Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotki w klubie - koncert
Autor Wiadomość
Tata_tadzio 
Nowy

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   Fotki w klubie - koncert

No więc chciałbym zrobić kilka zdjęć podczas koncertu w klubie. Problem w tym że nie wiem jak się za to zabrać. Pomieszczenie jest ciemne, scena jest oświetlona czerwonym światłem. Długie naświetlanie odpada, muzycy są ciągle w ruchu i zdjęcie wyjdzie poruszone. Fleszem błyskać nie chcę bo to rozprasza, zdjęcia wyjdą nienaturalne. Gdy próbowałem zrobić jakieś zdjęcia testowe z wyłączoną lampą na ustawieniach automatycznych zdjęcia wychodziły czarno-czerwone. Potem trochę kręciłem ustawieniami ale przyznam że nie mam pojęcia co zrobić, dopiero zaczynam zabawy z fotografią. Jak tego dokonać? Do dyspozycji mam sony a200 znajomego.

Reklama

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   

No skoro tak, to pozostaje włączyć jakieś wysokie ISO. A200 ma maksymalne ISO 3200, ale 1600 powinno wystarczyć. Oczywiście wtedy pojawia się dość duży szum i trzeba z nim jakoś walczyć. Nie napisałeś, jaki będziesz miał obiektyw. Chodzi o to, żeby był jak najjaśniejszy.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

pewnie kit, ale jak kit, to nie bedzie łatwo :)

Tata_tadzio 
Nowy

Obiektyw kitowy. Znaczy nie da rady? Więc jak to robią profesjonaliści, jak wspomnieliście wyższe iso to więcej szumu, a mimo to nie brakuje zdjęć koncertowych w wysokiej rozdzielczości bez żadnych ciapek, nawet w kolorowym świetle.

Sam nastaiwam się na zakup lustrzanki cyfrowej, myślałem o pentaxie k20d. Jego kitowy obiektyw wydawał mi się o wiele jaśniejszy, iso sięga do 6400. Poradzi sobie w takich warunkach?

MasterB 
Maniak

Tata_tadzio, o ile się nie mylę to obiektyw w kicie z k20d jest tak samo ciemny jak inne... f/3.5-5.6
Do takich warunków potrzebowałbyś jasnego obiektywu (stałka f/1.4-1.8) i aparatu który nie szumi (za bardzo ;) ) przy wysokich ISO... Albo użyć lampy i odbić światło np od sufitu i ścian.

myslidar 
Rozmowny

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009   

Lampa, najlepiej odbita od czegoś pozwoli Ci zamrozić ruch przy dłuższym czasie naświetlania. Pojawią się tzw. duszki przy ruchu (czasem dodają zdjęciu dynamiki), ale przy dobrze dobranych parametrach zdjęcia będą ostre. Przykład poniżej:

(niestety nie pamiętam jaki tutaj był czas, ale z przedziału 1/20-1/100) i to z obiektywem f1.8 :)

kozidron
[Usunięty]

Tata_tadzio napisał/a:
Więc jak to robią profesjonaliści, jak wspomnieliście wyższe iso to więcej szumu, a mimo to nie brakuje zdjęć koncertowych w wysokiej rozdzielczości bez żadnych ciapek, nawet w kolorowym świetle.

Tata_tadzio,
używają lepszego sprzętu, jaśniejsze szkło + mało szumiąca puszka (na wyższych iso).
Najprościej będzie, skombinować jaśniejszy słoik (może jakaś tania 50-tka)a iso niestety i tak będziesz musiał podbijać. Wiem, że polecanie robienia wszystkim w rawie to nie jest rozwiązanie i że dochodzi do tego jeszcze czas spędzony przy kompie ale tu jedynym wyjściem jest raw.
Wtedy łatwiej ci będzie coś wyciągnąć z foty, w zależności od rodzaju koncertu możesz się ratować lampą(odpowiednio odbijając swiatło) ale jeżeli chcesz korzystać z wbudowanej to trochę lipa. Możesz też korzystać z iso 1600 i przerabiać foty na b/w wtedy szumy jakby mniej "kłują w oko" ale czy foty mogą być w b/w .....?
Wszystko zależy od miejsca, czasem czerwone, fioletowe i innej mało ciekawej barwy reflektory mogą pomóc, tylko trzeba kombinować jak.

myslidar 
Rozmowny

Żeby było mało szumów wystarczy zrobić jasne zdjęcia (dobrze dobrana ekspozycja, dopalenie lampą), jeżeli nawet się pojawią w dużej ilości to mamy do tego odpowiedni soft (jakiś odszumiacz). RAWów nie polecam na początek, bo szumy są tam większe niż w jpg i przy ISO 1600 mija się to z celem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

myslidar napisał/a:
RAWów nie polecam na początek, bo szumy są tam większe niż w jpg i przy ISO 1600 mija się to z celem.

Skąd te rewelacje?

Jak myślisz - dlaczego JPG maja miej szumów? :cool:

myslidar 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
myslidar napisał/a:
RAWów nie polecam na początek, bo szumy są tam większe niż w jpg i przy ISO 1600 mija się to z celem.

Skąd te rewelacje?

