Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
reporterka 70-200 2.8 lepszy canon czy nikon
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 19 Lis, 2007   

Musiałbym w tych samych warunkach dorwać inne szkiełka. Bo podobało mi się też to co widziałem ze 135L czy 35L. Ateraz doładuję jak powiem, że świetną plastykę i bardzo ładny bokeh przy np. PORTRECIE ma.... 100-400L :lol: . No... cały czas się dziwię jak oni to zrobili, że to zwyczajne w sumie szkło (ZOOM!) robi takie fajne zdjecia.

Reklama

Arv
[Usunięty]

Ja nieśmiało zauważę, że bokeh to nie tylko kształt błysków światła w tle ale (i raczej przedewszystkim) to co zostało celowo rozmyte aby przewrotnie odwrócić od tego uwagę lub narzucić kolejność oglądania. Bywa, że ta nieostra część jest równie ważna jak ta ostra.

Ja jestem zbyt dużym amatorszczykiem aby podać własny przykład bo dobre zastosowanie tej sztuczki nie jest łatwe. Ale polecam przyjrzenie się np. poniższym pracom Jarosława Grabka:

http://www.grabek.pl/html/zdjecie-1-3-114.html

http://www.grabek.pl/html/zdjecie-1-3-127.html

http://www.grabek.pl/html/zdjecie-1-3-136.html

http://www.grabek.pl/html/zdjecie-1-3-138.html

Niestety uzyskanie dobrego efektu częściowego (!) rozmycia nie zawsze jest trywialne. Np. nie zawsze powinna to być maksymalna dziura.
Może nie jest łatwo zmierzyć "ładność" bokeh ale łatwo ocenić jego jakość lub nijakość (a to nie tylko wpływ szkła !)
Niektóre obiektywy mają np. przykry efekt "rozdwajania" nieostrych obiektów. Inne zamiast przyjemnego rozmycia robią plamiasty twór który wbrew intencjom wręcz przykuwa uwagę.
Akurat podane przykłady mają bokeh dość przyjemny.

Pamiętajcie bokeh to nie tylko wygląd tła. To również inteligentnie zmajstrowany drugi plan.

dziechu
Uczestnik

Jak na moj gust pierwszy plan zdjec Grabka jest zbyt ostry i szczegolowy, wydobywajacy zbytnio wszelkie wady skory kobiet na pierwszym planie, ale to moje zdanie. Zgadzam sie z opinia, ze wszelkie tego typu dyskusje najlepiej podeprzec wlasnymi zdjeciami zeby bylo wiadomo ze ktos, kto stosuje okreslenie 'piekny bokeh' potrafi go pokazac w swoich zdjeciach. Po co komu obiektyw z pieknym bokehem, kiedy wszystko konczy sie na zdjeciach z urodzin cioci?

Arv
[Usunięty]

dziechu napisał/a:
.....zeby bylo wiadomo ze ktos, kto stosuje okreslenie 'piekny bokeh' potrafi go pokazac w swoich zdjeciach...........

Zgadzam się, że świadome stosowanie nieostrości w fotografii wymaga doświadczenia i przemyślenia. Może za wyjątkiem zwykłego portretu gdzie zasada "ostrego oka" wydaje się dość prosta. To co powiedziałeś ale innymi słowy: bywa tak, że sprzętomasturbator po wyładowaniu kupy kasy w sprzęt usiłuje uzasadnić zakup pięknym "bokehem"*1. Najczęściej w przypadku prawdziwych sprzętomasturbatorów (a nie fotografów) ten przepiękny bokeh to po prostu rozmazane tło w dodatku bez pomysłu.

Niestety potem niektórzy kpią sobie ze słowa bokeh - a tak naprawdę nie mieli okazji poznać o co w tym na prawdę chodzi. Ja sam zrozumiałem to całkiem niedawno .....

----------
*1 - wiem wiem nie odmienia się

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

dziechu napisał/a:
pierwszy plan zdjec Grabka jest zbyt ostry i szczegolowy, wydobywajacy zbytnio wszelkie wady skory kobiet
No, a dlaczego niby ten gość w tle tak ostro kombinuje? ;)

dziechu
Uczestnik

Wydaje mi sie ze 'bokeh' mozna odmieniac. Nie majac odpowiednika w jezyku polskim, trudno pisac 'z pieknym bokeh' itp. Jezyk zywy na tym polega, ze dostosowuje sie go do potrzeb mowy, mysle ze prof. Miodek zgodzilby sie ze mna:)

dziechu
Uczestnik

maziek napisał/a:
dziechu napisał/a:
pierwszy plan zdjec Grabka jest zbyt ostry i szczegolowy, wydobywajacy zbytnio wszelkie wady skory kobiet
No, a dlaczego niby ten gość w tle tak ostro kombinuje? ;)

