Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
h.s. ma racje. Co do ostrosci na podstawie tego obrazka nie da sie wypowiedziec. Poza tym widac wyrazne wyostrzanie. Ale wydaje sie ze zle nie jest, mozna uzywac. Praktyczna rada - AF lepij sprawdzac na "długim" koncu zakresu ogniskowych. A w Sigmach jeszcze dla 2 roznych odległości ostrzenia:)
Tam jest 10 zdjęć testowyvh dla obiektywu Tamron i 13 dla obiektywu Sony
Przyglądam się i ja temu obiektywowi Tamrona. Głownie dlatego, że dobrze pod światło sie zachowuje. Posiadam Canona 450D. Mam takie pytania do użytkowników.
Czy w wizjerze Canona 450D jest sygnalizowane ustawienie ostrości w przypadku ręcznego manipulowania pierścieniem ostości? Czy jeśli sa problemy z FF i BF w przypadku automatycznego ustawiania ostrosci to czy w przypadku ręcznego ustawienia powtórzone zostaną te same błedy znaczy się czy będa problemy z ostrością
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009
NET_WORLD, piękne, niedostępne zdjęcia Jak to na fotosiku...
NET_WORLD, piękne, niedostępne zdjęcia Jak to na fotosiku...
Zdjęcia są niedostępne, ponieważ nie mam już tego obiektywu, zbieram na jakąś stałkę. Prawdopodobnie będzie to 85/f 1.4 Zeiss lub Minolta. Czas pokaże.
Pomyśl nad Samyangiem 85/1.4. Ja bym miał poważny dylemat czy warto dopłacać do zeissa.
Rzeczywiście obiektyw jest wart przemyslenia, jedyną poważniejszą wadą jest tu tylko brak AF, ale cena jest bardzo zachęcająca. Sprawa do rozważenia_czas pokaże.
Chopaki, nie mam odpowiedzi na moje pytańka (patrz wyżej). Czy nikt nie może mi napisać kilka zdań odpowiedzi na moje pytania? Przecież na forum jest wielu co ten obiektyw mają na wyposażeniu.
fotograficzna ciamajda, tak, 450D sygnalizuje przy ręcznym ustawianiu ostrości. Nie wiem czy błąd będzie popełniony przy ręcznym ustawianiu, ale chyba nie powinien być... Zresztą to chyba nie problem, jak kupisz sztukę z FF/BF to ją możesz oddać do kalibracji.
Ja kupowałem w ciemno i jest i ostro i bez FF/BF.
Dzienki za , przynajmniej częściową odpowiedź. Chciałbym, aby na drugie pytanie odpowiedział ktoś kto ma/miał problem z BF i FF przy korzystaniu z AF i usiłował ustawiać ostrość ręcznie. Jakie były efekty, czy ustawiał w punkt
Dobry zakup obiektywów Tamrona to loteria. Wolałbym nie korzystać z możliwości oddawania obiektywu do kalibracji bo tez niby kto miałby to poczynić jeśli serwis Tamrona w Polsce nie istnieje a wada byłaby w obiektywie.
Potrzebny mi jest dobry obiektyw do fotografii statycznej przy której mam czas na ustawienie ostrości ręcznie. Gdyby przy takim ustawianiu nie było problemów to już by mnie to mogło zadowolić. Kit do canona 450D jest mechanicznie słaby i z czasem będę musiał go wymienić na coś lepszego.
Przecież Rozmowny na poprzedniej stronie podał ci sposób na sprawdzanie ostrości na LV, lepszego nie ma. Canony mają tę zaletę, że można powiększyć obraz 10x, a zamiast statywu możesz postawić aparat na ladzie, byle go nie przesunąć.
Dzięki za wskazanie jedynie słusznej metody, ale ja chciałem tylko odpowiedź na "tak "lub na "nie".
Na dzień dzisiejszy to już coś sobie sprawdziłem z obiektywem niezależnej firmy, manualnym, dedykowanym do canona. Mianowicie, że i tutaj mogą być problemy z ustawieniem ostrości w punkt jeśli obiektyw ma wbudowana elektronike i sygnalizuje ustawienie ostrości zapaleniem diody na dolnej listwie w celowniku aparatu. Dioda sygnalizuje ustawienie ostrości a faktycznie po powiększeniu na ekranie LCD jest mydło. Wymagana jest wtedy korekcja ręczna po obserwacji matówki przed wykonaniem zdjęcia.
Najlepiej gdyby był klin optyczny w matówce. Tak sie to chyba nazywało w czasie kiedy królowały aparaty z manualnym ustawieniem ostrosci, to wtedy można się nim posłużyć, pomijając obserwacje diody w celowniku.
Komfort zapewne będą mieć ci co mają możliwość ustawienia korekty BF lub FF w korpusie bo taka korekta może przyczynić się do stanu, kiedy kręcąc sobie pierścieniem ostrości dioda sygnalizuje, że jest właściwie ostrość ustawiona i tak faktycznie też okazać się na ekranie LCD.
W Canonie EOS 450 koreky BF i FF w korpusie niestety nie ma.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 22 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Przychodzisz do sklepu, kupujesz i masz 10 dni na testowanie
To tak nie działa, 10 dni na zwrot jest tylko wtedy gdy kupujesz towar którego nie widzisz, np. ze sklepu internetowego czy też przez jakieś infolinie, programy telewizyjne itp. Jak odbierasz towar w sklepie to widziały gały co brały.
Jeśli jakiś sklep w takiej sytuacji przyjmie towar, to jest to tylko ich dobra wola, nie mają takiego obowiązku.
z tego co się orientuję, to zasada 10 dni obowiązuje wszystkie zakupy internetowe, niezależnie od tego czy towar zostaje wysłany czy odbierasz go osobiście - kluczowy jest sam zakup - a tego dokonujesz online, nie obejrzawszy towaru. ewentualny odbiór osobisty następuje potem, a więc zobaczenie towaru ma miejsce PO dokonaniu zakupu.
BTW: też się przymierzam do tego obiektywu - gdzie go najlepiej kupić? czy jakiś warszawski forumowicz byłby w stanie pomóc w ocenie egzemplarza?
Trochę odkopię temat, ale...
No właśnie, wczoraj kupiłem Tamrona 17-50. Zamawiany był internetowo, odbierany osobiście.
Po przyjściu do domu zacząłem od razu sprawdzać czy ostry, BF/FF. I niestety z tego co widzę, to jest BF, może i też nieostry..., ale wolę się upewnić tutaj. Parę zdjęć, wszystko na środkowym punkcie AF, RAWy wywołane tylko w LR bez żadnej obróbki/wyostrzania, tylko wycięte środki zdjęć żeby mniej zajmowały:
1. 1/4000 F2.8
http://img693.imageshack....3/dsc093431.jpg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11