Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 11 Wrz, 2009 Obiektyw do nocnych zdjęć architektury do 2500-3000 zł
Witam, od pewnego czasu przymierzam się do zakupu obiektywu do nocnej fotografii architektury, oczywiście ze statywu.
Po kilku dniach poszukiwań, paru dialogach na forach i zdjęciach podglądowych zdecydowałem się na CANON 17-40 L f.4 używany czyli w granicy 2500 zł oraz statyw Velbon Sherpa 600R
Ograniczeniem była kwota jaką mogę przeznaczyć na obiektyw
oraz na statyw (całość do 3000 zł). Ewentualnie gotowy jestem dopłacić jeszcze pare set złotych do statywu ( powiedzmy do 500-600 zł) . Zdjęcia będą robione w 100% ze statywu więc sama przysłona mnie aż tak nie interesuje co ostrość i jakość zdjęć oraz brak przekłamań. Wszystko będzie współpracowało z 450D.
Chętnie poznam zdanie użytkowników tego forum odnośnie w/w tematu. Jakieś inne propozycje, uwagi, rady? Pozdrawiam
W tej sytuacji na pierwszy plan wysuwają się inne cechy obiektywu, zwłaszcza dystorsja, koma i odblaski. Jeśli chodzi o te cechy, to w systemie Canona trudno szukać lepszej alternatywy, niż 17-40, no chyba że będziemy rozpatrywać 17-55IS, jednak jest to obiektyw droższy.
17-40 to dobrze zbalansowany, równo pracujący obiektyw o bardzo solidnej budowie i z dobrym AFem. Można spokojnie kupować egzemplarz używany, pod warunkiem braku uszkodzeń optycznych bądź mechanicznych.
Mam, używam i jestem bardzo zadowolony.
Domyślam się, że jesteś świadom kątów widzenia jakie oferuje ten obiektyw na APS-C...
Hmmm chwila chwila, to jest obiektyw przeznaczony do pełnej klatki tak?
Szczerze mało używałem szerokich kątów do tej pory, jak już 50mm w górę.
Mam kita za to, uznałem, że skoro 18-55 spokojnie wystarczył mi na kilka próbnych zdjęć to 17-40 Canona nie będzie się różniło znacznie poza 1mm na początku.
Czy 18-40 w 17-40 L będzie odpowiadało 18-40 w 18-55 Kit ?
Już się wystraszyłem, fakt, pominąłem ten drobiazg bo bardziej byłem i jestem zaaferowany jakością optyki i efektem końcowym. Dzięki za informacje, ale w dalszym ciągu czekam na ewentualne propozycje i uwagi odnośnie obiektywu i statywu
Jak masz dryg to polowania na uzywane obiektywy w internecie to polecam Zuiko 24/3.5 shift albo 35/2.8 shift
Drugi tanszy, ale na cropie srednia ogniskowa.
Jesli nie chcesz sie bawic w takie rzeczy to Canon to swietny wybor.
Czy 18-40 w 17-40 L będzie odpowiadało 18-40 w 18-55 Kit ?
Canon EF 17-40 mm f/4L USM został kąty widzenia:77.3 - 37.6 stopnia, światło f/4,0
Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS pole widzenia:74.3 - 27.8 stopni na APS-C, światło f/3,5-5,6
Jakość oczywiście "przemawia" za L-ką
Jeszcze szerzej jest w canonie EF-S 10-22 f/3,5-4,5 USM-pole widzenia 107.5-63,5 stopnia/używki bywają do kupienia po 2500pln/
Ostatnio zmieniony przez Sunders Pią 11 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Ja by był za jakimś tiltshiftem tanim jeśli uda ci się takowy złapać, z tego co widziałem to 24L T-S kosztuje 4700 więc przy twoim budżecie odpada więc proponuje canon 10-22 ze względu na większe pole. Czasem może się to okazać bardzo pomocne.
oracle, do architektury to tilt niepotrzebny ale shift - w sumie po to został wymyślony
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 12 Wrz, 2009
Damaran, zastanów się najpierw jakie ogniskowe cię interesują, do landszaftów i architektury jest parę różnych podejść, jeden woli ekstremalnie szeroko inny 17mm na aps-c. O ile w przypadku landszaftów często można się cofnąć, żeby coś tam jeszcze się zmieściło w kadrze o tyle w przypadku focenia architektury częściej już nie.
Dlatego proponowałbym ci coś szerszego, ostatnio sam przerabiam ten temat i po długim tentegowaniu w głowie doszedłem do wniosku, że albo tokina 11-16 albo canon 10-22, jeżeli jasność obiektywu nie ma dla ciebie większego znaczenia(bo i tak statyw) to brałbym canona, mi jednak często przyjdzie focić z ręki i te 2 działki mogą ratować, dodatkowo w twoim przypadku canon ma dogodniejszy zakres -jednak te 10mm na początku będzie odczuwalne -dlatego na twoim miejscu brałbym canona 10-22 co będzie wiązało się z dołożeniem paru stówek do statywu
Jak dla mnie też Tokina 11-16/2.8. Sam ją używam do architektury i to z ręki, nie musi być statyw.
Drugim rozwiązaniem jest Sigma 20/1.8. Można ją podpiąć pod FF i wtedy jest bardzo szeroko, jasno lub pod DX i jest szeroko.
darekk, statyw przy takich ogniskowej to raczej w nocy tylko... Przecież czasy rzędu 1/20 czy 1/30 sekundy to spokojnie przecież można robić z reki, nawet osoby z delirką
No chyba że sie skręca do f/22 i zakłada filtr x400 żeby ludzi wyeliminować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10