Sa rozne rodzaje ostrosci, kobiety raczej wola miekka ostrosc, nie ma to nic wspolnego z drugim planem.

dziechu
Uczestnik

Jedno z ostatnich kiedy jeszcze nie bylo sniegu:) Prosze sie nie czepiac... pstrykniete bez zadnych przygotowan, zobaczylem przez okno ladne swiatelko na podworku, wiec w tle siatka itd... :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

dziechu napisał/a:
Wydaje mi sie ze 'bokeh' mozna odmieniac. Nie majac odpowiednika w jezyku polskim, trudno pisac 'z pieknym bokeh' itp. Jezyk zywy na tym polega, ze dostosowuje sie go do potrzeb mowy, mysle ze prof. Miodek zgodzilby sie ze mna:)

Nie odmienia się, głównie dlatego, że "h" na końcu jest nieme - zostało dodane wyłacznie po to, by zasugerować poprawną, japońską wymowę anglojęzycznemu czytelnikowi. Może nawet poprawniej byłoby pisać "piękne boke(h)", bo słowo bardziej kojarzyłoby się wtedy ze słowem "tło"...

dziechu
Uczestnik

jaad75 napisał/a:
dziechu napisał/a:

Nie odmienia się, głównie dlatego, że "h" na końcu jest nieme - zostało dodane wyłacznie po to, by zasugerować poprawną, japońską wymowę anglojęzycznemu czytelnikowi. Może nawet poprawniej byłoby pisać "piękne boke(h)", bo słowo bardziej kojarzyłoby się wtedy ze słowem "tło"...

Rozumiem, ale jak wspomnialem nie mamy polskiego odpowiednika, a jezyk jest zywy, slowo zostanie zasymilowane i bedzie sie odmieniac - bo tak wygodniej. Mozna podac z dziesiec albo wiecej slow anglojezycznych, ktore 5 czy 10 lat temu nie odmienialy sie, a dzisiaj odmiana ich jest powszechna i ... poprawna:)

jaad75 
Klub Pierdzieli

ale to japońskie słowo i wymawia się je "BO-KE" - jak chcesz je odmieniać "boke-u"?!? Czy może zgodnie z polską gramatyką, skrócić dopełniacz do "boku", albo "boka"?... :twisted:

Smola 
Maniak

Wysłany: Wto 20 Lis, 2007   

A ja dochodze do jednego wniosku. Termin "bokeh" działa jak płachta na byka na was, koleżanki i koledzy.

Zawsze zaczyna sie mala wojna.

A odp. jest prosta - to sliski temat - rzecz gustu. Najlepszym dowodem jest ankieta, w którymś tam innym poście.

A wy sie tu jeszcze chopy o odmiane spieracie :shock:

dziechu
Uczestnik

jaad75 napisał/a:
ale to japońskie słowo i wymawia się je "BO-KE" - jak chcesz je odmieniać "boke-u"?!? Czy może zgodnie z polską gramatyką, skrócić dopełniacz do "boku", albo "boka"?... :twisted:

Ale to nie ma znaczenia czy to slowo japonskie, angielskie, czy niemieckie, zawsze to ludzie w praktyce wybieraja jak odmieniac. Jezeli wiekszosc wymawia 'bokeh' to bedzie 'bokehu' itd. Z czasem forma niepoprawna stanie sie poprawna... Pamietaj, ze jezyk i zasady tworza ludzie w mowie codziennej (a nie na uniwersytetach). Nie bylo jeszcze przypadku, zeby jakies slowo przyjete przez 'lud' i odmieniane dowolnie niepoprawnie np. 100 lat temu, nadal bylo forma niepoprawna.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Niestety, masz tutaj rację, więc póki słowo nie jest jeszcze powszechne, powinniśmy dbać, by było używane, odmieniane i wymawiane poprawnie.
Zresztą nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że "większość" wymawia "bokeh" - większość Twoich znajomych? Bo większość moich wymawia "boke"... I kto sprawdzi, po czyjej stronie jest teraz "większa większość"?... :wink:
Ważne, że słowo nie jest jeszcze na tyle powszechne, by jego wymowa i odmiana mogła się zwulgaryzować i we własnym środowisku, jako "szpica awangardy"( :P ), powinniśmy promować używanie go we właściwej formie.
Bo potem będzie jak z przesłoną i przysłoną - wyplenić niewłaściwą formę będzie niezwykle trudno, jeśli użyją jej w kilku podręcznikach fotografii...
A tak w ogóle, to już po raz drugi robimy w tym wątku niezły OT... :)

dziechu
Uczestnik

Nie twierdze ze wiekszosc wymawia 'bokeh', nie mam pojecia jak wymawia wiekszosc, bo mam ostatnio dosc niewielki kontakt z 'branza'. Napisalem przykladowo: "jezeli wiekszosc wymawia 'bokeh' itd...". Masz racje - konczymy temat:)

Odpowiedz do tematu