Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sens takich programów jest taki, ze działają jak pralka automatyczna, czyli szybko, nie absorbują twojej uwagi dzięki jednemu pre-definiowanemu ustawieniu,
Oj te czasy już dawno minęły w programach dedykowanych. Tak jak piszesz to korpus robi, dzięki czemu odszumianie jest związane ze spadkiem ostrości.
A co do Noiseware'a... cytat ze strony producenta: "IntelliProfileTM is a built-in expert system that supports operation of Noiseware’s core noise suppression engine. It employs powerful Artificial Intelligence methods to analyze and recognize noise patterns and to enable effective noise detection. Furthermore, IntelliProfileTM employs the results of its analysis and the EXIF data to build a knowledge repository that matures as more images are being processed. Noiseware learns to perfect its processing capabilities by fine-tuning the treatment variables such as the noise levels based on its knowledge repository. "
oraz
"There is a fine balance between the effects of aggressive noise reduction and eliminating important image information contained in small details. DetailGuardTM provides greater control over filtering process to safeguard image details from excessive alteration. Additionally, it includes an advanced detail color protection to retain the color fidelity of the image."
Można wierzyć można i nie
Osobiście po kilku próbach z różnymi zdjęciami przerzuciłem się totalnie na NEFy i kiedy chcę odszumiać robię to tym programem. Zawsze lepsze rezultaty niż z mojego D90
[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2009 09:14 ] Który korpus to potrafi?
hijax_pl, ja jakoś niewyraźnie napisałem -pewnie, że z rawa da się wycisnąć więcej a i odszumianie rawa daje lepsze rezultaty
mavierk napisał/a:
A co do 70x100 - wolałbym fajny, charakterystyczny szum, niż niefajną i charakterystyczną papkę, no ale to mój gust, a o gustach nie dyskutujemy.
mavierk, bo odszumiać trzeba z głową a nie na "pałę" poprzesuwać suwaki na prawo i generuj.
Co do "wole", ja te twoje "wole" szanuje
Mnie częściej razi operacja w drugą stronę przegięta czyli nadmierne wyostrzanie.
Da się ładnie odszumić, da się ładnie wyostrzyć. Da się nawet zrobić CSI hiper wyostrzanie i przerobić fotę z 72 na 300 dpi przy tych samych wymiarach. Wszystko to jest kwestia wiedzy i odpowiedniej ilości dupogodzin.
Heh, widzę że niezła dyskusja w tym wątku się rozwinęła... Ja używałem ISO AUTO. Z tego co się orientuje było na 125. To chyba w normie.
A ten program do odszumiania zdjęć już zainstalowałem i użyłem Niestety wcześniej wkurzony skasowałem większość zdjęć najbardziej zaszumionych i użyłem tego programu do zdjęć bardzo lekko zaszumionych. Cóż... żeby dojrzeć jakiś efekt pracy tego programu to trzeba się naprawdę przypatrzeć. Chociaż użyłem automatycznego odszumiania a tak z tego co teraz widzę są jakieś suwaki jeszcze. Może jak bym coś poprzesuwał to efekt byłby inny...
W każdym razie trochę się dziwię bo jak oglądałem fotki na TV to te z ciemnych miejsc wyglądały super nawet, a na komputerze beznadziejnie. Czy to wina mojego monitora? - jest bardzo stary(sprzed 10 lat). Tak, to pewnie wina monitora, bo jak to inaczej wyjaśnić??? I ciekawy jestem jak taka fotka będzie wyglądała na wydruku z punktu FOTO...
no TV z wejściem HD. Oglądałem na nim zdjęcia w formacie 4:3 jak i 16:9 (panoramiczne). Ale mimo wszystko to trochę dziwne, że na kompie jakby niektóre fotki gorzej wyglądały. Szczególnie chodzi mi o te fotki z nocy (były ciemniejsze i mnie było widać).
...
Chociaż rzeczywiście to musi być wina innych ustawień TV i komputera. Bo jak teraz wziąłem jasność w monitorze na maxa to rzeczywiście fotki trochę jaśniej wyglądały. A kontrast w TV mam mały - chyba mam 2000:1 (statyczny), a dynamiczny 10000:1 czy jakoś tak. Już dokładnie nie pamiętam. Ciekawe tylko jak te fotki wyjdę na wydruku......
...
Co do fotek to jasne że mogę dać. Tylko muszę znaleźć jakiś serwer żeby na niego załadować a później tu dać. Bo chyba inaczej się nie da... jeszcze nie orientowałem się jak tu się daje fotki. W zasadzie to ja nigdy nie dawałem fotek na fora, a jedynie na jakieś strony stricte poświęcone zdjęciom. Ale teraz chce sobie założyć niedługo własną stronę www i tam będę dawał swoje zdjęcia i nie tylko. Ale spróbuje coś dać... jak mi się uda...
...
Chociaż muszę wam się przyznać, że dziś odebrałem kilka zdjęć z FOTO i nawet nieźle wyszły Także nie jest tak źle. Szkoda tylko, że za zdjęcie PANORAMICZNE trzeba płacić za sztukę 3,50 zł - dość drogo, prawda? Ale za to jest to dość duży format i zdjęcie naprawdę jest ciekawe.
Ostatnio zmieniony przez Gan Wto 15 Wrz, 2009, w całości zmieniany 4 razy
A czy ktoś mi powie czy w programie DPP (Digital Photo Professional) jest gdzieś opcja odszumiania fotek?
I powiedzcie mi czy każde lustro ma automatyczne odszumianie? Czy trzeba to ustawić ? A może nie wszystkie mają?Jak to jest?:)
I powiedzcie mi czy każde lustro ma automatyczne odszumianie? Czy trzeba to ustawić ? A może nie wszystkie mają?Jak to jest?:)
No pewnie każde nie ma Funkcję powinieneś włączyć, bo fabryczne ustawienia powinny być domyślnie bez bajerów, w instrukcji nie masz opisu funkcji w aparacie?
Szninkiel, wiesz co nie umiem znaleźć nic w instrukcji obsługi czy mam takie coś ale jakoś tak bardzo nie narzekam na szumy;)
Jerry_R, tak już znalazłem i sprawdzałem na jednym zdjęciu i działa:) Ale jeszcze nie bawiłem się z nocnymi na których to chyba jest najbardziej widoczne!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10