Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009 Wybór nowego systemu po sony A300
Witam. Chciałem prosić o pomoc w wyborze aparatu a zarazem całego systemu.
Obecnie posiadam Sony A300 z obiektywem kitowym 17-70 oraz telezoomem Tamron 70-300 DCR-250 do macro, Tamrona 90mm do macro i portretów i lampę Sunpak PZ42X . Powiem tak zestawik nie jest zły, ale chce cos bardziej zawansowanego i lepszego jakościowego
Myślę żeby sprzedać obecny zestaw i przejść na cos lepszego z wyższej półki, bo nie ukrywam ze wciągnęło mnie to na całego i chce robić coraz lepszej jakości zdjęcia a funkcjonalność oraz budowa A 300 jakoś mnie nie przekonuje i wątpię ze da mi większe możliwości rozwoju.
Sprzęt ma służyć głownie do fotografii portretowej na drugim miejscu jest macro oraz dalej krajobrazy wiec zamierzam kupic 3 dobre obiektywy do tych celów
Wiec na razie mysle nad:
Portret- Canon 85mm 1/8 lub może coś lepszego? Do obu systemów C/N
Macro- Tamron 90mm
Krajobraz- Sigma 10-20 F/4-5.6 HSm
Na Samo body mogę przeznaczyć w tej chwili około 3500-4500zl max ale głownie chodzi mi o wybór system w którym będę mógł się rozwijać. Canon oferuje bardzo fajne szkło do portretów 85mm ale nie ma za bardzo na cos się przesiąść w przyszłości do około 6000zł bo mysle ze to bedzie moj max jaki bede mógl przeznaczyc na body. Nikon natomiast w tym przedziale cenowym ma świetny model D300, na który w tej chwili jest poza zasięgiem, dlatego rozważam na razie model d90 ale za to cena szkła 85mm nikora jest po za zasiegiem
Wiec na razie zastanawiam się nad
Canon 50D bardzo dobre szkło 85mm do portretów
Nikon D90
Nikon D300 ? przekracza budżet, ale czy warto zaczekać??
Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009 Re: Wybór nowego systemu po sony A300
mike21 napisał/a:
A 300 jakoś mnie nie przekonuje i wątpię ze da mi większe możliwości rozwoju.
A dlaczego system S nie daje ci możliwości rozwoju ? Masz pełną gamę korpusów, łącznie z FF, kupę fajnych szkieł i silnego producenta. Co konkretnie jest nie tak ?
Na Twoim miejscu zaczekalbym na pojawienie sie A750 i na polkach A550. Te aparaty moga namieszac troche na rynku a na pewno wymusza u konkurencji spadki cenowe
Biorac pod uwage, ze masz odrobine systemowego sprzetu zastanowilbym sie nad A5x0 lub A700. Do krajobrazu wspomniana Sigme mozesz kupic. Jedyny problem jest z portretowka.
Tak jak już wspominałem sony nie jest zły, ale.. Miałem z nim pare problemów. Po kilku miesięcznym użytkowaniu aparat zacza się dziwnie zachowywać wydawał dziwne dźwięki i tp po czasie zauważyłem ze przy kadrowaniu obraz jest przesunięty minimalnie dół względem tego, co było widoczne na wizjerze aparat został wysłany do serwisu i tu mogę pochwalić sony za bardzo szybka naprawę, która polegała na wymianie stabilizatora obrazu. Nie dawno zakupiłem właśnie to szkło tamrona 90mm, w którym okazało się, że ma front focus, który widać dopiero w portretach, bo w macro spisuje się bardzo dobrze i tego problemu nie ma a serwis tamrona łagodnie mówiąc mnie olał i nie odpisują. A z tego, co czytałem chyba puszkę canona 50D można regulować, jeśli taki efekt wystąpi w szkle. Do tego jakość wykonania puszki mi nie odpowiada ten aparat wygląda zbyt amatorsko i czuje się to w rekach.
Teraz inna sprawa tak jak MC wspomniał w sony nie mam za dużego wyboru w szkłach portretowych dobrej cenie jak w Canonie a jak wspominałem portret jest tu priorytetem. Nikon znowu ma bardzo drogie szkła.
Widziałem zdjęcia obiektywem canona 85mm 1/8 z słabszej puszki niż A300 ale już nie pamiętam dokładnie, jaka i powiem, że te zdjęcia zrobiły na mnie ogromne wrażenie krótko mówiąc moja A300 z tamponem 90mm w portrecie wypada dużo gorzej pomijajac fakt ze musze troche korygowac ten front focus. Co do macro Tamron 90 jest świetny ale canon ma znowu EF 100mm f/2.8 L MACRO który jest porównywalny a może nawet lepszy.
Wiec na razie stawiam na Canona 50D szkła
Portret- Canon EF 85 mm f/1.8 USM
Macro- Canon EF 100mm f/2.8 L MACRO
Krajobraz- Sigma 10-20 F/4-5.6 HSm l
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009
mike21 napisał/a:
A z tego, co czytałem chyba puszkę canona 50D można regulować, jeśli taki efekt wystąpi w szkle.
obyś się nie przeliczył....
ze szkałmi "obcymi" ta regulacja nie działa, i ogólnie mimo posiadania 50d i prób regulacji w końcu olałem ten temat...
do portretu każda pucha jest dobra, czy to sony, czy canon. jeśli porównałeś szkła i canon ci najbardziej pasuje, to wchodź w ten system, ale opowiastki jak to ze słabej puchy canona wychodzą piękne zdjęcia - włóż między bajki...!
jak dla mnie to akurat canon jest bardziej przyjaznym systemem niż jakikolwiek inny, ale ja liczę się z wydatkami ponad 4000 za szkło. fakt 85 1.8 jest tani i dobry, ale jesteś pewien że czegoś podobnego nie ma sony?
jakość wykonania szkieł canona jest b.dobra - klasa L, podobnie masz z cz w sony, ale kasa wyższa....
wybór jest twój i dobrze kombinujesz zaczynając od szkieł.
nie słuchaj doradców którzy zaczynają od aparatu! szkło to podstawa i od 60% wydatków... na nasze hobby!
