Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ostrość szkieł
Autor Wiadomość
powiedzmyzefoto 
Początkujący

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   Ostrość szkieł

Witam wszystkich czytelników forum.
Temat który nie daje mi spokoju dotyczy ostrości obiektywów. Bardzo często czytam na optyczne testy obiektywów, porównuję... i zastanawiam się jak wpływa rozdzielczość obiektywu na ostrość obrazu. Może jestem w błędzie, ale zawsze wydawało mi się, że im wyższa rozdzielczość tym zdjęcia są ostrzejsze...
Moje wątpliwości wzięły się stąd, że oglądam duzo zdjęć np. na stronie trekearth, gdzie autorzy zamieszczają zdjęcie i wpisują nazwę obiektywu, aparatu, jakim zostało wykonane zdjęcie.
Jestem posiadaczem obiektywu Nikkor 18-55mm 3,5-5,6 VR. - podstawowy kit, jednak rozdzielczości w teście na optyczne pokazują, że jest całkiem udany.
Porównuję go z obiektywem Nikkor 18-70mm 3,5-4,5 - który pod względem rozdzielczości wypada nieco gorzej (porównuję głównie rezultaty na f8, ale i cały zakres)
oraz z obiektywem Tamron 17-50mm 2,8 - który pod względem rozdzielczości wypada nieco gorzej niż 18-70...
Paradoks polega na tym, że oglądając zdjęcia z tych 3 obiektywów, widzę, że sytuacja przedstawia się własnie odwrotnie, tj. najostrzejsze zdjęcia 9oraz z największą ilościa szczegółów) są z tamrona, potem 18-70 i na końcu 18-55...
Wprawdzie rozdzielczość zdjęć prezentowanych na stronie trekearth to max. 800 pix szer. i może nie jest to dobra rozdzielczość do porównania, ale "zasady" sa takie same dla tych 3 obiektywów... więc porównanie jest obiektywne. Widzę, że nawet w takiej rozdzielczości jest możliwość "wyciągnięcia" dużej ilości szczegółów np. z tamrona... natomiast mój 18-55 wypada bardzo blado...(nie ma w nim front i back focusa, a i tak zazwyczaj staram się do krajobrazu używac f8).
Żeby "przesiąść" się na coś lepszego musiałbym podpiąć go do mojego D80 i zobaczyc jaka jest rzeczywista róźnica, niestety nie mam takiej możliwości. Wracając do wątku tematu... jak się ma rozdzielczość obiektywu do uzyskiwanych ostrości i szczegółów na zdjęciu...

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   

w zasadzie tak jak myślisz...
tylko wszystko jest wypadkową szkła /przysłona/,aparatu /matryca/,wyostrzania wstępnego/ustawienia wyostrzające w aparacie/ , postprocesingu/wyostrzanie w momencie obróbki ---- i nie tylko/ ,światła w momencie wykonywania zdjęcia i tematu zdjęcia....

ostre zdjęcie można wykonać nawet canonowym "kit-em" 18-55 !

komor 
Moderator

Jeśli porównujesz zdjęcia od różnych osób to nic nie wiemy o tym jak zostały przygotowane. Jeśli zdjęcie wyostrzysz po zmniejszeniu do internetu to wyglądają one zawsze nieco lepiej. Ale nie wszyscy ostrzą, albo ostrzą przed zmniejszeniem, co daje inne rezultaty.
Ale kwestia „ostrości” to też nie jest prosta sprawa. Mówi się o mikrokontraście, kontraście ogólnym i rozdzielczości jako osobnych sprawach. Żeby zrozumieć o co biega najlepiej przeczytać coś o funkcji MTF. Mnie osobiście pomogło opracowanie ze stron Zeissa, ostatnio cytowane przez kogoś na forum:

Measuring lenses objectively - Part 1: Why do we need MTF curves?
Measuring lenses objectively – Part 2

Z tych stron można ściągnąć PDF-y.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 16 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, te same linki Ci sie wkleiły, poprawne to (or razu do pdfów):

http://www.zeiss.com/C125...F_Kurven_EN.pdf

http://www.zeiss.com/C125...Kurven_2_en.pdf

powiedzmyzefoto 
Początkujący

Oczywiście, zgadzam się z tym, że jedna osoba wyostrza a inna nie, natomiast wydaje mi się, że przy wyostrzaniu wprawdzie są wyraźniejsze krawędzie ale widać, że liczba szczegółów na zdjęciu nie powiększa się (nie wiem czy to zrozumiale napisałem). Ogólnie rzecz ujmując, Widzę, że nie do końca rozdzielczość wpływa na ostrość zdjęć...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

powiedzmyzefoto, ale szczegóły to mikrokontrasty właśnie ;)

henk 
Entuzjasta

A może to zależy od fotografa?
Wydaje mi się że kitami 18-55 fotografują początkujący (w tym ja), a gdy nabiorą trochę doświadczenia to przeskakują na coś w rodzaju Tamrona 17-50.
Gdyby porównać dwa zdjęcia robione tym samym sprzętem, jedno przez fotografa doświadczonego a drugie przez początkującego, to zdjęcie od doświadczonego prawdopodobnie byłoby ostrzejsze.

