Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, zamierzam zrobić w szkole zdjecia klasowe, gdyz moja szkola nigdy nie zatrudniala profesjonalistow tylko przewaznie robil to nauczyciel od wf-u... niestety niezbyt to ciekawie wychodzilo... w sumie bede pierwszy raz fotografowal grupe ludzi okolo 30osob... i prosze o jakies wskazowki... oczywiscie zdjecia na dworze beda robione i raczej bez uzycia lamp, blend... gdyz mam tylko jedna lampe z parasolka wiec to chyba nic nie da
Ostatnio zmieniony przez goltar Pią 25 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Najpierw może przyjrzyj się, jak to robią inni. Weź jakieś stare zdjęcie klasowe i popatrz, jak są ustawione osoby. Druga sprawa - jeśli fotki będą na dworze, to nie ustawiaj grupy w ostrym słońcu. Znajdź jakieś miejsce, w którym jest rozproszone, równomierne światło. No i statyw byłby nie od rzeczy. A, no i jeszcze zadbaj o tło - nie powinno być jakieś pstrokate, bo będzie odwracać uwagę od głównego tematu zdjęcia.
mysle ze tradycyjnie tłem bedziesz... szkola... jednak miedzy szkołą a miejscem ustawienia uczniow jest jezdnia... wiec troszeczke nieciekawie... zastanawialem zeby robic na 17mm i zeby to nie bylo nudne... tak wygladalo to w poprzednich latach... te zdjecia to skany, zdjecia moim zdaniem bardzo slabe, wiec postanowilem sam je zrobic
widac, ze robil to amator...
W mojej szkole wygladalo to w ten sposob, ze:
- w podstawowce zbieralismy sie na duzym holu, gdzie za tlo sluzyla nam sciana
- w liceum z uwagi na fakt, ze korytarze byly bardz waskie zdjecia odbywaly sie w swietlicy; za tlo raz robila sciana, a raz szare tlo przywiezione przez fotografa.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009
ja bym tam na Twoim miejscu po prostu wziął aparat do szkoły tak, jak ja biorę aparat na swoje zajęcia - masa ciekawych zdjęć wyszła
w szkole to bym musial raczej uzyc lampy...w sumie jakbym odbil od sufitu (dosyć wysokiego) to mam nadzieje ze dobrze by wyszlo... jednak jesli na scianie mialbym to robić to tylko jak na drugim zdjeciu... jeszcze sie zastanowie zeby moze przed wejsciem do szkoly ustawić ludzi...
jeszcze sie zastanowie zeby moze przed wejsciem do szkoly ustawić ludzi...
Nie wiem, jak wygląda wejście do Twojej szkoły, ale jeśli są tam schody, to mogą one pomóc Ci w ustawieniu ludzi. A może wykorzystać schody wewnątrz szkoły? Tylko wtedy oczywiście masz zabawę z oświetleniem. Poza tym, tłem wcale nie musi być ściana. Może to być np. jakaś zieleń. Możesz też ustawić klasę w pewnej odległości od szkoły, żeby budynek był nieostrym tłem. Wszystko zależy od miejsca.
Nie wiem też, czy 17 mm to jest dobry pomysł ze względu na dystorsję. Musisz popróbować, czy ludzie w rogach kadru nie będą dziwnie zniekształceni.
http://www.lo2.sopot.pl/ na tej stronie w banerze widac szkole z zewnatrz... przed wejsciem jest tylk 1stopien... i myslalem zeby w 3-rzędach zrobić zdjecie na lawce, na stopniu i na chodniku... a 17mm chcialem uzyc do takiego motywu ze ludzie by stali w 2rzedach i w pol-kolu, nie bylo by duzo tla a uczniowie byli by wyrazni i wypelanili cale zdjecie...
miszet, te pokazane zdjęcia to przedstawiają przypadkowo zebrane osoby a nie zorganizowaną grupę jaką jest (powinna być) klasa.
1. trzy rzędy osób
2. jeśli nie schody to ławka gimnastyczna dla ostatniego rzędu, a w pierwszym rzędzie osoby niższe, drugi przesunięty lekko wobec pierwszego
3. tamronem 17-50 to najlepiej na 24 mm i minimum f/5,6
4. ostrzysz na osoby z drugiego rzędu
5. tło to może być to samo miejsce co na pierwszym zdjęciu,
6. zapytaj w sekretariacie jaka firma robiła zdjęcia na studniówce, jest duże prawdopodobieństwo że to firma mojego znajomego, oni dysponują składanymi podestami do zdjęć grupowych, mogą to zrobić.
Nigdy nie robiłem zdjęć takich dużych grup osób, ale spotkałem się z opinią, że ostrzy się na pierwszy rząd, bo głębia ostrości jest dłuższa za fotografowanym obiektem niż przed nim i pierwszy rząd może wyjść nieostry. Nie wiem jak to ma się do praktyki fotografowania klasy, ale wydaje mi się, że warto o tym tutaj wspomnieć.
Co do rad, które tu nie padły z racji swojej oczywistości, to chyba można jeszcze dodać, że może byłoby dobrze zrobić kilka zdjęć w różnych konfiguracjach i przy różnych ustawieniach sprzętu, skoro i tak to koledzy z klasy, to można im dać wybór, które chcą zdjęcie.
Powodzenia!
2. jeśli nie schody to ławka gimnastyczna dla ostatniego rzędu, a w pierwszym rzędzie osoby niższe, drugi przesunięty lekko wobec pierwszego
ad. 2
osoby stojące powinny mieć "średni" wzrost, powiedzmy, że mniej-więcej wyrównany
osoby:
-ponadprzeciętnie wysokie
-niskie
lepiej, żeby siedziały
EDIT:
coś sobie przypomniałem
z powodu tego, że zdjęcia klasowe są odbijane na formacie co najmniej 13x18, to lepiej spojrzeć w test szkła (którym będziesz robił fotkę) i zobaczył, na której przysłonie układ osiąga "górkę" rozdzielczości, a następnie - użyć tej przysłony do zrobienia zdjęcia
no tak, bo najlepiej zrobić zdjęcia takie, jak mają wszyscy... zrób każdemu po zdjęciu ciekawym, może z głupią miną, złóż to w zarąbiste tablo i to będzie świetną pamiątką... czy wszystko musi być sztampą?
Nie wyobrażasz sobie jaka była afera jak umówiliśmy się z wychowawczynią, że fotki klasowe zrobi kilka fotografujących osób. Okazało się, że z fotografów jest kawał niezłej mafii
kurde, nigdy nie zdawałem sobie z tego sprawy, brałem lustro na zajęcia i fociłem i na prawde powychodziło pare ciekawych, pamiątkowych kadrów (od tamtej pory biorę na zajęcia właściwie tylko d70s z szkiełkami )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 16