Ja nic takiego nie znam. Bo Ciamcianga 85/1.4 to nie licze, a Minolta 85/1.4 kosztuje okolo 3tys...
Fajne efekty daje Minolta 135/2.8 --> mozna upolowac za niewiele wiecej niz tysiac, ale po pierwsze to wlasnie trzeba upolowac, a po drugie to juz jednak troche wasko. W tanim portrecie jednak Canon ma kolosalna przewage.
mike21, fajne szkielka sobie wybrales do Canona.
Co do obiektywu 18/1,8 to Nikon też ma go w ofercie, choć zdaje się więcej osób skarży się na mydełko niż w Canonie. Co do puszki to D300 jest wyższą klasą niż 50D, ale w zastosowaniach o których piszesz to chyba tylko wizjer jest tą przewagą Nikona która jest kluczowa, więc nie przesądzałoby to u mnie przy zakupie, biorąc pod uwagę różnicę w cenie.
Sigmę 10-20 masz wszędzie, szkła makro zasadniczo też, choć setka makro Canona, z racji szybkiego i celnego AF, może robić też za ciaśniejszą portretówkę f/2,8, co niekoniecznie będzie takie udane z Tamronem, Tokiną czy Sigmą.
Co to tego, że Sony Ci się popsuł to też nie jest wyznacznik niczego, bo wszystko może się popsuć. W moim Canonie 40D przestał działać jeden segment na górnym wyświetlaczu LCD oraz wcisnął się na stałe czujnik wykrywający włożenie lampy w gorącą stopkę, przez co nie mogę używać lampy wbudowanej (nie wyskakuje, bo aparat myśli że ma coś wpięte w gorącą stopkę). Ale z tego powodu nie zamierzam zmieniać systemu
Z trzeciej strony pozbywając się Sony musisz wszystko sprzedać, raczej ze stratą, i kupić od nowa. Może lepiej kupić A700 i szarpnąć się na tę Minoltę 85/1.4, o której pisze MC? Chyba że ona niewarta grzechu?…
Dokładnie o to mi chodziło, że Canon ma dobre szkła w dobrych cenach jak na razie nie jestem w stanie wydawać na szkła po 4000zł szt.. A dodatkowo dodam, że przykładowo szkła Sigmy nie posiadają HSM w mocowaniach SONY
Zmiana systemu nie sprawi większego problemu, bo w sumie tylko ten tamron jest z wyższej półki telezooma i kitowego nie licze a i tak używałem je sporadycznie właściwie mi nie potrzebne.
Dobrze właściwie wstępnie postanowiłem na wybór szkieł i puszki jak wyżej. Teraz mam inne pytanie jak jest z serwisem Canona w Polsce?
Ostatnio zmieniony przez mike21 Wto 15 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Mając już na stanie Sigmę 17-70 i Tamiego 90 nie warto zmieniać systemu, lepiej dokupić lepsze body (A700) i powiedzmy coś bardziej tele bo Tami 70-300 jest nijaki. Zmiana systemu na Canona nie poprawi w zasadzie nic, no może po za AF, a kupowanie 85/1,8 i 100/2,8 to takie troche dublowanie optyki. Tami 90 też ładnie nadaje sie do portretu
O pomyłka, masz kita 18-70 a nie Sigmę 17-70.
No to w tym przypadku można pomyśleć o zmianie systemu.
przykładowo szkła Sigmy nie posiadają HSM w mocowaniach SONY
Nowsze juz posiadaja. Chociaz majac Sigme 10-20 bez HSM jakos nie narzekam.
Co do serwisu - ta sama firma co Sony. Ale na CB jest duzo narzekan, a na KKM zdecydowanie dominuja pozytywne opinie.
Nie dawno zakupiłem właśnie to szkło tamrona 90mm, w którym okazało się, że ma front focus, który widać dopiero w portretach, bo w macro spisuje się bardzo dobrze i tego problemu nie ma a serwis tamrona łagodnie mówiąc mnie olał i nie odpisują.
Jeśli kupisz Canona to może wystąpić to samo zjawisko, BF/FF nie jest tylko domeną Sony, a w tym przypadku jest to wina Tamrona. Tamrona niestety trzeba wybierać z kilku w momencie kupna, a o współpracy Tamronów z Canonem raczej słyszy się gorsze opinie niż o Tamronie + Sony.
Co do optyki to rzeczywiście w Sony brakuje czegoś takiego jak 85 1,8 Canona, można to obejść tak jak radzi MC Minoltą 85 czy 135 albo Tamronem 90 który posiadasz, a istnieje jeszcze obiektyw Minolty 100 z F/2, staruszek, też trudno upolować, z ceną także około 1000 zł.
A700 mam i polecam, szczególnie z Sony 16-105 stanowi dobrą propozycję na rynku i w dobrej cenie, ale jeśli posiadasz Sigmę 17-70 to wystarczy kupić samo body, jeśli kit Sony 18-70 to lepiej zestaw z 16-105. Canon takiego obiektywu nie ma, dopiero w zapowiedziach, a czy będzie dobry to się okaże.
Canon 50D jest lepszym aparatem od A700, ale czy na tyle znacząco aby się dla niego przesiadać z Sony? Wątpię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10