Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 40D - zbyt dużo czerwieni
Autor Wiadomość
viola
[Usunięty]

Wysłany: Pon 14 Wrz, 2009   Canon 40D - zbyt dużo czerwieni

witam,
dawno mnie tutaj nie było... okropecznie żałuję, że nie mam czasu na przeczytanie wszystkich postów.

do rzeczy..
podczas pracy z 40d i poznawania tego body, niestety przyznać muszę, że jestem zawiedziona :cry: nie mogę poradzić sobie z kolorem zdjęć. niestety, bez względu na to czy pracuję w RAW czy JPG, czy ustawiam WB wg wzorca czy korzystam z ustawień aparatu, to zdjęcia mają bardzo dużo z kanału czerwieni. w sumie to nie jestem pewna czy to czerwień czerwona czy magenta :( dążę do tego, aby nie musieć korzystać z ciemni cyfrowej więcej niż w zakresie jasności, kontrastu.

dla wyjaśnienia dodam, iż stosuję lampy bowens 400W, WB na szarej karcie kodaka. obiektyw, to zwykle tamron 17-55 2.8.

na fotce poniżej musiałam bardzo mocno ingerować, przez co cień na ręce modelki jest okropnie podziurkowany przez ingerencję w czerwieni :(

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pon 14 Wrz, 2009   

tak, a truskawki to jakiej barwy były? Są sprane...

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009   

viola, a możesz wysłać jakiegoś rawa, ja jakoś takiej przypadłości nie zauważyłem....no i z rzeczy trywialnych, zerknij czy nie korzystasz z jakiegoś definiowanego stylu obrazu w menu puszki(chociaż przy robieniu w rawie -bez znaczenia).
Truskawki rzeczywiście wydają się przeprane (chociaż są w miejscu inaczej doświetlonym niż bucik czy koszulka) w stosunku do innych czerwonych elementów.
Jeżeli dłubiesz w rawie to panowanie nad czerwienią podczas obróbki nie powinno zajmować sporo czasu.
Jednak żeby coś więcej powiedzieć chyba musiałbym zobaczyć rawa.

viola
[Usunięty]

mavierk napisał/a:
tak, a truskawki to jakiej barwy były? Są sprane...

akurat truskawki są oryginalnej barwy bez ingerencji. stosowałam maskę z pominięciem czerwonych elementów - tych które faktycznie miały być czerwone, czyli bluzka, buty, kolczyki, usta, owoce, lakier do paznokci. reszte modyfikowałam, szczególnie kolor skóry.

kozidron napisał/a:
Jednak żeby coś więcej powiedzieć chyba musiałbym zobaczyć rawa.

nie mam z tej sesji raw'ów. przyznam, że nie znoszę pracy w raw'ach i unikam ich jak ognia. wiem, że gro osób na tym forum mnie za to potępi, ale naprawdę lubie jpg. mam raw'y z innej sesji, ale wrzuce je dopiero popołudniu, a tymczasem jpg. RÓŻOWY!!!

IMG_5442.JPG
Plik ściągnięto 7158 raz(y) 17,63 KB

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

viola, balans bieli poprawny? Jak dla mnie nie... Dodatkowo widze, że tinta pojechała....

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

na zdjęciu małej dziewczynki widzę że sukienka jest fioletowa ....
na pewno wszystko w porządku z balansem bieli ?
nie wiem też czy taka maska z pominięciem czerwieni to idealny sposób

viola
[Usunięty]

hijax_pl, balans ustawiony na szarej karcie, przy tym samym ustawieniu lamp. tam gdzie miała siedzieć modelka była wcześniej szara karta. nie wiem co to jest tinta niestety

edmun, no może u Ciebie fioletowa, u mnie jest moc magenty, taki róż niby. a jeśli chodzi o maskę, to nie jestem biełga w Ps. wolałabym robić fotki bez ingerencji Ps (poza kontrastem i jasnością, czyli faktyczną ciemnią cyfrową).

a tutaj macie to samo ustawienie lamp na próbnym zdjęciu po kliknięciu w Ps auto levels

edit: aaaa jeszcze dodam, że na ostatnich warsztatach, gdy rozmawiałam ze specjalistą od druku, i powiedziałam mu, że nie mogę sobie poradzić z ilościa czerwieni na zdjęciach, bez namysłu powiedział: fotografuje pani w systemie canon. :sad: grrrrrrrrrrr

IMG_5394.JPG
Plik ściągnięto 7141 raz(y) 14,21 KB

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

viola, bo specyfiką Canona jest lekkie docieplanie zdjęć. To jest pierwsza widoczna różnica między Nikonem i Canonen. Ale są osoby, które to lubią ;)

Co do zdjęć - szara karta daje ci gwarancję poprawnego balansu bieli - ale skoro robisz zdjęcia w JPGach to znaczy że masz ustawiony jakiś profil przetwarzania koloru - może tam wprowadzasz zakłamanie?

