosc n rosnie w kierunku soczewki w sposob gradientowy. To rowniez zwieksza ich skutecznosc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10