Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 13 Wrz, 2009 Zamiana Tamron 28-75, Sigma 70-300 na coś lepszego? (Nikon)
Hej, mam ogromną prośbę skierowaną do pasjonatów fotografii...
Obecnie użytkuję D80 Nikon oraz Tamron 28-75, Sigma 70-300 wersja podstawowa.
Proszę o opinie dotyczące wymiany obecnie posiadanych szkieł-głównie 70-300 przyznam, że brakuje stabilizacji... co do 28-75 muszę przyznać, że świetne szło z niewielkim FF( zastanawiam się czy regulować) brakuje jednak szerokiego kąta, aczkolwiek zdjęcia i zakres mi odpowiadają-fajnie byłoby otrzymać 18-85 ze stałym światłem
Powiem wprost zastanawiam się nad sprzedażą w/w szkieł i zakupem 18-105 VR nikkor oraz 70-300 Nikkor z VR bądź pozostawieniem 28-75 tamrona, sprzedażą 70-300 sigmy i zastąpieniem np 18-270 tamrone- tu Was uprzedzę, że wiem o wadach (autofocus wolny) ale czasem przyda się taki spacerzoom. Choć chodzi mi diabelski plan-sprzedaż 70-300 i zakup aparatu kompakt olypus 590 z superzoomem x26... czekam na opinię i Waszą pomoc....
w załączniku FF dla tamrona
DSC_8777.JPG FF Tamron
Plik ściągnięto 3699 raz(y) 86,53 KB
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 15 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Co do hybryd? Nie mam
Sam mam lustrzankę i kilka szkieł
[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2009 22:32 ]
Zmiana na 18-105+70-300 to szerzej na dole i lepiej od góry
No i VRII w całym przedziale
arek.luszczek [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Wrz, 2009
zastanawiałem się nad wyższością stałego światła nad VR...
obecnie mocno zastanawiam się nad sprzedażą sigmy 70-300, ewentualnie Tamrona ale żal mi tak dobrego szkła.
Widziałem Twoje fotki-są fajne: moje w załączniku
Tamron wg mnie to fajne szkło..
mam jednak dylemat dotyczący uniwersalności- jak wspomniałem w totka nie wygrałem.
Głównie zajmuję się fotografią imprez integracyjnych w firmie i mojej rodziny- mam brzdąca 2-letniego i tu celny i szybki AF jest niezbędny -nazywam go "człowiek demolka"
Przyznam, że nie wiem co robić stąd mój post....
arek.luszczek, zależy do czego. VR i światło to 2 zupełnie różne sprawy. Oczywiście możesz otworzyć bardziej ale wtedy zmniejszy się GO. Jak chcesz większe GO - to skręcisz przesłone - wtedy VR jak znalazł.
Szczerze mówiąc nie chciałoby mi się sprzedawać tego Tamiego. Sam go użytkuję (z d300) i jeśli bym go na coś zamienił to na jaśniejsze stałki (20/30(już mam sigmę f/1.4)/60(f/2 Tamiego)/85/
Chyba, że zamienisz go na Tamiego 17-50 f/2.8 . Na pewno nie zmieniłbym go na 18-105 VR. Jeśli brakuje Ci dołu i jednocześnie zgadzasz się na ciemniejszy obiektyw z VR. To dokup "Kita" 18-55 VR. 70-300 VR - wiadomo, dobry obiektyw.
Wiec już mam jasność 2.8
pozostaję przy Tamronie 28-75 zmiany szykuję na sigmę. Jak fortuna będzie łaskawa na Nikkora 70-300 ale- zastanawiam się nad jakimś spacerzoomem aby żona miała z aparatu pożytek:) chyba że jej zakupię olympusa 590
a teraz zapytam nikkor 70-300 VR czy w miarę uniwersalny tamron 18-270? dla stałej pracy-przy bardziej wymagających warunkach zastosuje 28-75? hmmm dylematów moc
[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2009 23:14 ] Jesienny, te zdjęcia koncertu robione są tamronem?
Jak mam blisko do sceny to są robione Tamronem Jak daleko to robione 70-300 VR.
arek.luszczek [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Wrz, 2009
Reasumując
sugerujecie pozostanie przy Tamronie 28-75 (tu mam pytanie czy występuję wg Was u mnie FF? )
sprzedaż Sigmy 70-300
zakup Nikkora 70-300 VR
odradzacie zakup tamrona 18-270 jako spacerzooma w połączeniu szerokiego kąta i sigmy ze stabilizacją
ewentualnie jeśli macie jeszcze jakieś pomysły...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 14