powiedzmyzefoto 
Początkujący

Nie do końca się z tym zgadzam, ponieważ mam na myśli te same paramerty, np. f8. Nie mówię o kadrowaniu, chodzi mi tylko o możliwości szkieł. Czyli podpinamy 2 szkła pod 1 puszke, robimy to samo zdjęcie... i teraz... czy zdjęcie z wyższą rozdzielczością (wg testów) da lepszą ostrość... z moich obserwacji (totalnego amatora) wynika że tak nie jest.

Jest jeszcze jedna ewentualność (choć wątpię żeby to było decydujące) - oglądane przeze mnie zdjęcia są dobrze "wyciągnięte" w PS. Napewno jest to część "sukcesu" ale chyba tylko mała...

Tak jak powiedział Komor: "Jeśli porównujesz zdjęcia od różnych osób to nic nie wiemy o tym jak zostały przygotowane". Trzebaby było mieć kilka szkieł i robic testy, ale w moim przypadku to niemozliwe...

henk 
Entuzjasta

Jednak uważam, że doświadczony fotograf nie tylko ma ,,sztywniejszy chwyt", ale też zna różne sztuczki, ułatwiające nieruchome trzymanie aparatu, co niewątpliwie ma wpływ na ostrość zdjęcia.
Taki fachowiec wybiera Tamrona 17-50 ze względu na światło, a robi nim ostrzejsze zdjęcia bo umie trzymać aparat i rozdzielczość szkła nie ma z tym wiele wspólnego.
Oczywiście na ostrość zdjęcia ma wpływ też wiele innych czynników.
Przykład doświadczonego fotografa/sztywnego trzymania aparatu/świadomego wyboru parametrów ekspozycji (czasu naświetlania) podaję jako jeden z wielu.

AM 
Maniak

Testy na optycznych pokazuja jakosc szkla w perfekcyjnych warunkach. Na solidnym statywie, przez wezyk i z MLU, dobrze oswietlona talblica, minimalne czasy et cetera.
Do tego zawsze sa na wymagajacej puszce i w RAWach na okreslonych ustawieniach.
90% zdjec wykonanych tymi obiektywami nie zbliza sie nawet do tej jakosci - jedne odbiegaja bardziej, inne mniej.

powiedzmyzefoto 
Początkujący

Henk - nadal nie zgadzam się z tym, wyeliminujmy pijackie ręce poprzez użycie statywu...
Temat dotyczy TYLKO ostrości / rozdzielczości. Tj. czy rozdzielczość przekłada sie na ostrość i ilość szczegółów...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A to nie jest tak że ostrość soczewki jest powiązana silnie z kontrastem? ;)

Kontrastem sceny też? ;)

komor 
Moderator

hijax_pl, dzięki za wyłapanie błędu, już poprawiłem swój post.

No i istotne jest to co napisał henk i AM - lepszym sprzętem przeważnie posługują się bardziej doświadczone osoby a realne warunki zdjęciowe rzadko są idealne.

myslidar 
Rozmowny

powiedzmyzefoto napisał/a:
Oczywiście, zgadzam się z tym, że jedna osoba wyostrza a inna nie, natomiast wydaje mi się, że przy wyostrzaniu wprawdzie są wyraźniejsze krawędzie ale widać, że liczba szczegółów na zdjęciu nie powiększa się (nie wiem czy to zrozumiale napisałem). Ogólnie rzecz ujmując, Widzę, że nie do końca rozdzielczość wpływa na ostrość zdjęć...
Oczywiście, że wyostrzanie zwiększa liczbę szczegółów, tylko trzeba to robić umiejętnie. Przykład: foto motyla, robione Sigmą 70-300, dopiero po wyostrzeniu widać że ma na sobie pyłki z kwiatów.

Obecne lustrzanki cyfrowe posiadają różne filtry na matrycy, które oprócz poprawy jakości (kontrasty etc.) rozmywają lekko obraz, przez co nawet różni producenci zalecają ostrzenie zdjęcia.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

myslidar, ten filtr nazywa się AA i służy do interpolowania...koloru ;) inaczej nie mógłbyś z matrycy CCD/CMOS odzyskać obrazu.. kolorowego ;)

Odpowiedz do tematu