Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sprzet to Canon 40D. Dowiedziałem się co to jest HSS dopiero po kupnie lampy, a byłem przekonany, że będzie możliwość naświetlania krótszego:/
Są jakieś minusy tego HSS ze Nissin nie włożył tego to DI622?
Pozdrawiam
Nie znam się na tyle na elektronicznej stronie wyzwalania błysku, żeby mieć zdanie, hijax_pl, ale może jednak wysoka częstotliwość błysku HSS powoduje, że nie wystarczy tyko soft? Gdzieś wyczytałem, że tam idzie 50 kHz ale nie zgłębiałem tematu.
komor, czas błysku typowej lampy to od 1/500 do 1/20000s w zależności od ustawionej mocy. Palnik można odpalić praktycznie zaraz po wygaszeniu, a to trochę (wygaszanie) trwa - to + zabezpiecenie termiczne determinują ile błysków można wytworzyć. Zatem - HSS czy FP - to tylko kwestia sterownia palnikiem + synchronizacja z korpusem, bo seria zaczyna się minimalnie przed otworzeniem migawki. Co więcej błyski muszą następować równolegle z poruszającą się szczeliną. A więc HSS to też różna częstotliwość - bo szczelina ma różną szerokość. Tak siak - to są super krótkie błyski - więc liczba przewodnia spada drastycznie.
No ale przecież FP był wymyślony żeby doświetlić na słońcu przy dużej przesłonie... A wtedy obiekt generalnie znajduje się niedaleko
Podsumowując - to tylko sterowanie. Choć w pewnych lampach pewnie jest to niemożliwe ze względu na sprzęt. Tak jak kiedyś nie każdy kineskop można było wykorzystać w TV 100Hz
Palnik można odpalić praktycznie zaraz po wygaszeniu, a to trochę (wygaszanie) trwa - to + zabezpiecenie termiczne determinują ile błysków można wytworzyć. Zatem - HSS czy FP - to tylko kwestia sterownia palnikiem
No tego właśnie nie wiem, ale może Ty znasz się na tym. Mnie się tylko wydaje, że urządzenie w którym sterowanie czegoś odbywa się 50 tysięcy razy na sekundę to już nie w kij dmuchał, ze względu na interferencje, precyzję. Dlatego wyobrażam sobie lampę, w której ze względu na koszt rezygnuje się z tego rozwiązania. Ale może takie trudności to były 30 lat temu a teraz wszystko załatwia jeden SoC?
hijax_pl napisał/a:
No ale przecież FP był wymyślony żeby doświetlić na słońcu przy dużej przesłonie...
komor, masz mnie chodziło oczywiście o duża dziurę
Swoją droga jak mówię duża przesłona to mam na myśli otwór, w przeciwieństwie do tego kiedy mówię duża liczba przesłony... Źle mówię?
A co do sterowania - 50kHz to jest nic. Każdy tranzystor może tak się przełączać, kilka MHz to dopiero granica. Z punktu widzenia w czasie 1/1000 sekundy stosunkowo wolne procesorki potrafią wykonać po kilkanaście tysięcy instrukcji. Więc jest to ... "nic" dla sterowników. Ale dużo bardziej istotniejszą rzeczą jest - szybkość układów zasilania. Skokowe pobory dość dużego prądu są piętą achilessową takich konstrukcji.
To tak jak sławne zasilacze we wzmacniaczach Harman-Kardon. Mimo że końcówka mocy ma dajmy na to 80W zasilacz potrafi znieść kilkanaście razy więcej. Dzięki temu dźwięk jest pełny nawet przy dynamicznych zmianach.
Swoją droga jak mówię duża przesłona to mam na myśli otwór
No to typowy dylemat. Ja się będę upierał, że precyzyjniej jest używać terminu przysłona w kontekście zasłaniania, a nie dziury. Czyli duża przysłona to duże przysłonięcie czyli mały otwór. No i przy okazji wtedy zgadza się: duża przysłona = duża liczba przysłony, mała przysłona = mała liczba przysłony.
Ale jest chyba stara szkoła fotograficzna która mówiła odwrotnie, używając zamiennie terminu apertura i przysłona. Tymczasem apertura to dziura a nie przysłona, z tego co wyczytałem.
A za opinię o kilohercach i sterowaniu dziękuję, to wyjaśnia sprawę. Co nie zmienia faktu, że w Nissinie tego nie zaimplementowali, ciekawe czemu.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 14 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
komor, dzięki za klaryfikację. Oczywiście masz rację i zgadzam się z takim rozumieniem "przesłony" i "liczby". Zdecydowanie prościej wytłumaczyć laikom powiązanie między dziurą a liczbą przy takim rozumowaniu.
Na swoją obronę powiem tylko tyle, że dużo więcej czytam/używam tego typu stwierdzeń używając języka angielskiego. A słowo aperture ma po prostu znacznie "otwór"....
Ale obiecuję napisać to sobie na karteczce i powieścić nad łóżkiem w celu wykucią na pamięć
Co do Nissina - wiesz jak to jest z biznesem/marketingiem.. Taki wodotrysk mogą dodać softwerowo, oznaczyć "nowy" model jako Di623 i sprzedać za stówę więcej
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a:
Co do Nissina - wiesz jak to jest z biznesem/marketingiem.. Taki wodotrysk mogą dodać softwerowo, oznaczyć "nowy" model jako Di623 i sprzedać za stówę więcej
A nie będzie to zapowiedziana Di622i? Którą już w tej chwili bym kupił, gdyby była dostępna (866 jest troszeczkę za droga).
pasiasty, kto wie? Jak na razie to Sony króluje we wkładaniu tego samego sprzętu do dziesięciu obudów i wrzucaniu firmware'ów z mniej lub bardziej ograniczona funkcjonalnością - tak jak np walkmany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9