Jak myślisz - dlaczego JPG maja miej szumów? :cool:
Bo są odszumione przez aparat. Skoro kolega zadaje podstawowe pytania to łatwiej mu będzie pobawić się jpg niż RAW, do tego potrzeba już trochę więcej wiedzy. Na moim 350D jestem w stanie z ISO 1600 sporo wyciągnąć jeżeli mam jpg, z RAW szumy zabijają przy jakimkolwiek wyciąganiu obrazu. Wczoraj bawiłem się także jpg i nef z Nikona D90 i ISO 3200, o ile w jpg wszystko jest do wyciągnięcia to nef daje ogromne szumy.

Nie podważam tutaj faktu, że format RAW zawiera więcej informacji o obrazie i moim zdaniem ma zastosowanie przy niższych ISO, wtedy rzeczywiście mamy większe pole do popisu. Wszystko zależy od posiadanego sprzętu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

myslidar, skoro mówisz o zmniejszaniu poziomu szumów przez lekkie "przepalenie", powiedzmy o 0,7-1EV - to mówisz o późniejszym zjechaniu z ekspozycją. Ale to ma sens tylko przy RAWach. W Nikonie D90 można wywoływać RAWy ręcznie, już po zrobieniu fotki. Wtedy można skorygować ekspozyję od razu i odszumić korzystając z algorytmów zaimplementowanych w puszce.

kozidron
[Usunięty]

myslidar napisał/a:
Na moim 350D jestem w stanie z ISO 1600 sporo wyciągnąć jeżeli mam jpg, z RAW szumy zabijają przy jakimkolwiek wyciąganiu obrazu.

a tu się z tobą nie zgodzę, poznałem tu na forum gościa/użytkownik boogi58/, który robi foty na koncertach jazzowych przy bardzo skąpym oświetleniu bez lampy- używa właśnie 350D+ tami 17-50 i sigma70-300 -trzaska w rawach z efektem powiem szczerze bardzo dobrym. Szumu można się pozbywać w jpegu i w rawie ale wyciąganie czegoś z pół cieni i cieni na pewno będzie wydajniejsze w rawie i wydaje mi się efekty będą lepsze.

myslidar 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
myslidar, skoro mówisz o zmniejszaniu poziomu szumów przez lekkie "przepalenie", powiedzmy o 0,7-1EV - to mówisz o późniejszym zjechaniu z ekspozycją. Ale to ma sens tylko przy RAWach. W Nikonie D90 można wywoływać RAWy ręcznie, już po zrobieniu fotki. Wtedy można skorygować ekspozyję od razu i odszumić korzystając z algorytmów zaimplementowanych w puszce.
Nie mówię o przepaleniu, tylko o zrobieniu jasnych zdjęć. Ja np. kiedyś lubiłem zdjęcia ciemniejsze i to wiązało się z większą ilością szumów w ciemnych miejscach.

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 09:20 ]
kozidron napisał/a:
myslidar napisał/a:
Na moim 350D jestem w stanie z ISO 1600 sporo wyciągnąć jeżeli mam jpg, z RAW szumy zabijają przy jakimkolwiek wyciąganiu obrazu.

a tu się z tobą nie zgodzę, poznałem tu na forum gościa/użytkownik boogi58/, który robi foty na koncertach jazzowych przy bardzo skąpym oświetleniu bez lampy- używa właśnie 350D+ tami 17-50 i sigma70-300 -trzaska w rawach z efektem powiem szczerze bardzo dobrym. Szumu można się pozbywać w jpegu i w rawie ale wyciąganie czegoś z pół cieni i cieni na pewno będzie wydajniejsze w rawie i wydaje mi się efekty będą lepsze.
Ja też wiele razy robiłem i pewnie wiele razy będę robił w RAW, ale do tego potrzeba większej wiedzy niż do pracy z jpg. Czy możemy się z tym zgodzić?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

myslidar, lekkie przepalenie to metoda na minimalizację szumów, szumy nie wychodzą w jasnych partiach.

myslidar 
Rozmowny

Reasumując. Kolega napisał, że nie wie jak się zabrać za fotografowanie koncertu. Skłania mnie to do przypuszczeń, że raczej wcześniej tego nie robił lub osiągnął mierne efekty, więc wiedzę w tym zakresie ma minimalną. Idąc dalej, nie sądzę aby poradził sobie z obróbka RAW, a Wy jak w zaparte bronicie tej metody, nie patrząc na umiejętności zainteresowanego, ale wyrażając swoje zdanie, które nijak mu pomoże. Niech chodzi tutaj o to, aby się przekonywać do wyższości RAW nad JPG, ale o w miarę przystępne nakierowanie kolegi co ma zrobić (biorąc pod uwagę jego wiedzę i umiejętności) tak, aby osiągnął przyzwoite efekty.

Więc moja porada:
- ISO 1600 + lampa odbita, jeżeli takową posiada
- jasne szkło, najlepiej ze światłem 1.8, przymknięte do f2.2
- później odszumianie, np. w Noiseware
- ustawienie poziomów, wyciągnięcie z cienia, poprawa balansu przez regulowanie nasycenia odpowiednich barw.
- zmniejszenie rozmiaru
- wyostrzanie

Jeżeli posiada lampę, a światła i tak jest za mało to przejście na Manual i ustawienia migawki od 1/20 do 1/100, co pewnie spowoduje powstanie duszków, ale przy utrzymaniu aparatu zdjęcie będzie względnie ostre.

Dalsze dyskusje proponuje sprowadzić do pomocy koledze.

Odpowiedz do tematu