Mam propozycję - zrób jakieś zdjęcie w RAW + JPG i wrzuć. Jestem przekonany że zdjęcie da się wyprowadzić na prostą...

viola
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
bo specyfiką Canona jest lekkie docieplanie zdjęć. To jest pierwsza widoczna różnica między Nikonem i Canonen. Ale są osoby, które to lubią ;)

aaaaaaa to ja należę do grupy niezadowolonych niestety :(

hijax_pl napisał/a:
Co do zdjęć - szara karta daje ci gwarancję poprawnego balansu bieli - ale skoro robisz zdjęcia w JPGach to znaczy że masz ustawiony jakiś profil przetwarzania koloru - może tam wprowadzasz zakłamanie?

profil przetwarzania koloru... hm.... jesli napisałeś "masz ustawiony", to czy mogę go zmienić sama? przyznam, że nie grzebałam aż tak mocno w ustawieniach body.

hijax_pl napisał/a:
Mam propozycję - zrób jakieś zdjęcie w RAW + JPG i wrzuć. Jestem przekonany że zdjęcie da się wyprowadzić na prostą...

zrobie i wrzuce, ale przyznam szczerze, że nie chce wyprowadzać zdjęć na prostą tylko już robić dobre. sesję pin-up obrabiałam przed dwa tygodnie. nie chcę więcej :(
Ostatnio zmieniony przez viola Wto 15 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

viola, po co od razu potępiać, ja tylko dodam że sama sobie robisz pod górkę ja takich problemów nie mam. Jak chcesz to możesz mi wysłać mailem(kontakt na priva).

viola napisał/a:
edit: aaaa jeszcze dodam, że na ostatnich warsztatach, gdy rozmawiałam ze specjalistą od druku, i powiedziałam mu, że nie mogę sobie poradzić z ilościa czerwieni na zdjęciach, bez namysłu powiedział: fotografuje pani w systemie canon. :sad: grrrrrrrrrrr

wiem, że komor zabronił uzywania zwrotu "bzdura" ale cóż podsumuję krótko, co za bzdura i daj namiar na tego "szpecjalistę". Siedzę w druku parę lat i takiego czegoś jeszcze nie słyszałem, chociaż pewne słuchy chodzą właśnie o dominacji czerwieni w jpg-ach z D3 ale zazwyczaj dostaje rawy więc nie zauważyłem.

viola
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
po co od razu potępiać, ja tylko dodam że sama sobie robisz pod górkę ja takich problemów nie mam. Jak chcesz to możesz mi wysłać mailem(kontakt na priva).

eeeeee? co potępiam? aaaaa raw'a. nie potępiam, tylko nie lubie pracy z nim. a jeśli chodzi o wysłanie mailem. to zrobie próbkę, jak post wyżej, i wyślę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

viola napisał/a:
...profil przetwarzania koloru... hm.... jesli napisałeś "masz ustawiony", to czy mogę go zmienić sama? przyznam, że nie grzebałam aż tak mocno w ustawieniach body.

Raczej tak. Co prawda nie znam sie na Canonach ale profile powinno dać się dostosowywać do swoich potrzeb. Po to przecież są.

viola napisał/a:

zrobie i wrzuce, ale przyznam szczerze, że nie chce wyprowadzać zdjęć na prostą tylko już robić dobre. sesję pin-up obrabiałam przed dwa tygodnie. nie chcę więcej :(

Jak już będzie wiadomo gdzie jest problem, to sobie go skorygujesz i .. będziesz mogła trzebać fortki w JPGu. Jeśli to profile - może wystarczy je zmienić trochę.

A tak przy okazji - na czym oglądasz zdjęcia?

viola
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
Raczej tak. Co prawda nie znam sie na Canonach ale profile powinno dać się dostosowywać do swoich potrzeb. Po to przecież są.

sprawdzę

hijax_pl napisał/a:
Jak już będzie wiadomo gdzie jest problem, to sobie go skorygujesz i .. będziesz mogła trzebać fortki w JPGu. Jeśli to profile - może wystarczy je zmienić trochę.

ooooby :wink:

hijax_pl napisał/a:
A tak przy okazji - na czym oglądasz zdjęcia?

monitor samsung lcd, niekalibrowany :oops: przy świetle żarówkowym takim z żyrandola. jak obrabiałam po ciemku, to robiłam zbyt kontrastowe :(

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

viola napisał/a:
aaaaaaa to ja należę do grupy niezadowolonych niestety :(
no to pora kupić nikona, a jeszcze lepiej najpierw sprawdzić, co Ci najbardziej pasuje, pożyczywszy nikona od znajomego jakiegoś :)

viola
[Usunięty]

mavierk napisał/a:
no to pora kupić nikona, a jeszcze lepiej najpierw sprawdzić, co Ci najbardziej pasuje, pożyczywszy nikona od znajomego jakiegoś :)

szykuję się do kupna drugiego body, ale zmiana systemu to spory koszt wliczając obiektywy, kable synchro, lampy błyskowe..... ech....

Odpowiedz do tematu