Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 15 Paź, 2009
Wybór nowego systemu po sony A300
Autor Wiadomość
mike21 
Początkujący

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   

oracle napisał/a:
Hmm, może być też opcja że coś z twoim body jest nie tak, sprawdzałeś czy z innymi obiektywami (poza kitem) jest ok? Bo z tych zdjęć których posłałeś wygląda na całkiem losowo, raz trafia raz nie.

Tak sprawdzałem kitowy i tele i jest OK. To wybralem dla przykladu z tej sesji wyszlo ponad 90% nie trafnych.

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

mike21, kit i tele to chyba masz ciemne, więc głębia ostrości może robić swoje, sprawdzałeś body z jakąś 50 1,4?

Tu mogą nakładać się błędy z body i obiektywu, innym pytaniem jest czy używasz czujnika środkowego i czy po ustawieniu ostrości jeszcze przekadrowujesz. Ja w KM D7D (tan sam układ AF) lubiłem używać czujników narożnych, skośnych i często nie musiałem przekadrowywać.

Swoją drogą zmniejszyłbym kontrast, nasycenie i wyostrzenie na tych zdjęciach, wygląda bardzo cukierkowo, ale to już kwestia gustu.

mike21 
Początkujący

SlawGaw napisał/a:
mike21, kit i tele to chyba masz ciemne, więc głębia ostrości może robić swoje, sprawdzałeś body z jakąś 50 1,4?

Tu mogą nakładać się błędy z body i obiektywu, innym pytaniem jest czy używasz czujnika środkowego i czy po ustawieniu ostrości jeszcze przekadrowujesz. Ja w KM D7D (tan sam układ AF) lubiłem używać czujników narożnych, skośnych i często nie musiałem przekadrowywać.

Swoją drogą zmniejszyłbym kontrast, nasycenie i wyostrzenie na tych zdjęciach, wygląda bardzo cukierkowo, ale to już kwestia gustu.

Nie nie sprawdzalem.

Probowałem wszystkiego i dalej to samo :( A najlepiej widac to na tym tescie z monitorem jak uzywałem srodkowego.

To tak na szybkiego wlasciwie chciałem przetestowac obiektyw może faktycznie przesadzilem :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009   

Tak czy inaczej czytałem, że rozważałeś Nikona D300. Jego produkcja została zakończona, więc z zakupem trzeba by się spieszyć. Teraz to pozostaje Nikon D300s lub odpowiadający mu Canon 7D. A trochę taniej i masz 50D. Obiektywy fajne, choć do Canona to makro wziąłbym Canonowskie (też była o nim mowa - EF 100/2.8), 85/1.8 - też nie ma wątpliwości. Byłbym ostrożny z Sigmą 10-20. Nie to, że odradzam, bo to b. ciekawy obiektyw, ale ostrożny.
Możesz też rozważyć zakup jakiegoś tańszego zoomu na każdą okazję, typu właśnie Sigmy 17-70, bo może się przydać na wycieczkę i do cioci na imieniny.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

50D stanial ostatnio o prawie 500zl, pewnie w zwiazku z wypuszczeniem 7D. Czy warto doplacac do D300? Mam watpliwosci. Roznica w cenie to prawie portretowka.
Co do Sigmy - AF to tutaj bedzie najmniejszym problemem.

mike21 
Początkujący

Baku napisał/a:
Tak czy inaczej czytałem, że rozważałeś Nikona D300. Jego produkcja została zakończona, więc z zakupem trzeba by się spieszyć. Teraz to pozostaje Nikon D300s lub odpowiadający mu Canon 7D. A trochę taniej i masz 50D. Obiektywy fajne, choć do Canona to makro wziąłbym Canonowskie (też była o nim mowa - EF 100/2.8), 85/1.8 - też nie ma wątpliwości. Byłbym ostrożny z Sigmą 10-20. Nie to, że odradzam, bo to b. ciekawy obiektyw, ale ostrożny.
Możesz też rozważyć zakup jakiegoś tańszego zoomu na każdą okazję, typu właśnie Sigmy 17-70, bo może się przydać na wycieczkę i do cioci na imieniny.

Dokładnie tak wybrałem. Tamrona raczej juz nie kupie po tym jak sie przekonałem jaki mamy serwis w pl.

Co do sigmy z opini innych juz wiem ze nie ma takiego problemu jesli chodzi np o kalibracje.

Z zoomem bede musiał troszke poczekac bo jak narazie szykuje sie spory wydatek na to co chce :)

SlawGaw 
Optyczny

mike21 napisał/a:
Co do sigmy z opini innych juz wiem ze nie ma takiego problemu jesli chodzi np o kalibracje.

Serwis sigmy jest ok, jednak lepiej kupić obiektyw od razu dobry niż wymagający kalibracji z co najmniej trzech powodów:
1. kalibracja odbywa się w pomieszczeniu, a po wyjściu na dwór nagle okazuje się że obiektyw po kalibracji nie ostrzy na nieskończoność lub ma ogromnego ff przy dużych odległościach, bliskich nieskończoności
2. po kalibracji wykonanej właściwie, odkrywasz błędy wykonania optyki, których nie da się naprawić, obiektyw do wymiany
3. fatygi jaka temu towarzyszy

Przerabiałem to parokrotnie z Sigmą 10-20 4-5,6, a znajomy z Sigmą 50-150, dla niego napisali w Japonii specjalny program, aby sigma ostrzyła z D300 na nieskończoność, na szczęście obyło się bez wymiany obiektywu w jego przypadku.

mike21 
Początkujący

Chciałem zamówić sprzęt przez Internet, ale z tego co widze najlepiej wybrać sobie sprzęt i sprawdzić go na miejscu w sklepie wiec pytanie, jaki polecacie sklep Foto we Wrocławiu z dużym wyborem sprzętu w dobrych cenach? Chyba że znacie sprawdzone sklepy internetowe?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Znamy, ale nie możemy podać :wink:

mike21 
Początkujący

No faktycznie regulamin :cry: troszke dziwny bo podobne pytania widziałem w dziale Sklepy i promocje. Chyba ze podanie na priv nie jest łamaniem regulaminu to bardzo bym prosił.

MC 

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Znamy, ale nie możemy podać

Czy taka interpretacja zapisu w regulaminie nie idzie przypadkiem troche za daleko?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ostatnio wzrosło napięcie na forum, ale to myśle dlatego, że jesień idzie. :razz:
Fajny sklep to fotoaparaciki, kupowałem tam obiektywy, sprawdzone, dobrze działają :grin:

RB 

mike21 napisał/a:
pytanie, jaki polecacie sklep Foto we Wrocławiu z dużym wyborem sprzętu w dobrych cenach?

Idź na Odrzańską 24-29. To nie, ze jest najlepszy i super i hiper i w ogóle, ale ze jest praktycznie jedyny rozsądnie zaopatrzony.

mike21 
Początkujący

Wysłany: Czw 15 Paź, 2009   

Witam ponownie.

Sprzęt zakupiony, ale postanowiłem zrezygnować ze szkła do makro i w zamian bym chciał kupić dobre szkło do szerszych portretów tylko nie bardzo wiem, co kupić do 2tys? Myślałem o jakieś canonie 50mm chyba, że polecacie cos innego?

goltar 
Optyczny

Wysłany: Czw 15 Paź, 2009   

Proszę o utworzenie nowego tematu w dziale Pomagamy w wyborze obiektywu. Ten temat zamykam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi